Om je beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Met de cookies volgen wij en derde partijen jouw internetgedrag binnen onze site. Hiermee tonen we advertenties op basis van jouw interesse en kun je informatie delen via social media. Als je verdergaat op onze website gaan we ervan uit dat je dat goedvindt. Meer weten en instellingen.

Overzicht

Standpunten

 • brandnetel
  Standpunt

  Stikstof

  In Nederland is er veel te veel stikstof. Natuurmonumenten vindt dat overheid, sectoren verkeer, industrie en landbouw en natuurbeheerders zich samen moeten inspannen om de uitstoot van stikstof terug te dringen en de gevolgen van de overmaat aan stikstof in de natuur te bestrijden.

 • Zonne-energie
  Standpunt

  Zonne-energie

  Natuurmonumenten is voorstander van zonne-energie, maar pleit wel voor zorgvuldige inpassing in natuur en landschap.

 • Droogte
  Standpunt

  Droogte

  Natuurmonumenten pleit voor meer robuuste, verbonden natuur met een gezonde, klimaatbestendige waterhuishouding. Want die natuur is beter bestand tegen weersextremen zoals droogte.

 • Buitenspelen is gezond
  Standpunt

  Buiten spelen in de natuur is gezond

  Spelen in de natuur is goed voor kinderen. We zetten de zes belangrijkste gezondheidsredenen voor je op een rij.

 • Windmolens
  Standpunt

  Windenergie

  Om klimaatverandering te beperken is een duurzame energietransitie noodzakelijk. Naast de kansen voor duurzame energie uit biomassa, warmte en de zon, liggen er kansen in Nederland voor windenergie. Natuurmonumenten is voorstander van duurzame energie zoals windenergie, maar vraagt nadrukkelijk aandacht voor natuur en landschap bij de locatiebepaling van windmolens.

 • zagen in het bos
  Standpunt

  Bomen, bos en bomenkap

  Waarom zaagt Natuurmonumenten bomen, terwijl de strijd tegen de klimaatverandering juist vraagt om meer bomen? Dat is een terechte vraag en een moeilijke afweging.

 • Natuurgebied in Drenthe
  Standpunt

  Drijvende Zonnepanelen

  Natuurmonumenten pleit voor meer duurzame energie en een juiste volgorde in de klimaataanpak - in de eerste plaats maximaal energie besparen en duurzame energie, zoals zonne-energie, op de juiste locaties. Start eerst op de daken en zet in op slimme ruimtelijke combinaties. Grootschalige realisatie van zonnepanelen op water daar zijn wij kritisch op.

 • Springzaad
  Standpunt

  Invasieve exoten

  Invasieve exoten zijn uitheemse soorten die door de mens zijn geïntroduceerd. Als dergelijke soorten de oorspronkelijke biodiversiteit bedreigen, vindt Natuurmonumenten het nodig om in te grijpen.

 • Klimaatverandering
  Standpunt

  Klimaatverandering

  Klimaatverandering is een van de grootste uitdagingen van deze tijd. De stijging van de gemiddelde temperatuur op aarde brengt allerlei gevolgen met zich mee voor mens en natuur. Ook Natuurmonumenten bindt de strijd aan tegen klimaatverandering.

 • De Wolf
  Standpunt

  De wolf

  Het ziet er naar uit dat de wolf zich na een lange afwezigheid weer heeft gevestigd heeft op de Veluwe. Natuurmonumenten vindt de wolf een verrijking voor de natuur.

 • logo