Project

Toekomstplan Beeckestijn

Beeckestijn is een prachtige buitenplaats bij Velsen-Zuid en gewaardeerd als rijksmonument. Het staat internationaal bekend om de vele verschillende historische tuinstijlen. Om de bezoekers nu - en in de toekomst - te laten genieten van de bijzondere cultuurhistorie gaan wij de komende jaren belangrijke onderdelen van de parkaanleg verbeteren. Dit kan alleen met inzet van vrijwilligers en financiële steun van leden, particulieren, fondsen, bedrijven en overheden.

Vanaf de 16e eeuw was Beeckestijn in het bezit van rijke Amsterdammers. Door de eeuwen heen heeft het zich ontwikkeld van een zomerverblijf met tuinen en boerderijen naar een landhuis met parkbossen in verschillende tuinstijlen met elk een eigen sfeer.

Opknappen Beeckestijn:

  • Paden, entrees en bebording
  • Kersenboomgaard
  • Restauratie Waterkom
  • Centraal plateau
  • Alenbeek

Lees hier meer over de werkzaamheden

Wat gaan we doen?

We brengen de basisvoorzieningen op orde; entrees, bebording, paden en lanen, meubilair, bosvakken en waterlopen. En we gaan bijzondere cultuurhistorische elementen opknappen en beter zichtbaar maken. Deze ‘attracties’ zijn ieder op zich een waardevolle afdruk van onze geschiedenis.

Fotograaf: Johan van Galen LastStrakke lijnen, symmetrie en zichtassen

In het begin van de 18e eeuw legde men rond het landhuis classicistische tuinen aan, strak geordend door een kaarsrechte hoofdlaan en een geometrisch lanenstelsel. Daartussen lagen siertuinen en nutstuinen met groente, noten en fruit. In iets lossere Régence-stijl sierde de geschulpte vijver als middelpunt van de hoofdlaan de buitenplaats op.

Natuurlijk bedwongen tuinen

Vanaf 1742 breidde Jacob Boreel Jansz. de buitenplaats uit met tuinen in landschapsstijl. Ontworpen door de roemrijke tuinarchitect J.G. Michael volgens de tuinmode van die tijd. Natuurlijk ogende waterpartijen en slingerende paadjes met doorkijkjes op sierlijke akkers en korenvelden. Boreel pronkte graag met ‘zijn’ paradepaardjes; de bloemenwaaier in rococo-stijl, slangenmuren vol exotisch fruit en raadselachtige follies.

Fotograaf: Rene Koster

Roerige tijden en rust

In de Tweede Wereldoorlog woonden er Duitse militairen in het landhuis van Beeckestijn. Zij bouwden in de tuinen verschillende bunkers. Na de oorlog nam de gemeente Velsen de gehavende buitenplaats onder haar hoede. In 2011 droeg de gemeente het park aan Natuurmonumenten over. De gebouwen kwamen in bezit van Vereniging Hendrick de Keyser.

Samenwerking

Natuurmonumenten werkt samen met de Stichting Vrienden van Beeckestijn en de Gemeente Velsen.

Vrijwilligers

De inzet van vrijwilligers is enorm belangrijk voor het onderhoud en beheer van de buitenplaats. Ze werken in de kruiden- en moestuin, maar verrichten nog talloze andere klussen; snoeien, zagen, beken schonen, hekken restaureren, inventariseren.

Nieuws

06/10/16

Buitenplaats Beeckestijn bloeit op

Op Beeckestijn is het cultuurhistorische herstelplan in volle gang; er wordt druk gebouwd, gemetseld en gegraven.
10/11/15

Vijverkom Beeckestijn gerestaureerd

De historische waterkom uit 1719 is in oude glorie hersteld en is officieel in gebruik genomen.
08/04/15

Acht nieuwe vazen sieren vijverkom Beeckestijn

Zoals vanouds pronken de vazen rondom de geschulpte vijverkom op de buitenplaats in Velsen-Zuid.
26/03/15

Slangenmuur Beeckestijn klaar voor seizoen

De houten latten op de twee slangenmuren op buitenplaats Beeckestijn in Velsen-Zuid zijn hersteld.
word nu lid