Uitbundige sneeuwklokjes, pimpelpaarse krokussen en bloeiende hazelaars, het voorjaar is begonnen! De eerste bloemen zijn al vroeg in het seizoen te bewonderen. Ontdek de bloemenpracht langs de 10 mooiste voorjaarsroutes door bos, landgoed en weiland.
Landgoed Oldenaller bij Putten staat bekend om zijn vroege voorjaarsbloeiers. Eerst vooral krokussen, winterakonieten en sneeuwklokjes. Vanaf maart/april ook narcissen, bosanemonen en wilde hyacinten.
Bekijk de routeOp het voorplein en in het parkbos van Hackfort schitteren krokussen, sneeuwklokjes en lenteklokjes in de voorjaarszon. Nog even en dan komen in maart/april ook de narcissen en kievitsbloemen uit. Geniet van al die bolgewassen die hier massaal zijn aangeplant.
Bekijk de routeBeeckestijn is ‘the place to be’ voor de ware liefhebber van stinsenplanten. Er groeien meer dan vijftig soorten. In het vroege voorjaar bloeien hier al lenteklokjes, sterhyacinten en winterakonieten. Kom deze bloemenweelde bewonderen!
Bekijk de routeIn het bos, maar ook langs de beek en rondom de historische monumenten kom je toefjes sneeuwklokjes tegen. Onderweg hoor je misschien het getik van de grote bonte specht. Dat doen ze om hun territorium af te bakenen en andere spechten te laten weten dat ze willen paren.
Bekijk de routeSneeuwklokjes, winterakoniet, speenkruid, narcissen, krokussen en klein hoefblad... Op het oude landgoed Nijenburg bij Alkmaar staan deze planten al vroeg in het jaar in bloei. Ook hazelaar en iep zijn van die vlotte bloeiers, zelfs voordat er bladeren aan de bomen zitten. Een heerlijke plek voor een voorjaarsrondje.
Voorjaarsbloemen zijn een belangrijke nectarbron voor hommels en vlinders, die op een zonnige voorjaarsdag tevoorschijn komen uit hun winterrust. Bekijk hier welke planten al vroeg in het voorjaar bloeien en wanneer je welke soort ziet.
Bekijk hier 15 soortenDe wandelroute loopt langs de beek De Ruiten A, die zich door het Groningse landschap slingert. In de weilanden bloeien pinksterbloemen en dotterbloemen. Even verder wandel je door bos met beuken en eiken. In het voorjaar bloeien onder de beuken bosanemonen en lelietjes-van-dalen.
Bekijk de routeAl in maart bloeien de zachte katjes van de wilg. Je ziet goed dat er in De Wieden verschillende soorten wilgen groeien, let maar eens op de vorm en de kleur. In april kleuren oevers en hooilandjes geel van de dotterbloemen.
Bekijk de routeOp Landgoed Eerde bloeien krokussen en sneeuwklokjes rond de boerderijen en in de omgeving van het kasteel. Langs de wandelroute kom je ook bloeiende gaspeldoorn tegen. Het is de voorbode op veel meer kleurenpracht op dit afwisselende landgoed.
Bekijk de routeHet is nog vroeg in het jaar, maar de eerste dotterbloemen bij het Naardermeer zijn al gezien. Ontdek ze langs het Laarzenpad dwars door de weilanden. En in het moerasbos lopen ook de eerste hazelaars uit.
Bekijk de routeWandel door het fraaie Zuid-Limburgs landschap met kastelen en uitgestrekte landerijen. De route begint bij De Kluis. In het voorjaar staan de oude loofbossen vol met bosanemonen. Even verder wandel je langs de Geul, waar je sporen van bevers tegen kunt komen.
Bekijk de routeLandgoed De Braak in Paterswolde bestaat uit een monumentaal parkbos met vijvers, imposante bomen en weilanden. Het parkbos is door tuinarchitect Roodbaard in de negentiende eeuw in de landschapsstijl ontworpen. In het voorjaar bloeien voor het landhuis De Braak stinsenplanten.
Bekijk de routeDe ’s-Gravelandse Buitenplaatsen zijn al eeuwenlang groeiplaats van allerlei stinsenplanten. Zoals op Gooilust, waar sneeuwklokjes en krokussen vanaf januari/februari uitbundig bloeien. Je komt ze vanzelf tegen op de route.
Wandelroute GooilustEen wandeling door weids gebied met overal water. Langs de slootjes springen vanaf maart/april de bloeiende dotterbloemen in het oog. Ook de wilgen en elzen bloeien dan met hun katjes. Iets later in het voorjaar zie je er pinksterbloemen, echte koekoeksbloem en ratelaar.
Bekijk de route