Om je beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Met de cookies volgen wij en derde partijen jouw internetgedrag binnen onze site. Hiermee tonen we advertenties op basis van jouw interesse en kun je informatie delen via social media. Als je verdergaat op onze website gaan we ervan uit dat je dat goedvindt. Meer weten en instellingen.

Overzicht

Standpunten

 • Te veel stikstof in Kampina
  Standpunt

  Stikstof

  De enorme overmaat aan stikstof is de grootste bedreiging voor de natuur in Nederland. Natuurmonumenten vindt dat overheid, sectoren verkeer, industrie en landbouw en natuurbeheerders zich samen moeten inspannen om de uitstoot van stikstof terug te dringen en de gevolgen van het overschot in de natuur te bestrijden.

 • Droogte
  Standpunt

  Droogte

  Natuurmonumenten pleit voor meer robuuste, verbonden natuur met een gezonde, klimaatbestendige waterhuishouding. Want die natuur is beter bestand tegen weersextremen zoals droogte.

 • zagen in het bos
  Standpunt

  Bomen, bos en bomenkap

  Waarom zaagt Natuurmonumenten bomen, terwijl de strijd tegen de klimaatverandering juist vraagt om meer bomen? Dat is een terechte vraag en een moeilijke afweging.

 • De Wolf
  Standpunt

  De wolf

  De wolf heeft zich na een lange afwezigheid weer gevestigd in ons land, op de Veluwe. Ook in andere delen van het land worden wolven steeds vaker gezien. Natuurmonumenten vindt de wolf een verrijking voor de natuur.

 • Windmolens
  Standpunt

  Windenergie

  Om klimaatverandering te beperken is een duurzame energietransitie noodzakelijk. Naast de kansen voor duurzame energie uit biomassa, warmte en de zon, liggen er kansen in Nederland voor windenergie. Natuurmonumenten is voorstander van duurzame energie zoals windenergie, maar vraagt nadrukkelijk aandacht voor natuur en landschap bij de locatiebepaling van windmolens.

 • Zonne-energie
  Standpunt

  Zonne-energie

  Natuurmonumenten is voorstander van zonne-energie, maar pleit wel voor zorgvuldige inpassing in natuur en landschap.

 • Natuurgebied in Drenthe
  Standpunt

  Drijvende Zonnepanelen

  Natuurmonumenten pleit voor meer duurzame energie en een juiste volgorde in de klimaataanpak - in de eerste plaats maximaal energie besparen en duurzame energie, zoals zonne-energie, op de juiste locaties. Start eerst op de daken en zet in op slimme ruimtelijke combinaties. Grootschalige realisatie van zonnepanelen op water daar zijn wij kritisch op.

 • Springzaad
  Standpunt

  Invasieve exoten

  Invasieve exoten zijn uitheemse soorten die door de mens zijn geïntroduceerd. Als dergelijke soorten de oorspronkelijke biodiversiteit bedreigen, vindt Natuurmonumenten het nodig om in te grijpen.

 • Klimaatverandering
  Standpunt

  Klimaatverandering

  Klimaatverandering is een van de grootste uitdagingen van deze tijd. De stijging van de gemiddelde temperatuur op aarde brengt allerlei gevolgen met zich mee voor mens en natuur. Ook Natuurmonumenten bindt de strijd aan tegen klimaatverandering.

 • Paling
  Standpunt

  Natuurgebied veilige plek voor paling

  De paling is een bedreigde diersoort, waar nog maar 10% van over is. De viswijzer adviseert om geen paling te eten en Natuurmonumenten biedt de paling een gezond leefgebied, zonder palingvangst.

 • logo