300 waterlelie waterkwaliteit V6

Ja, ik teken de petitie

De slechte waterkwaliteit in Nederland is een ramp voor de natuur én voor ons. Ons land scoort zelfs het slechtst van heel Europa. Teken nu de petitie voor voldoende en schoon water!

Rampzalige gevolgen

De kwaliteit van het water in Nederland is ronduit slecht. Door pesticiden en meststoffen. Door verontreiniging, zoals rioolwater en medicijnresten. En door het wegvallen van de toestroom van schoon grondwater. De Nederlandse wateren scoren het slechtst van heel Europa. We moeten deze watercrisis stoppen! De natuur kampt tegelijkertijd met watertekort en verdroging, wat desastreus is voor de natuur en biodiversiteit. En ook voor ons mensen. Zelfs ons drinkwater komt onder druk te staan omdat het zuiveren van drinkwater steeds moeilijker wordt. Schoon water vormt de basis van onze voedselvoorziening én van ons drinkwater. De overheid moet nú in actie komen. Maar ondanks grote plannen, blijft de politieke daadkracht uit.

Minder dan 1% van de wateren voldoet aan alle Europese eisen voor waterkwaliteit!

Nederland voldoet niet aan de doelen van de Kaderrichtlijn Water en we hebben nog maar 5 jaar (uiterlijk 2027) om het tij te keren. Als we de doelen niet voor 2027 halen, dreigt verdere schade voor de natuur maar ook andere gevolgen zoals Europese boetes. Het is dus van belang dat de overheid voortvarend aan de slag gaat met de uitvoering van de plannen om de waterkwaliteit en de waterhuishouding te verbeteren. We kunnen ons geen vertraging meer permitteren.

Minder dan 1% van de wateren in Nederland voldoet aan alle Europese normen voor waterkwaliteit. Op sommige plekken verslechtert de waterkwaliteit zelfs. We kampen daarnaast ook met structureel te lage (grond) waterstanden. Hiermee is de watercrisis voor de natuur al in volle gang. Dit blijkt ook uit onderzoek dat Natuurmonumenten in 2022 heeft laten uitvoeren.

Lees meer
Kampina; schoon water van belang

Teken de petitie

Er heerst een watercrisis in Nederland. Door vervuiling voldoet minder dan 1% van de wateren aan de Europese eisen voor waterkwaliteit. Dramatisch voor mens en natuur. Samen roepen we de overheid op om eindelijk in actie te komen. Teken nu de petitie!

Veelgestelde vragen

  • Waarom deze petitie?

    Natuurmonumenten vindt dat de overheid meer ambitie moet tonen en het tempo moet opvoeren. Het moet sneller en beter. Maar ondanks vele jaren van overleg en plannen maken, blijft de politieke daadkracht uit. Daarom voeren we de druk op de overheid op. Dat doen we op verschillende manieren waaronder deze landelijke petitie. Afgelopen jaren hebben we met verschillende petities het beleid van de overheid kunnen beïnvloeden. Het tekenen van deze petitie heeft dus zeker zin. Dus teken nu!

  • Waar teken ik voor?

    We roepen de overheid op om:

    • Een (verdere) 'watercrisis' te voorkomen;
    • Te versnellen en ‘Alles-op-alles’ te zetten om de Europese waterdoelen te halen;
    • Als minister meer regie en daadkracht te tonen en afspraken te maken welke overheid waar verantwoordelijk voor is;
    • Te investeren in de benodigde strengere maatregelen tegen watervervuiling door met name mest, maar ook pesticiden en andere verontreinigende stoffen;
    • De natuur mee te laten helpen, door haar te versterken. Zet maximaal in op nieuwe natuurlijke kansen, zoals klimaatbuffers en integrale overgangszones;
    • Provincies en waterschappen meer ambitie te laten tonen en haast te maken met de uitvoering van de waterplannen, deze concreter te koppelen met waterdoelen en alvast back-up maatregelen klaar te leggen als meer nodig is;
    • Landelijk en regionaal meer maatregelen te nemen om (grond)water te besparen, beter vast te houden en structurele, ruimtelijke maatregelen om watertransitie te versnellen.
  • Wat doen jullie met mijn handtekening?

    Wij leveren je handtekening in november af bij landelijke en lokale overheden.

  • Wat doet Natuurmonumenten voor ons water?

    Natuurmonumenten maakt zich hard voor voldoende schoon water voor natuur. 

    • Dat doen we door te pleiten voor beter beleid, betere regels en wetten. Dat doen we in Europa, bij het Rijk en bij provincies, bij gemeenten en waterschappen.
    • Dat doen we in onze natuurgebieden: we zorgen bijvoorbeeld in Eemland voor een hoog waterpeil voor weidevogels en maken we beekdalen klimaatbestendig, zoals de Leuvenumse Beek.
    • Ook werken wij samen met overheden en partners in veel gebieden aan een natuurlijker en klimaatbestendig Nederland. Zo leggen wij samen met zeven andere natuurbeschermingsorganisaties klimaatbuffers aan. Klimaatbuffers gaan vaak samen met een betere waterkwaliteit, betere drinkwatervoorziening, duurzame landbouw en bieden ruimte voor recreatie.
    • Natuurmonumenten zet zich daarnaast in voor een duurzame landbouwtransitie die bijdraagt aan het versterken van onze natuur, water en biodiversiteit. We pleiten voor de aanleg van overgangsgebieden rondom Natura 2000-gebieden, kringlooplandbouw, vergroening van de landbouwsubsidies en de afbouw van het gebruik van bijvoorbeeld pesticiden.
Waterjuffer fotografie
Gilbert de Bruijn
logo
Logo CBF