Om je beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Met de cookies volgen wij en derde partijen jouw internetgedrag binnen onze site. Hiermee tonen we advertenties op basis van jouw interesse en kun je informatie delen via social media. Als je verdergaat op onze website gaan we ervan uit dat je dat goedvindt. Meer weten en instellingen.

Wandelen

Familieroute uitzichtpunt Schaapskooi Veluwezoom

  • Geschikt voor rolstoel
Wandelen

Familieroute uitzichtpunt Schaapskooi Veluwezoom

Geniet van het uitzichtpunt over de heide achter de schaapskooi op Veluwezoom! Deze mooie route over landgoed Heuven voert je vanaf het bezoekerscentrum via de schaapskooi tot op de heide. Dankzij het speciaal aangelegde zigzagpad naar het uitzichtpunt is de route ook geschikt voor elektrische rolstoelen, scootmobiels en buggy's/kinderwagens.

Bezoekersinformatie

Bereikbaarheid

    Parkeerplaats Heuvenseweg
  • Heuvenseweg 5, 6991 JE Rheden (GD)
  • Neem vanaf de A12 (Utrecht - Arnhem) ten oosten van Arnhem op het knooppunt Velperbroek de afslag Zutphen. Daarna afslag Velp. Volg verder de borden Veluwetransferium Posbank. Of Komende vanaf Doesburg/Dieren volgt u de borden vanuit De Steeg.

Toegankelijkheid

Huisregels

Praktisch

Verkennen

De route

 Startpunt

1Rentmeesterswoning De Uylenburg

Aan je linkerhand zie je een geel gepleisterde rentmeesterswoning. Een stenen uil siert het klokkentorentje. Ook in de nissen bij het  portaal wonen twee stenen uilen. Niet voor niets heet het gebouw 'Uylenburg'. De bel van het torentje werd vroeger geluid om het begin en einde van de werktijd van het personeel aan te geven.

Rentmeesterswoning De Uylenburg
Rentmeesterswoning De Uylenburg

2Schapenwei

Als de schapen van de Rhedense schaapskudde niet op de heide zijn, kun je ze hier zien grazen. In het voorjaar dartelen de lammetjes door deze wei.

Schapen en lammetjes van de Rhedense schaapskudde
Schapenwei

3Schaapskooi

Schaapskooien waren eigenlijk primitieve mestfabriekjes. Vóór de uitvinding van kunstmest waren schapen onontbeerlijk voor de boeren. De dieren graasden overdag op de heide en sliepen ’s nachts in de schaapskooi. De schapen stonden er op een dikke laag heideplaggen. Deze zogenaamde ‘potstal’ werd in het voorjaar leeggeschept en het mengsel van mest en plaggen uitgestrooid op de akkers. Tegenwoordig helpen de schapen van de Rhedense schaapskudde Natuurmonumenten om de heide open te houden.

LET OP: Voorbij de schaapskooi gaat de route via een klaphekje in het raster verder. Het raster en naastgelegen veerooster zijn nodig om de IJslandse paarden in het gebied te houden. Rolstoelers/scootmobielers kunnen met behulp van het speciale hek zonder hulp door het raster gaan.

Schaapskooi
Schaapskooi

4Zigzagpad

Dit zigzagpad maakt het voor iedereen mogelijk om bij het uitzichtpunt te komen. Ben je lopend, dan kun je via de trap naar boven. Bezoekers in een rolstoel of scootmobiel, of kindjes in een buggy of kinderwagen, kunnen gebruik maken van het zigzagpad.

Via het zigzagpad kan iedereen bij het uitzichtpunt komen
Zigzagpad

5Uitzichtpunt achter de schaapskooi

Vanaf deze mooie plek, die door sommigen 'Belvédère' of 'Heuvense bergen' wordt genoemd, kun je kilometers ver kijken. Aan de overkant kun je Paviljoen De Posbank zien liggen. In augustus kleuren de heideheuvels paars, maar het is hier in elk seizoen prachtig. TIP: Neem een verrekijker mee!

Iedereen kan genieten van het schitterende uitzicht
Uitzichtpunt achter de schaapskooi
logo

Ook zo genoten van deze route? Help de natuur. Ga naar nm.nl/nieuwlid.