Bij Natuurmonumenten zetten we ons in om de natuur in Nederland en onze karakteristieke landschappen te beschermen en versterken. Ons beleid sluit hierop aan. Benieuwd naar onze standpunten? Hier staan wij voor.
Voldoende en schoon water zijn cruciaal voor natuur en behoud van biodiversiteit. Maar ook in ons kikkerland is dat geen vanzelfsprekendheid. Veel water is vervuild en vaak is er ook te weinig water voor een gezonde natuur. Dat moet veranderen.
Natuurmonumenten zet zich in voor de natuur. Dat doen we door natuurgebieden te beheren en de biodiversiteit te vergroten. Maar de natuur leeft niet alleen binnen natuurgebieden, ook daarbuiten vliegen vogels, springen kikkers en zwemmen vissen. Ook voor die natuur maken wij ons sterk. Zowel voor als achter de schermen. Zo spannen wij ons ook in voor de natuur in de Waddenzee, Noordzee en de Zuidwestelijke delta. Wij beschermen dus ook de leefgebieden van garnalen, schelpdieren en vissen die leven buiten onze natuurgebieden.
Het algemeen bestuur van een waterschap wordt eens in de vier jaar gekozen via waterschapsverkiezingen. Daarnaast wordt er een aantal zetels uitgegeven aan vertegenwoordigers van bedrijven, boeren en natuurbelangen. Dit zijn de zogenaamde geborgde zetels. Natuurmonumenten is geen voorstander van geborgde zetels, maar steunt het aangepaste wetsvoorstel om in elk geval de natuur evenveel zetels te geven als de landbouw.
Natuurmonumenten pleit voor meer duurzame energie en een juiste volgorde in de klimaataanpak - in de eerste plaats maximaal energie besparen en duurzame energie, zoals zonne-energie, op de juiste locaties. Start eerst op de daken en zet in op slimme ruimtelijke combinaties. Grootschalige realisatie van zonnepanelen op water daar zijn wij kritisch op.
Natuurmonumenten pleit voor meer robuuste, verbonden natuur met een klimaatbestendige waterhuishouding. Want die natuur is beter bestand tegen weersextremen, zoals droogte.
De paling is een bedreigde diersoort, waar nog maar 10% van over is. De viswijzer adviseert om geen paling te eten en Natuurmonumenten biedt de paling een gezond leefgebied, zonder palingvangst.
Waarom zaagt Natuurmonumenten bomen, terwijl de strijd tegen de klimaatverandering juist vraagt om meer bomen? Dat is een terechte vraag en een moeilijke afweging.
Natuurmonumenten wil bewegingsvrijheid voor grote wilde dieren. Geen kuddes achter hekken, maar natuurlijke leefgebieden waar reeën, herten en zwijnen vrij kunnen bewegen. Ecoducten en verbindingszones helpen daarbij.
Nederland bestaat voor meer dan de helft uit landbouwgrond (CLO, 2015). In dat landschap leven veel planten en dieren. Maar door intensieve landbouw gaat het daar niet goed met de natuur: de biodiversiteit is er flink afgenomen. Natuurmonumenten vindt dat de zorg voor natuur en landschap in het boerenland beter moet. Het Europese beleid op de landbouw, officieel genaamd het Gemeenschappelijke Landbouwbeleid (GLB), moet daarom beter en radicaal anders.