Project

Natuur voor iedereen

Met het project ‘Natuur voor iedereen! Oók voor mensen met een beperking’ moet de natuur toegankelijker worden voor mensen met een beperking. Natuurmonumenten en de samenwerkingspartners gaan de komende drie jaar in 40 natuurgebieden aan de slag om de natuur toegankelijk te maken voor iedereen.

Dankzij de Nationale Postcode Loterij

Op 26 januari 2016 heeft de Nationale Postcode Loterij een bijdrage van € 1,9 miljoen toegekend voor het project ‘Natuur, toegankelijk voor iedereen’. Natuurmonumenten is erg blij met deze extra bijdrage om de natuur toegankelijk te maken voor mensen met een beperking. Natuurmonumenten gaat niet alleen aan de slag, maar in een samenwerkingsverband met het Revalidatiefonds, Fonds verstandelijk gehandicapten, de Nederlandse Stichting voor het Gehandicapte Kind en Kenniscentrum Groen & Handicap.

Natuur voor iedereen

Met het project willen de organisaties de natuur toegankelijker maken voor mensen met een beperking. Marc van den Tweel, algemeen directeur Natuurmonumenten: “De natuur is van en voor iedereen en zou dus ook voor iedereen toegankelijk moeten zijn, inclusief de ruim vier miljoen mensen met een beperking voor wie de natuur nu moeilijk toegankelijk is. We zijn dan ook erg verheugd dat we van start kunnen gaan met dit project. We zijn de Postcode Loterij en haar deelnemers zeer dankbaar."

Extra faciliteiten in 40 gebieden

Natuurmonumenten en de samenwerkingspartners gaan de komende drie jaar in 40 natuurgebieden aan de slag om de natuur gastvrij te maken voor iedereen. Deze lenen zich door hun omvang, bereikbaarheid en spreiding over Nederland het beste voor de aanpassingen. Die voeren we uit in overleg met mensen met verschillende soorten beperkingen.

We creëren extra faciliteiten zoals:

• korte, aantrekkelijke routes (tussen 2 en 4 km)
• verharde en extra brede paden, geschikt voor rolstoel, rollator en scootmobiel
• extra bankjes om uit te rusten
• begaanbare bruggen en steigers
• goede bereikbaarheid
• voldoende parkeerplaatsen voor invaliden
• invalidentoiletten

We bieden uitgebreide informatie over de routes en voorzieningen, zoals:

• soort ondergrond van de wandelpaden (zand, klei, grind)
• aanwezigheid van hellingen en hellingshoeken
• aantal rustplekken (en aanduiding van de locatie)
• aanwezigheid van klaphekken, wildroosters of andere obstakels

Deze informatie komt in de toekomst beschikbaar op onze website, op informatiepanelen in het natuurgebied, via onze route app en speciaal voor blinden en slechtzienden via een audioroute.

Nieuws

30/03/17

Opening Speelnatuur van OERRR in Oisterwijk

Op 9 april wordt achter Bezoekerscentrum Oisterwijk de nieuwe speelnatuur geopend. Kom je ook?
17/11/16

Speelnatuur voor kinderen met handicap

In 2019 zijn 40 gebieden toegankelijk voor iedereen. Hiervoor is een bedrag van 1,9 miljoen beschikbaar gesteld!
16/11/16

Speelnatuur van OERRR, ook voor kinderen met een beperking

Huttenbouwen vanuit je rolstoel en dwars door het bos naar een spannende waterspeelplek. Speelnatuur van OERRR is er voor ieder kind!
word nu lid