Word lid
Nieuws van de boswachter

Mooi Linieland! Wonderlijk landschap tussen de forten

28 FEBRUARI 2017

Op 17 en 18 juni staat het landschap in de waterlinies centraal tijdens het ‘Mooi Linieland’ weekend.

Mooi Linieland! Wonderlijk landschap tussen de forten

Kortom: ontdek het zelf! Kijk voor activiteiten en locaties op www.mooilinieland.nl

Weg van de drukte, middenin het Hollandse waterlandschap, soms diep verscholen in de natuur of juist dicht bij de stad, duiken ze plots voor je op: de forten van de Stelling van Amsterdam en de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Robuuste locaties in een lint van 200 km tussen Edam de Biesbosch, verbonden door wandel-, fiets- en vaarroutes die een gemeenschappelijk verleden hebben. Natuur, cultuur en geschiedenis, voor iedereen nabij. Met elkaar vertellen ze je een oer-Hollands verhaal over verdediging met water als bondgenoot. Een verhaal dat goed bewaard is gebleven en dat je steeds weer op een eigen manier kunt ontdekken en beleven.

Ontdek het waterlinielandschap zelf

In de afgelopen jaren hebben steeds meer forten de deuren geopend en weten bezoekers deze te vinden. Minder bekend is het tussenliggende linielandschap met open groene gebieden, bijzondere dieren en planten, polders die opzettelijk onder water gezet konden worden en vele sluizen, dijken en kanalen. Stichting Liniebreed Ondernemen organiseert samen met Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer en andere eigenaren daarom in het weekend van 17 en 18 juni ‘Mooi Linieland’. Forten als schakels én startpunten van een prachtig strategisch landschap, alles aan elkaar verbonden, je ziet het eigenlijk pas als je het weet.

UNESCO Werelderfgoed

De Nieuwe Hollandse Waterlinie is het grootste Rijksmonument van Nederland, de Stelling van Amsterdam is al sinds 1996 door de Unesco erkend als uniek en van groot belang om te behouden. Naar verwachting zal in 2019 de Nieuwe Hollandse Waterlinie als uitbreiding van de Stelling van Amsterdam bestempeld worden als Unesco Werelderfgoed. En zal haar naam prijken op de Werelderfgoedlijst naast bijvoorbeeld de Chinese Muur, Mont Saint-Michel, de oude stad van Fez en de piramides van Gizeh. En terecht. Want nergens ter wereld vind je zo’n groot gebied waarin water ooit als bondgenoot fungeerde.