Project

Landgoed Jachtslot de Mookerheide

Landgoed Jachtslot de Mookerheide

Ontwikkeling en herstel

Natuurmonumenten wil de kwaliteit van de natuur en het cultureel erfgoed verbeteren en het landgoed in ere te herstellen.
Door het landgoed en het jachtslot voor een breed publiek toegankelijk en zichtbaar maken, wil Natuurmonumenten deze mooie plek weer laten leven.

Landgoed Jachtslot de Mookerheide is een bijzondere plek met een grote cultuurhistorische waarde. Het landgoed, sinds 2001 aangewezen als beschermd rijksmonument, bestaat uit een jachtslot met daaromheen een park en tuinen. De aanleg ervan startte in 1902. Samen met de bij behorende bossen beslaat het landgoed een oppervlakte van 160 hectare. Natuurmonumenten beheert dit Landgoed sinds 1985 en zet zich sindsdien in om dit landgoed te herstellen.

Onlangs zijn de historische kassen in hun oude glorie hersteld. Er is weer volop bedrijvigheid in de nutstuin. Mensen van zorgorganisaties Driestroom, DeSeizoenen en tal van vrijwilligers telen er samen groenten, fruit en bloemen.

In augustus opende de Landwinkel Boer Spierings haar deuren in de voormalige kapel van het jachtslot. Gebiedsmanager Fons Mandigers vertelt enthousiast: “Producten uit de nutstuin liggen nu al in de landwinkel te koop. Met het herstel van de monumentale kassen heeft Landgoed Jachtslot de Mookerheide weer een deel van zijn oude grandeur terug gekregen. Toen we in 2013 met de restauratie van de nutstuin begonnen, hadden we dit allemaal niet durven te voorspellen.

Maar we zijn er zeker nog niet. Er liggen nog uitdagende opgaven voor verder herstel van het landgoed en het monumentale jachtslot. Daarvoor worden nu met tal van experts ideeën ontwikkeld en uitgewerkt. We hebben er vertrouwen in om de komende jaren ook aan deze opgaven invulling te geven.”

De ambitie van Natuurmonumenten is om niet alleen het landgoed, maar ook het jachtslot voor een breed publiek toegankelijk te maken.

Daarnaast wil Natuurmonumenten in een deel van het bosgebied in samenwerking met Natuurbegraven Nederland natuurbegraven mogelijk maken. Natuur en cultuur op het Landgoed krijgen zo nog meer maatschappelijk betekenis.

Met de samenwerkende organisaties en mensen zijn we trots op de behaalde resultaten de grote betrokkenheid bij het Landgoed.

Contact

Wilt u een rondleiding met uw (tuin)vereniging? Zoek u een leuke plek voor een teambuildingsactiviteit of teamuitje?
Voor meer informatie of vragen over de ontwikkelingen van Landgoed Jachtslot de Mookerheide kunt u terecht bij:
Natuurmonumenten
Noordoost-Brabant & Rijk van Nijmegen
rijkvannijmegen [at] natuurmonumenten [dot] nl

Kent u of bent u iemand die een zorgindicatie / CIZ / WMO heeft? Dan kunt u aan de slag via DeSeizoenen of Driestroom.  Neem dan contact op met Henric van Dijk, hvandijk [at] caresharedservices [dot] nl.

Downloads

Nieuws

01/11/17

Busexcursie naar Natuurbegraafplaats Heidepol

Graag willen we u een indruk geven hoe een natuurbegraafplaats van Natuurbegraven Nederland eruit ziet.
word nu lid