Tips van de boswachter om vervelende beestjes te weren

Wie wordt er niet horendol van? Heb je net een heerlijke zomeravond achter de rug en wil je gaan slapen, zit er een mug in de slaapkamer. Ook in natuurgebieden kun je op warme windstille dagen hinder ondervinden van vervelende beestjes zoals muggen en dazen.

Fotograaf: Ben WaletBron: Natuurmonumenten

Netje over een natuurgebied spannen?

Boswachter Helma Braat van natuureiland Tiengemeten weet hier alles van: “Natuur is leuk, maar kent ook haar ongemakken. Muggen, dazen, teken… We kunnen helaas geen netje over een natuurgebied spannen om dat vervelende gekriebel te voorkomen. Wel kunnen wij als boswachters een paar zinnige tips geven om beten te voorkomen of te behandelen!”

Muggen en dazen kun je op warme, windstille dagen verwachten. Zodra er een briesje wind is, zijn de beestjes verdwenen.

Fotograaf: Andries de la Lande CremerTip 1: DEET

Wanneer de temperatuur stijgt en er geen wind is, komen de zwermen muggen en dazen tevoorschijn, ook op Tiengemeten. Om de bezoekers een handje te helpen, zijn er flesjes DEET te koop bij het infopunt aan de vaste wal en bij Speelnatuur Tiengemeten. Boswachter Helma: “Ga jij wandelen op een zomerdag in een vochtig gebied? Smeer je van tevoren goed in met DEET en neem het flesje ook mee voor tijdens de wandeling.”

Tip 2: Kleding

Goed bedekkende kleding met eventueel een hoofddeksel is een van de belangrijkste tips om gesteek en gebijt van dazen en muggen te voorkomen. “Draag wel iets dikkere kleding waar de dazen niet doorheen kunnen bijten. Ze hebben venijnige scherpe kaken. Draag kleding met een lichte kleur, deze steekvliegen worden vooral aangetrokken door donkere kleuren”, vertelt boswachter Helma uit ervaring.

Tip 3: Toch gebeten… Wat nu?

Boswachter Helma: “Wanneer je gebeten bent door een daas, voel je dit vrijwel direct. Het is een heel onplezierig gevoel: een mix van jeuk en pijn. Het beste kun je de wond uitspoelen en ontsmetten. Probeer niet te krabben, hoe moeilijk dit ook zal zijn. Er zijn ook middelen die bij de genezing een handje helpen.”

Geheime tip

Vrijwilligster Liesbeth van Speelnatuur Tiengemeten heeft zelfs een geheime tip na een dazensteek: “Smeer Vicks Vaporub direct na de steek van een daas: geen jeuk, geen harde dikke schijven!”. Je kunt ook vooraf Vicks smeren om dazen af te schrikken.

Tekencontrole

Als je de natuur in bent geweest, is het belangrijk dat je jezelf achteraf controleert op teken. Weet je niet hoe dat moet? Bekijk onderstaand filmpje.

word nu lid