Word lid

Een LC-lid stelt zich voor: Astrid Franken

Een kennismaking met Astrid Franken.

Ik ben Astrid Franken, 47 jaar, en woon met mijn twee kinderen (11 en 13 jaar) in Den Haag. Vlak bij de duinen en het strand, wat vooral met kinderen heerlijk is!

Omdat de Productschappen (mijn werkgever) worden opgeheven, ben ik mij eens gaan bezinnen op waar nu eigenlijk mijn hart en belangstelling liggen. En toen kwam ik uit bij natuur en milieu. In mijn baan bij de productschappen heb ik veel te maken gehad met het landbouwbeleid en allerlei aanverwante onderwerpen. Momenteel ben ik gedetacheerd bij het Ministerie van Economische Zaken, waar deze onderwerpen ook weer terug komen.

Mijn vader werkte bij het Ministerie van VROM - bij Milieu - en de noodzaak tot respect voor natuur en milieu, verantwoord gebruik van alles wat de aarde ons biedt, is mij met de paplepel ingegoten. Wij maakten vroeger veel wandelingen door de natuur, en (toen ook al in Den Haag woonachtig en met het genot van de duinen en het strand op steenworp afstand) ook veel fietstochten. Hierdoor geïnspireerd heb ik tijdens mijn studie rechten het vak milieurecht gekozen en ben ik lid geworden van Vereniging Natuurmonumenten.

Mijn kinderen volgen onderwijs op de Vrije School, waarbij allerlei aspecten van de seizoenen en de natuur worden betrokken. Bij een bomenplantdag van de school in samenwerking met de Stichting Zuid-Hollands Landschap ben ik hiervan ‘beschermer’ geworden. Om nog iets meer met mijn belangstelling voor natuur en milieu te doen, heb ik mij als vrijwilliger voor de districtscommissie aangemeld.

In de Visie 2040 van Natuurmonumenten las ik dat, gezien de veroudering van het ledenbestand, één van de speerpunten is: het meer betrekken van kinderen, met name stedelingen, bij de natuur. Als inwoonster van Den Haag en moeder van twee kinderen spreekt vooral dit onderwerp mij zeer aan. Maar in het algemeen is betrokkenheid van de leden bij wat Natuurmonumenten allemaal doet van belang voor het levendig houden van een vereniging. Ik hoop als lid van de districtscommissie hieraan mijn steentje te kunnen bijdragen.