Op 26 april start Boskalis met de aanleg van twee extra natuureilanden. Die komen in de beschutting van de bestaande vijf eilanden van Marker Wadden die Boskalis eerder realiseerde. De nieuwe eilanden hebben een oppervlakte van 300 hectare onder en boven de waterspiegel en worden net als de vorige opgebouwd met slib, klei, veen en zand uit de bodem van het Markermeer.
Marker Wadden trekt in het voorjaar veel tapuiten. Die broeden graag in konijnenholen, maar konijnen zijn er niet op Marker Wadden. Boswachter Tim Kreetz helpt de zeldzame vogels een handje met de aanleg van kunstmatige holtes.
Vandaag kwamen de eerste kluten terug op Marker Wadden. In 2020 broedde 7 tot 8% van Nederlandse populatie op de nieuwe natuureilanden in het Markermeer blijkt uit onderzoek.
Goed nieuws voor de natuur in het Markermeer: direct achter de eerste vijf eilanden van Marker Wadden worden twee nieuwe natuureilanden aangelegd. De uitbreiding is een geweldige impuls voor verder herstel van de waterkwaliteit en de natuur in Nationaal Park Nieuw Land.
Marker Wadden heeft aantoonbare positieve effecten op de ontwikkeling van voedingsstoffen in het water. Dat is de noodzakelijk start voor een voedselketen waar waterdiertjes, insecten, vissen en vogels weer van profiteren.
In de zomermaanden staan op Marker Wadden speciale insectenvallen voor onderzoek naar insecten. Met hulp van vrijwilligers zijn de vallen afgelopen zomer geleegd en zijn de diertjes gedetermineerd. Muggen, vliegen en vliesvleugeligen voerden de boventoon.
Zowel de ondiepe oeverzones als de diepe zandwinputten bij Marker Wadden trekken veel vissen. Dat blijkt uit de voorlopige resultaten van een uitgebreid visonderzoek door het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW), in samenwerking met Wageningen Marine Research en Sportvisserij Nederland.