Poort tot De Onlanden

De voormalige boerderij aan de Madijk 1 in Eelderwolde is al enige jaren een poort tot natuurgebied De Onlanden voor vele bezoekers. Natuurmonumenten, boerderij ’t Hoogeveld en de horecaondernemers Pieter en Manon Dijkema willen na jaren experimenten nu investeren. Op onderstaande pagina kunt u lezen hoe we dit gezamenlijk zouden willen.

Onlanderij

Poort tot De Onlanden

De voormalige boerderij aan de Madijk 1 in Eelderwolde is al enige jaren een poort tot natuurgebied De Onlanden voor vele bezoekers. Die bezoekers komen uit de directe omgeving (omwonende wijken, stad Groningen) en deels ook uit de grotere regio. Ze komen om de bijzonderheden van dit gebied zelf te kunnen ontdekken.

Droge voeten stad Groningen

De Onlanden is een relatief jong natuurgebied. Het heeft een oppervlakte van circa 3.500 aaneengesloten voetbalvelden met ruige hooilanden, moerasbos, bijzondere grazers, vele bijzonder vogelsoorten en volop ruimte voor overtollig water. Bij langdurige, hevige regenval zorgt dit gebied er voor dat de stad Groningen droge voeten houdt.

Trends

Er is duidelijk een toenemende behoefte waar te nemen aan een plek voor inspiratie, natuur en laagdrempelige ontmoeting. Dat zien we terug in De Onlanden en de Onlanderij, de naam die deze poort tot De Onlanden inmiddels heeft gekregen. Er is daarnaast een groeiende behoefte aan activiteiten met natuurbeleving en natuureducatie.

Samen investeren

Natuurmonumenten, boerderij ’t Hoogeveld en de horecaondernemers Pieter en Manon Dijkema willen na jaren experimenten nu investeren. Wat we graag gezamenlijk zouden willen?

  • Pieter en Manon Dijkema willen u de komende jaren voorzien van heerlijke versnaperingen in een nieuw onderkomen in de bestaande schuur waar eerder de activiteiten zoals de Levende Kerststal werden georganiseerd. Ben u nieuwsgierig naar de toekomstvisie? Neem dan een kijkje op de website;
  • Boer Sytze wil u graag blijven verwelkomen in de huidige potstal met de Limousin koeien die zomers De Onlanden begrazen;
  • De moestuin wordt steeds voller en groener en geeft menig buurtgenoot verse groenten;
  • Natuurmonumenten is van mening dat ieder kind recht heeft om te kunnen spelen in de natuur. Daarom willen we graag de huidige speelnatuur van OERRR verbeteren en op het erf en uitbreiden in het veld ten zuiden van De Onlanderij;
  • De beheereenheid Groningen en Noord-Drenthe wil graag kantoor houden op De Onlanderij zodat het zichtbaarder is wat zij in samenwerking met vele vrijwilligers dagelijks doen. Dit kantoor is bedacht in hetzelfde nieuwe onderkomen als waar de horeca naar toe gaat, in de bestaande schuur;
  • De ontsluiting op de Bakkerslaan is een knelpunt voor al het verkeer dat De Onlanden en De Onlanderij wil bezoeken. Daarom onderzoekt Natuurmonumenten samen met de gemeente Tynaarlo de mogelijkheden voor een veilige oplossing voor alle verkeersstromen.

Inbreng belanghebbenden

Natuurmonumenten wil over de plannen in gesprek met belanghebbenden. Daarvoor maken we een plan van aanpak met de input van de bewonersavond (9 juni). Natuurmonumenten wil graag dat er één duidelijk loket is voor alle vragen en opmerkingen. Informatie is daarom voor iedereen beschikbaar gemaakt op deze website.Uw vragen kunt u versturen naar [email protected]. Doel is binnen drie werkdagen antwoorden te geven.

De volgende bijlagen geven inzicht op de plannen die we gezamenlijk zouden willen ontwikkelen:

Projectleider Poort tot De Onlanden: Ellen de Kroon 06 – 20 88 89 70

logo