Ga direct naar inhoud
Terug

Ommetje Ganzenbroek

Waar: Noord-Brabant

Ommetje Ganzenbroek
55 minuten
3,6 km

Over de route

Hier in Westerhoven kun je het Brabantse bijna proeven. Een afwisselend landschap met beemden, bosjes en landbouw, gecombineerd met dorpse gezelligheid en een keur aan horecagelegenheden.

Het ommetje volgt verschillende beken en doorkruist het nieuwe natuurgebied van Natuurmonumenten, Ganzenbroek. Een geweldig ommetje voor inwoners, maar ook zeker de moeite waard om er speciaal voor naar Westerhoven te komen.

De route is aangegeven met rode pijltjes, dus gemakkelijk te volgen.



Praktische informatie:

  • Parkeren kan op de parkeerplaats op de Oude Weerderdijk (de weg inrijden vanaf de bebouwde kom!).
  • Honden zijn aan de lijn welkom
  • Toegankelijkheid: De smalle, vochtige paden in dit gebied zijn helaas niet geschikt voor rolstoelen en kinderwagens.
  • Kijk voor alle activiteiten in dit gebied op Dommeldal
  • Horeca: De Neut, De Kroon, Wapen van Westerhoven

     

Waar kun je starten

Noord-Brabant
Startpunt

Parkeerplaats Oude Weerderdijk

Wat kom je onderweg tegen?

Keersop
Keersop en Beekloop
Beekprik - Saxifraga-Jelmer Reyntjes

1. Beekprik

Op deze plek mondt het kalkrijke water van de Beekloop uit in de Keersop. In beide beken komt de beekprik voor. En dat is bijzonder, de apart uitziende vis is een zeldzaamheid en komt vooral voor in natuurlijke beken met een goede waterkwaliteit. Het grootste deel van zijn leven brengt de beekprik door als blinde larf in de beekbodem. De volwassen prik heeft ogen en een mondschijf waarmee in het voorjaar een nestkuil van steentjes wordt gebouwd.



Foto beekprik: Saxifraga-Jelmer Reyntjes

Beekloop Westerhoven
Ommetje Ganzenbroek hooiland
Beekloop Westerhoven oever

2. De Beekloop

De Beekloop is een beek met hoge natuurwaarden en vormt een belangrijke paaiplaats voor zeldzame vissen als de beekprik en de serpeling. Het is een gegraven waterloop die water vanuit het Kempens Kanaal naar de Keersop voert. De Beekloop gaat verderop kronkelend het bos in en komt even later weer bij het pad. Hier kun je wat dichterbij komen om de rijke begroeiing in en langs het water te bekijken, en te ruiken; het geurige watermunt groeit er namelijk ook.

Aan de andere kant van het water zie je een prachtig bloemrijk grasland. Natuurmonumenten probeert dit gebied nat te houden, het kwelwater dat uit de grond komt zorgt namelijk voor leuke plantensoorten als echte koekoeksbloem, kale jonker en rolklaver.

Ganzenbroek ingang
Ganzenbroek bruggetje Beekloop
Ganzenbroek boterbloemen

3. Ganzenbroek

Ganzenbroek is een natuurgebied in ontwikkeling. Deze voormalige landbouwgronden zijn in 2014 door Natuurmonumenten opnieuw ingericht, met onder andere de aanleg van poelen en houtwallen. De graslanden worden elk jaar gemaaid en nabeweid met runderen van pachters van Natuurmonumenten. Op deze manier verschralen we de bodem, waardoor de vegetatie soortenrijker zal worden.

Bij het maaien laten we steeds 10 procent staan, zodat vogels, vlinders en libellen de planten kunnen gebruiken voor voedsel of het afzetten van eitjes.