Wandelen langs voorjaarsbloemen

Bloeiende hazelaars, uitbundige sneeuwklokjes en pimpelpaarse krokussen; de natuur loopt weken vooruit! Dus kun je nu al volop genieten van lentebloeiers. Ontdek de bloemenpracht langs de vroege voorjaarsroutes.

Voorjaarsbloeiers op Oldenaller

Landgoed Oldenaller bij Putten staat bekend om zijn vroege voorjaarsbloeiers. Eerst vooral krokussen, winterakonieten en sneeuwklokjes. Vanaf maart/april ook volop narcissen, bosanemonen en wilde hyacinten.

Bekijk de route

Bolgewassen op Hackfort

Op het voorplein en in het parkbos van Hackfort schitteren krokussen, sneeuwklokjes en lenteklokjes in de voorjaarszon. Nog even en dan komen in maart/april ook de narcissen en kievitsbloemen uit. Geniet van al die bolgewassen die hier massaal zijn aangeplant.

Bekijk de routes

Buitenplaats Beeckestijn

Beeckestijn is ‘the place to be’ voor de ware liefhebber van stinsenplanten. Er groeien meer dan vijftig soorten. In het vroege voorjaar bloeien hier al lenteklokjes, sterhyacinten en winterakonieten. Kom deze bloemenweelde bewonderen!

Route langs voorjaarsbloeiers

Routes voor het vroege voorjaar

Vroeg in het voorjaar op pad? Onze boswachters selecteerden de mooiste routes voor dit jaargetijde.

Bekijk de voorjaarsroutesAlle routes
 • Wandelen

  Boswandeling landgoed De Slotplaats in Bakkeveen (Friesland)

  De Slotplaats is een natuurgebied met een grote variatie, wat het een aantrekkelijk wandelgebied maakt.

  • 5.84 km
 • Wandelen

  Wandelroute landgoed Nijenburg, vlak bij Alkmaar en Heiloo

  Gezinsvriendelijke wandelroute over het oude landgoed van Nijenburg.

  • 4.11 km
 • Gooilust

  De ’s-Gravelandse Buitenplaatsen zijn al eeuwenlang groeiplaats van allerlei stinsenplanten. Zoals op Gooilust, waar sneeuwklokjes en krokussen vanaf januari/februari uitbundig bloeien. Je komt ze vanzelf tegen op de route. Vanaf eind februari is ook de siertuin open, het paradepaardje van de vroegere bewoners van Gooilust.

  Wandelroute GooilustSiertuin

  Naardermeer

  Het is nog vroeg in het jaar, maar de eerste dotterbloemen bij het Naardermeer zijn al gezien. Ontdek ze langs het Laarzenpad dwars door de weilanden. En in het moerasbos lopen ook de eerste hazelaars uit.

  Laarzenpad

  Nijenburg

  Sneeuwklokjes, winterakoniet, speenkruid, narcissen, krokussen en klein hoefblad... Op het oude landgoed Nijenburg bij Alkmaar staan deze planten al vroeg in het jaar in bloei. Ook hazelaar en iep zijn van die vlotte bloeiers, zelfs voordat er bladeren aan de bomen zitten. Een heerlijke plek voor een voorjaarsrondje.

  Bekijk de route

  Landgoed Eerde

  Op Landgoed Eerde bloeien krokussen en sneeuwklokjes rond de boerderijen en in de omgeving van het kasteel. Langs de wandelroute kom je ook bloeiende gaspeldoorn tegen. Het is de voorbode op veel meer kleurenpracht op dit afwisselende landgoed.

  Bekijk de route

  Veluwemeerkust

  Een wandeling door weids gebied met overal water. Langs de slootjes springen vanaf maart/april de bloeiende dotterbloemen in het oog. Ook de wilgen en elzen bloeien dan met hun katjes. Iets later in het voorjaar zie je er pinksterbloemen, echte koekoeksbloem en ratelaar.

  Bekijk de route

  De Wieden

  Langs het Laarzenpad bij Bezoekerscentrum De Wieden bloeien de zachte katjes van de wilg. Het valt goed op dat hier verschillende soorten wilgen groeien, let maar eens op de vorm en kleur. Ook bloeien de berk en els. En het laatste riet wordt nu gesneden, gunstig voor nieuwe waterplanten.

  Bekijk de route
  logo