regio

Zuid-Limburg

Natuur in het zuiden van Nederland

De natuur in Zuid-Limburg is uniek voor Nederland. Je vindt er een prachtig heuvellandschap en bijzondere dieren en planten, van vlinders tot orchideeën.

Fotograaf: Martin van Lokven

Vakantiegevoel in Nederland

Holle wegen, open plateaus en steile beboste hellingen allemaal elementen, die je enkel tegenkomt in Zuid-Limburg. Al wandelend of fietsend kom je ook graften, vakwerkboerderijen, kapelletjes, hoogstamboomgaarden en kruisbeelden tegen. Ook deze zijn kenmerkend voor dit niet Nederlandse landschap.Natuurmonumenten beheert meerdere natuurgebieden in Zuid-Limburg waar je heerlijk kunt genieten van een buitenlands vakantiegevoel in Nederland. Neem snel een kijkje in een van de gebieden!

Nationaal Landschap Zuid-Limburg

In een zeer afwisselend landschap met hoogteverschillen en vergezichten, vind je talloze bijzondere dieren en planten. Die buitengewone natuur is voor veel recreanten een reden om naar Zuid-Limburg te komen en daarvan te genieten. Die kwaliteit wil Natuurmonumenten behouden. En dat doen we samen. Provincie, gemeenten en natuurbeheerders slaan de handen ineen om het landschap en natuur in Nationaal Landschap Zuid-Limburg te behouden en te verbeteren. Bovendien willen al deze partijen het gebied beter op de kaart zetten; want onbekend maakt onbemind.

Samenwerken en verbeteren

Dat de natuur zich ontwikkelt, blijkt wel uit de aanwezigheid van de wilde kat, maar aan de andere kant groeit ook de schimmel die de vuursalamanders erg bedreigt. Alle reden dus om goed en extra beheer uit te voeren, en inspanningen te doen om nieuwe verblijfplaatsen voor bijzondere soorten te realiseren en te beschermen, maar ook nieuwe stukjes landschap aan te kopen en in te richten.

De provincie subsidieert de uitvoering van maatregelen in Zuid-Limburg en Natuurmonumenten werkt met een meerjarencontract aan een groot aantal projecten om dit te realiseren. 

GrensparkLimburg doet mee aan natuurwedstrijd

Onder de noemer GrensparkLimburg hebben de Nationale Parken De Maasduinen, de Meinweg en Nationaal Landschap Zuid-Limburg zich kandidaat gesteld voor de verkiezing van het mooiste natuurgebied van Nederland.

Hoogtepunt van Nederland

De mooiste natuurgebieden liggen in Limburg op de grens. Limburg telt drie Nationale Parken, één Nationaal Landschap en vier grensoverschrijdende parken. Zij vormen samen een groen snoer van bijna 200 kilometer natuur langs de Duitse en Belgische grens. De parken hebben de handen ineengeslagen en dienden gezamenlijk een bidboek in voor het hele grensgebied van de provincie Limburg, onder de titel: ‘GrensparkLimburg, hoogtepunt van Nederland’. Het GrensparkLimburg loopt van de Mookerheide tot aan de Vaalserberg en beslaat de hele strook tussen de Duitse grens en de oevers van de Maas. In totaal gaat het bij het park om 13.000 hectare natuur in Limburg. Aangrenzend in België en Duitsland ligt nog eens 7.000 hectare.

Verkiezing

Een vakjury onder leiding van Pieter van Vollenhoven nomineert een aantal natuurgebieden. Daarna mag het publiek meestemmen. De uitslag van de verkiezing wordt op 31 oktober 2016 bekend gemaakt in het TV-programma ‘De Wereld Draait Door’. Het natuurpark dat de prijs wint ontvangt maximaal 300.000 euro om de kwaliteit en toegankelijkheid te vergroten. Daarnaast gaat het ministerie van EZ helpen bij de internationale promotie van het natuurgebied.

Breng hier je stem uit >

 

Gebieden Zuid-Limburg

 

word nu lid