De enorme overmaat aan stikstof is de grootste bedreiging voor de natuur in Nederland. Natuurmonumenten vindt dat overheid, sectoren verkeer, industrie en landbouw en natuurbeheerders zich samen moeten inspannen om de uitstoot van stikstof terug te dringen en de gevolgen van het overschot in de natuur te bestrijden.
Natuurmonumenten pleit voor meer robuuste, verbonden natuur met een gezonde, klimaatbestendige waterhuishouding. Want die natuur is beter bestand tegen weersextremen zoals droogte.
Waarom zaagt Natuurmonumenten bomen, terwijl de strijd tegen de klimaatverandering juist vraagt om meer bomen? Dat is een terechte vraag en een moeilijke afweging.
Om klimaatverandering te beperken is een duurzame energietransitie noodzakelijk. Naast de kansen voor duurzame energie uit biomassa, warmte en de zon, liggen er kansen in Nederland voor windenergie. Natuurmonumenten is voorstander van duurzame energie zoals windenergie, maar vraagt nadrukkelijk aandacht voor natuur en landschap bij de locatiebepaling van windmolens.
Het algemeen bestuur van een waterschap wordt eens in de vier jaar gekozen via waterschapsverkiezingen. Daarnaast worden er een aantal zetels uitgegeven aan vertegenwoordigers van bedrijven, boeren en natuurbelangen. Dit zijn de zogenaamde geborgde zetels. Deze speciale status van geborgde zetels is in opspraak omdat deze niet mee zou passen binnen een democratisch gekozen bestuur.
Natuurmonumenten pleit voor meer duurzame energie en een juiste volgorde in de klimaataanpak - in de eerste plaats maximaal energie besparen en duurzame energie, zoals zonne-energie, op de juiste locaties. Start eerst op de daken en zet in op slimme ruimtelijke combinaties. Grootschalige realisatie van zonnepanelen op water daar zijn wij kritisch op.
Nederland is een echt ganzenland, jaarlijks broeden en overwinteren hier twee miljoen ganzen en dat aantal groeit de laatste jaren gestaag. Die massale aanwezigheid brengt ook schade met zich mee.