Ga direct naar inhoud

Oranje boven

Aan het einde van april kleurt alles ineens oranje. Samen met de buren versieren we de straten om als één oranje massa de verjaardag van onze koning te vieren. Het is net of de natuur dit doorheeft en wil aansluiten bij de feestvreugde. Eind april is namelijk het moment dat het oranjetipje zich weer laat zien.

Oranjetipje

Het Oranjetipje is een vlinder die, zoals de naam al doet vermoeden, op het tipje van de vleugels een oranje vlek heeft. Het is goed mogelijk dat je er één spot zonder deze karakteristieke vlek. Je hebt dan het vrouwtje zien vliegen. Zij slaat twee weken na het mannetje haar vleugels uit en samen gaan zij op zoek naar twee dingen: nectar en elkaar.

Zelf zien

Wil jij het oranjetipje in de natuur zien? Ga dan op zoek naar een drassig weitje langs een bos of houtwal. Dat is de ideale locatie voor ons oranjetipje. Want hier bloeien de pinksterbloem en look-zonder-look. De nectar van deze bloemen vindt dit vlindertje (spanwijdte +/- 4 cm) het lekkerst.

Het oranjetipje doet het in Nederland best goed. Dat komt doordat drassige weides relatief laat worden gemaaid. Dit moeten dan wel graslanden zijn die niet met bestrijdingsmiddelen zijn bewerkt. De bestrijdingsmiddelen zijn één van de belangrijkste redenen dat je steeds minder vlinders ziet. Ook andere insecten hebben het zwaar. Wil je weten waarom onze insecten het moeilijk hebben en wat je kunt doen om te helpen? Kijk op natuurmonumenten.nl/insecten