Ga direct naar inhoud
Nieuws

Zandbijen bij de Looserplas

31 maart 2020 | Yvonne van Moll

Op een zonnige helling, net naast het wandelpad aan de Looserplas zijn honderden kleine holletjes te zien. Gemaakt door hardwerkende zandbijen. Zandbijtjes zijn actief in de vroege lente. Van half maart tot mei kan je ze zien vliegen en als je stil bent hoor je ze zoemen.

Grijze zandbij

Nest in de grond

Deze wilde bijen maken, zoals hun naam al doet vermoeden, hun nest in de grond. Ze leven niet zoals de honingbij in een gezamenlijk nest maar maken ieder een eigen holletje in het zand. Ze nestelen overigens wel vaak bij elkaar in de buurt. De vrouwtjes graven met hun sterke achterpoten een nestgang in de grond. Ze maken verschillende nestkamertjes die ze vullen met stuifmeel dat dient als voedsel voor de larven.

 

Zorgen voor goed leefgebied

Voor alle soorten zandbijen zijn zanderige plekken van levensbelang. Onder invloed van stikstof uit de lucht groeien die vaak snel dicht met mossen, grassen en heide. Vrijwilligers van Natuurmonumenten hebben vorig jaar gezorgd voor open zandplekjes aan de Looserplas door plaatselijk begroeiing weg te halen. De zandbijen maken daar nu dankbaar gebruik van. Zo zijn hier onder andere de grijze zandbij, de grote zijdebij en roodharige wespbij gezien.

 

 

Boswachter communicatie en beleven Yvonne van Moll
Yvonne van Moll