nieuws

Wie wordt de Groenste Politicus van 2017?

Fotograaf: Pieter van Hoof

De strijd om de verkiezing van de ‘Groenste Politicus’ barst los. Natuurmonumenten organiseert de verkiezing voor de tiende keer. Vanaf vandaag - 4 december - kan iedereen zijn of haar favoriete groene politicus nomineren via www.groenstepoliticus.nl. Alle politici en bestuurders die zich inzetten voor een groenere wereld, of ze nou werkzaam zijn binnen een gemeente, waterschap, provincie of in de landelijke of Europese politiek, kunnen worden genomineerd.

Uit alle genomineerde kandidaten wordt een ‘shortlist’ samengesteld waarop vanaf februari kan worden gestemd. Uit de drie kandidaten met de meeste stemmen, selecteert een vakjury de winnaar. Deze wordt live bekend gemaakt in het VARA-programma Vroege Vogels op zondagochtend 11 maart 2018 op NPO Radio 1.

Visie en lef op alle politieke niveaus

Meer politieke betrokkenheid is volgens Marc van den Tweel, directeur Natuurmonumenten, hard nodig. “De biodiversiteit op het platteland dendert achteruit. Er zijn steeds minder weidevogels en steeds minder insecten. We kunnen onze ogen niet langer sluiten voor de ecologische crisis die zich op ons platteland voltrekt. Een belangrijke oorzaak van deze crisis is de intensieve landbouw. We moeten in Nederland een omslag maken naar duurzame landbouw, en dat kán ook. Dat vraagt moedige politieke keuzes op alle niveaus. Keuzes die getuigen van visie en lef.”

Zowel op Europees als gemeentelijk niveau heeft de politiek grote impact op natuur en landschap. Marc van den Tweel: ”De komende weken wordt er bijvoorbeeld in Brussel gesproken over een nieuw gemeenschappelijk landbouwbeleid. Kiest Europa voor een intensieve landbouw of geven we juist steun aan een extensievere en meer duurzame landbouw in Europa? Op lokaal niveau staat tegelijkertijd de Brabantse gemeente Oirschot voor de keuze of ze toestemming geeft voor de aanleg van een megastal met 16.000 varkens pal naast één van onze meest bijzondere natuurgebieden daar, de Kampina. Politieke durf en een groene visie maken dan het verschil.”

Eerdere winnaars 

Natuurmonumenten organiseert de verkiezing voor de groenste politicus al weer voor de tiende keer. Eerdere winnaars:

2008 – Hugo Polderman, Tweede Kamerlid SP
2009 – Lutz Jacobi, Tweede Kamerlid PvdA
2010 – Esther Ouwehand, Tweede Kamerlid PvdD
2011 – Stientje van Veldhoven, Tweede Kamerlid D66
2012 – Rik Grashoff, Tweede Kamerlid GroenLinks /Lutz Jacobi, Tweede Kamerlid PvdA/ Stientje Van Veldhoven, Tweede Kamerlid D66
2013 – Henk van Gerven, Tweede Kamerlid SP
2014 – Johan van den Hout, SP gedeputeerde Noord-Brabant
2015 – Marianne Thieme, Tweede Kamerlid PvdD
2016 – Rik Grashoff, Tweede Kamerlid GroenLinks

Nomineer de kandidaat van jouw voorkeur

Op www.groenstepoliticus.nl kan iedereen in de periode van 4 tot en met 15 december zijn favoriete politicus nomineren. Op 18 december worden de genomineerde kandidaten bekend gemaakt en tussen 3 en 18 februari 2018 kan er gestemd worden op de genomineerden. Meer informatie op www.groenstepoliticus.nl.

word nu lid