Project

Natuurlijk Haringvliet

Met het Droomfondsproject Haringvliet werken we aan herstel van de unieke deltanatuur van slikken, schorren en rietvelden rondom het Haringvliet. Het gebied wordt ook voor bezoekers aantrekkelijker gemaakt, met onder andere uitkijktorens en aanlegsteigers.

Bijzonder project met een bijzondere samenwerking

Droomfondsproject Haringvliet’ is een bijzonder project waarbij we als Natuurmonumenten samenwerken met:

  • Wereld Natuur Fonds
  • ARK Natuurontwikkeling
  • Vogelbescherming
  • Staatsbosbeheer
  • Sportvisserij Nederland

Het doel is het unieke landschap van slikken, schorren en rietvelden te herstellen waar vissen en vogels zich thuis voelen. Zo gaan we mosselbanken herstellen, een visvriendelijke sluis aanleggen  de hier uitgestorven steur herintroduceren  en werken aan de herstel van de trekvisstand. Het gebied wordt ook voor bezoekers aantrekkelijker gemaakt, met onder andere uitkijktorens en aanlegsteigers.

Dankzij de Nationale Postcode Loterij

Dankzij de deelnemers aan de Nationale Postcode Loterij kan iedereen straks op en om het Haringvliet genieten van unieke natuur die vrijwel is verdwenen uit de Nederlandse delta. De zes natuurorganisaties hebben 13,5 miljoen euro uit het Droomfonds 2015 ontvangen om hun droom te realiseren: het afgesloten Haringvliet weer tot leven te wekken.

Meer natuur

Natuurmonumenten gaat als mede-initiatiefnemer ruim €6 miljoen investeren in het herstel van het deltalandschap. Daarvan kopen we onder andere een cruciale ontbrekende schakel van circa 80 hectare aan de noordrand van Goeree en leggen we natuurlijke oevers aan. Ook de 100 hectare bestaande natuur binnen de Korendijkse Slikken wordt versterkt. Op de oostpunt van Tiengemeten komt een aanmeersteiger voor rondvaartboten en een aantal dagligplaatsen voor pleziervaart.

Canadese guldenroede (Solidago canadensis), Composieten (Asteraceae), Asterales, Tweezaadlobbigen (Magnoliopsida), flora, guldenroede - Tiengemeten, Zuid-Holland, Nederland, EuropaFotograaf: Pauline Joosten

Herstel van oer-Hollandse natuur in het Haringvliet

Met de bouw van de Haringvlietsluizen in 1971 werd het Haringvliet definitief afgesloten van de zee. Dit ging gepaard met een verlies van bijzondere bloemen, planten, vogels, zoogdieren en vlinders. In 2018 gaan de sluizen op een kier. Door de terugkeer van de overgang van zoet rivierwater naar zout zee waren zijn we in het Droomfondsproject Haringvliet de verloren oer-Hollandse natuur in het Haringvliet in ere aan het herstellen. Dit doen we gelijktijdig met allerlei mogelijkheden voor recreatie en kans voor lokale ondernemers.

Meer weten? Kijk op www.haringvliet.nu. 

Nieuws

14/09/17

Laatste weekend september Haringvlietweekend!

Geen Haringvlietdag dit jaar, maar een Haringvlietweekend vol activiteiten voor jong en oud!
06/02/17

Vogels Haringvliet snakken naar ‘de Kier’

Het afsluiten van het Haringvliet in 1970 was een dreun voor de kustbroedvogelsEen onlangs verschenen rapport van Vogelbescherming Nederland
31/10/16

NLDelta Biesbosch-Haringvliet een van Nederlands mooiste natuurgebieden

NLDelta Biesbosch-Haringvliet is een van de vier winnaars in de publieksverkiezing voor het mooiste natuurgebied van Nederland.
14/10/16

Olympiërs zwemmen van Biesbosch naar Haringvliet

Vandaag zwemmen Olympisch zwemkampioenen Maarten van der Weijden en Ferry Weertman samen ruim 50 km door de rijkdom van de Nederlandse delta
word nu lid