Deltadossiers

Wat is hier aan de hand?

Bijzonder is dat hier drie verschillende rivieren samenkomen. Rijn, Maas en Schelde zoeken al kronkelend hun weg naar zee. Zo ontstaan allerlei overgangen van zoet naar zout, van rijk naar arm, van droog naar nat. En daar vinden heel veel verschillende soorten planten en dieren een plekje naar hun zin. Maar die rijkdom staat onder druk.

Rijke delta

De Zuidwestelijke delta is veel rijker aan natuur dan de mondingen van rivieren als Theems, Donau of Elbe. Je ontdekt hier niet alleen heel veel verschillende soorten, maar die komen vaak ook in enorme aantallen voor. Zo’n grote natuurlijke rijkdom vind je nergens anders in Noordwest Europa.

Bever en zeehond

Bijzonder is bijvoorbeeld dat op het eiland Tiengemeten nu beverburchten in aanbouw zijn. Op deze plek, waar de schone rivier en de wilde zee met elkaar in contact komen, kunnen bever en zeehond elkaar ontmoeten.

 

Delta als wegrestaurant

De delta is hierdoor een onmisbare schakel op de belangrijkste Europese vogeltrekroute. Miljoenen trekvogels komen hier even uitrusten en ‘opvetten’ onderweg naar hun broed- of overwinteringsgebieden. Al die miljoenen steltlopers broeden op de Siberische toendra en overwinteren in West-Afrika. Tweemaal per jaar leggen zij die tocht van 18.000 kilometer af.

Dat lukt niet in een keer. Na zo’n 9.000 kilometer non-stop vliegen zijn ze letterlijk op, ze hebben hun laatste grammetje vet verstookt. Hoog tijd om onderweg  bij te tanken in dat prachtige 'wegrestaurant de Oosterschelde'.

Keurslijf zit te strak

Het wegrestaurant staat helaas onder druk en het wordt steeds stiller rond de Oosterschelde. Jaar in, jaar uit is er minder plek voor de honderdduizenden vogels om voedsel te zoeken en zeehonden om te rusten. Dat wil Natuurmonumenten niet laten gebeuren! Alles wat er nodig is, is af en toe een fikse berg zand. De natuur doet de rest. 

Fotograaf: Foto FitisBron: NatuurmonumentenDe Zeeuwse Roggenplaat wordt gered! 

En die oplossing is goed voor zowel de natuur als de kustveiligheid. Dat laten we bij het ophogen van de zandplaat bij de Oesterdam zien. Een goed begin, maar meer actie is zeker nodig! En gelukkig heeft Minister Schultz van Haegen van het ministerie van Infrastructuur & Milieu gemeld de resterende 6,3 miljoen euro beschikbaar te stellen voor het behoud van de Zeeuwse Roggenplaat in de Oosterschelde. 

Lees meer in het nieuwsbericht.

Weer een gezonde delta

Zeearmen zijn van elkaar gescheiden. Natuurverbindingen zijn verdwenen. Dynamische zeegaten zijn veranderd in een reeks instabiele aquaria en al die aquaria zijn ziek. Dat moet anders, vindt Natuurmonumenten. En daarin staan we niet alleen. In de Zuidwestelijke delta staan allerlei verschillende organisaties klaar om samen aan de slag te gaan om de delta weer gezond te maken. Er is een programma voor de Zuidwestelijke delta, met zo’n 50 initiatieven in discussie. Je hoort van ons!

word nu lid