Ga direct naar inhoud

Wat is dit?

Het is zo’n bloem waar je automatisch vrolijk van wordt. Een hemelsblauw juweel die door Vincent van Gogh treffend werd vereeuwigd. Maar wat is het?

korenbloem

Juist, een korenbloem. Een echte zomerbloeier die bij menigeen heimwee oproept naar het landschap van vroeger. Een bloem uit vervlogen tijden toen het akkerland nog kleurrijk was. De tijd ook van Vincent van Gogh, die op zijn schilderij Korenaren de groene korenzee doorbrak met een blauwe korenbloem. Het effect van de kleuren moest het geluid oproepen van ‘het zachte ruisen van de korenaren die heen en weer wiegen in de wind’.

Dat zachte wiegen zie je ook in het echt, al is het soms even zoeken. Door de modernisering van akkerbouw verdween de beminnelijke plant op veel plaatsen uit ons akkerland, net als talloze andere akkerbloemen. Maar gelukkig hebben veel biologische boeren en zaaiende bloemenliefhebbers wel oog voor onze korenbloem en andere akkerbloemen.

Loop bijvoorbeeld eens langs de zomerse akkers van het BergherbosHaarzuilens of Hackfort. Daar word je verwelkomd door deze akkerkanjer, al wiegend in de wind.