Ga direct naar inhoud

Afstudeeropdracht: De bibliotheek van de toekomst bij Natuurmonumenten

Werken aan de bibliotheek van de toekomst. Natuurmonumenten heeft een interne bibliotheek. Informatievoorziening bevindt zich in een continu veranderende wereld. Waar moet de bibliotheek haar bakens verzetten de komende jaren?

Bibliotheek

Een specifieke HBO-opleiding tot informatieprofessional kunnen we niet aangeven, maar als je studeert in een richting als informatiemanagement, communicatie en media, documentmanagement, bedrijfskunde met accent op informatie, documentaire informatie, bibliothecaris, bibliotheekwetenschap, informatiebeheer en informatiedienstverlening, cultureel erfgoed is deze afstudeeropdracht wellicht geschikt voor je.

Context

Natuurmonumenten heeft een interne bibliotheek met ruim 45.000 titels (zoals boeken, rapporten, digitale documenten, tijdschriften). Ze zorgt dat documentaire informatie over natuurbeheer en de eigen natuurgebieden beschikbaar en toegankelijk is voor de medewerkers zodat zij die kunnen gebruiken om het natuurbeheer van de gebieden zo goed mogelijk uit te voeren.

Een kennisbank over Natuur en Landschap maakt hier onderdeel van uit.

Opdracht

Geef adviezen op basis van nieuwe inzichten en mogelijkheden die wij kunnen gaan toepassen bij het vernieuwen van onze bibliotheek en informatiedienstverlening. Focus hierbij op één of enkele van de volgende deelthema’s: techniek/IT, nieuwe media, AI, digitalisering, zoekmachines, zoekgedrag van gebruikers, werkprocessen binnen een bibliotheek, logistiek, communicatie met gebruikers, PR van de bibliotheek, collectiebeheer, dienstverlening, etc.

Afhankelijk van je achtergrond/studierichting maken we samen een keuze op welke deelthema’s je op zoek gaat naar die nieuwe inzichten en mogelijkheden.

De uitdaging voor deze afstudeeropdracht is een goed beeld te krijgen van de huidige bibliotheek en dit vervolgens combineren met de juiste keuzes uit alle nieuwe ontwikkelingen en (technische)mogelijkheden zodat er praktische aanbevelingen voor de bibliotheek komen.

Binnen en naast de opdracht is het mogelijk:

  • Ervaring op te doen met de bibliotheeksystemen (Adlib), Sharepoint, Embrace door ze te gebruiken.
  • Stakeholders te interviewen, een andere organisatie te bezoeken of een kennisdag te volgen om inspiratie op te doen.
  • Te helpen bij het organiseren van en geven van trainingen informatie zoeken

Overig

Duur van de opdracht is minimaal 3 maanden

Standplaats: Amersfoort en vanuit thuis

Niveau: HBO/WO

Stagevergoeding van maandelijks € 200,- bruto per maand o.b.v. 37 uur

Er dient een VOG overlegd te worden.

Begeleiding: Mariska van Aanholt (afd. bibliotheek, Natuur & Landschap) tel. 06-623522461

[email protected] en Michiel van der Weide (teamleider Kennis en Informatie afdeling Natuur & Landschap).

Bezoekersinformatie

Bereikbaarheid