Ga direct naar inhoud

Oranje boven

Aan het einde van april kleurt alles ineens oranje. Samen met de buren versieren we de straten om als één oranje massa de verjaardag van onze koning te vieren. Het is net of de natuur dit doorheeft en wil aansluiten bij de feestvreugde. Eind april is namelijk het moment dat het oranjetipje zich weer laat zien.

Oranjetipje

Het Oranjetipje is een vlinder die, zoals de naam al doet vermoeden, op het tipje van de vleugels een oranje vlek heeft. Het is goed mogelijk dat je er één spot zonder deze karakteristieke vlek. Je hebt dan het vrouwtje zien vliegen. Zij slaat twee weken na het mannetje haar vleugels uit en samen gaan zij op zoek naar twee dingen: nectar en elkaar.

Zelf zien

Wil jij het oranjetipje in de natuur zien? Ga dan op zoek naar een drassig weitje langs een bos of houtwal. Dat is de ideale locatie voor ons oranjetipje. Want hier bloeien de pinksterbloem en look-zonder-look. De nectar van deze bloemen vindt dit vlindertje (spanwijdte +/- 4 cm) het lekkerst.

Andere oranje dieren 

Naast het oranjetipje zijn er nog veel meer oranje feestvierders in de natuur. Hoeveel ken jij er?

Roodborstje

Roodborstje

Met zijn kenmerkende, feloranje borst kun je je terecht afvragen waarom dit vogeltje een roodborstje heet en geen oranjeborstje. In tegenstelling tot veel andere vogels zijn mannetjes en vrouwtjes precies hetzelfde. Een jonge roodborst is eerst nog een tijdje bruin en beige van kleur. Zodra de bladeren in de herfst verkleuren, krijgt ook de jonge roodborst zijn oranje borst.

Akkerhommel druk bezig

Akkerhommel

De akkerhommel heeft oranje haren op het borststuk en de punt van het achterlijf. Achterlijf is zwart behaard, maar er zijn ook lichtere akkerhommels (vooral in het oosten van Nederland) met grijze of oranje haren. De akkerhommel is een hele algemene hommel, die je regelmatig in je tuin ziet als je veel bloemen hebt. En wist je dat de koningin haar nest maakt in een oud vogelnest of een verlaten muizenhol.

De grote kleine vos

Kleine vos

De Kleine vos is een kleurrijke oranje vlinder met langs de voorrand van de vleugels zwarte, gele en witte vlekken en langs de achterrand blauwe vlekken. Vanaf maart komen de eerste kleine vossen al tevoorschijn uit hun winterverblijf in een holle boom, schuur of huis. In april is het tijd om eieren te leggen. De Kleine vos wordt vaak gezien in tuinen en parken of langs bosranden en bermen.

Jonge vos die iets op het oog heeft

Een jonge vos

De prachtige oranje vacht is een van de opvallendste kenmerken van de vos. Maar wist je dat de vachtkleur van de vos per dier kan verschillen? Van helderrood tot vaalgrijs en alles daartussen in. De omgeving en genen spelen hier een belangrijke rol in. Het puntje van de staart is lichter van kleur, meestal wit. De vos gebruikt de staart ook om op of met zijn gezicht in te slapen.