Ga direct naar inhoud

De wolf is gevaarlijk voor de mens. Feit of fabel?

Wolven vermijden mensen. Ze merken mensen vroeg op en meestal vluchten ze dan of verstoppen ze zich. Mocht je toch een wolf tegenkomen: blijf rustig en houd afstand. Net als bij andere grote wilde dieren. En vergeet vooral niet te genieten van de zeldzame ontmoeting.

Wennen aan de wolf close-up

Berichten over wolven die mensen aanvallen stammen uit het verleden. Ze zijn voor een groot deel terug te voeren op hondsdolheid, een ziekte die in Europa nu nauwelijks meer voorkomt.

Wat als je een wolf tegenkomt?

De kans om in Nederland een wolf in het wild tegen te komen is heel erg klein. Wolven zijn schuw en laten zich niet makkelijk zien. Zelfs hun sporen zijn lastig te vinden. Niet iedere waargenomen wolf blijkt ook een echte wolf te zijn. Vaak gaat het om loslopende honden. Lees hier hoe je een wolf herkent

Mocht je het geluk hebben een wolf tegen te komen, dan zijn dit de adviezen:

  • Neem langzaam afstand en loop hem niet achterna
  • Heb je een hond bij je? Houd hem aan de lijn
  • Als de wolf te dichtbij komt, luid spreken en gebaren maken
  • Voer de wolf niet

Bekijk het dier in alle rust en probeer een foto of filmpje te maken. Geef je waarneming door aan het Wolvenmeldpunt. Zij verzamelen alle waarnemingen om een beter beeld van de wolf te krijgen en hem beter te kunnen beschermen.

Wennen aan de wolf

Na 150 jaar is de wolf terug in Nederland. Sinds hij wettelijk beschermd is, verspreidt de wolf zich op eigen kracht naar de plekken waar hij ooit leefde. Een aanwinst voor de biodiversiteit in ons land. De wolf heeft zijn plek gevonden, maar hoe zit dat met ons? Wij moeten weer wennen aan de aanwezigheid van een groot roofdier in ons midden.

Lees verder

Meer over de wolf