Wandelen

Skeelerroute in Midden-Delfland

Wandelen

Skeelerroute in Midden-Delfland

Kan het idealer: zoevend door een land van vogels en bloemen werken aan billen, benen en buik? Bijkletsen bij koffie in een verrassend nieuw tentje én genieten van rust en ruimte dichtbij de stad. Een hemel vol luchten, sloten als lijnen door het land, kwakende kikkers en groot genot: skeeleren door Midden-Delfland!

De route bestaat uit twee lussen die onderling te koppelen zijn tot een route van 20,3 km. Als extra een heen-en-weertje naar de Nieuwe Waterweg. Onderstaand de gehele route. De bewegwijzering is volgens het knooppuntensysteem.

Hoe ver ga jij?

De route bestaat uit twee lussen van respectievelijk 9,2 en 11,1 km plus eventueel een heen-en-weertje van 9 km. Zodat je zelf kunt bepalen hoe ver je – letterlijk en figuurlijk – gaat.

Let wel op: Het wegdek is op enkele plaatsen hobbelig of gescheurd door boomwortels en verzakkingen. Ook op- en afritten bij bruggetjes kunnen oneffen zijn.

Volg de fietsknooppunten

De skeelerroute volgt het fietsknooppuntensysteem. Houd de volgende knooppunten aan: 74-71-39-34-33-66-39-41

Je start bij paviljoen de Krabbeplas en gaat naar fietsknooppunt 74. Let op! Vlak voor kpt 74 boomwortels onder de weg.

Bezoekersinformatie

Bereikbaarheid

Extra informatie

De route

 Startpunt

1Waterlijk...

Je tocht begint midden tussen het water. Alles rondom beweegt: de golven, de surfers, de vogels en de vliegers. Leven alom! Hoewel... In 1990 vonden drie spelende kinderen hier botten. Oude botten. Ruim 3300 jaar oud en daarmee – althans volgens de verhalen - de oudste mens van wie DNA is gevonden. De Krabbeplasman, zo noemen ze hem.Ga van fietsknooppunt 74 naar 71.

Waterlijk...
Waterlijk...
Waterlijk...
Waterlijk...

2Groene slib

Op weg naar het grote groen. Nog even de A20 passeren – je bent immers in de Randstad – en dan is daar die weidse, open groene ruimte. Rechts van je een flinke berg; de Broekpolder. Ooit werd hier vervuild havenslib gestort. Woningbouw dreigde maar werd dankzij een burgerinitiatief voorkomen. Nu is het een groen recreatiegebied met hoge bomen, ruigte, Schotse hooglanders.

Groene slib
Groene slib

3Grutto!

De benen maken lange slagen, de rug gekromd, het tempo er goed in. Links van je de Aalkeetbuitenpolder. Even hoor je alleen je eigen adem en het zoeven van de wielen, maar dan klinkt – althans op een voorjaarstocht – het grut-o-grut-o-grut-o-grut en kiewiet kiewiet kiewiet van grutto en kievit. Koeien, vogels en ruimte rondom: Je bent echt buiten! Het boerenland is zoals het moet zijn: vol natuurlijke geuren en geluiden. Natuurmonumenten zorgt ervoor, samen met de boeren. Maar dit unieke polderland zo vlakbij Rotterdam dreigt te worden vernield. De Blankenburgtunnel zou het faliekant 'door midden snijden'.Ga van fietsknooppunt 71 naar 39.

Grutto!
Grutto!
Buitelende kieviten
Grutto!
Grutto!
Grutto!

4Trainen

Het is mooi, dit open land, maar wind tegen maakt het skeeleren wel pittig. Puur trainen dus! Inderdaad, bijna 17 kilometer is niet niks, maar eigenlijk valt de prestatie in het niet bij die van trekvogels als de grutto of de kleine karekiet. Beide overwinteren in Afrika en leggen jaarlijks twee keer een tocht van duizenden kilometers af. Een topprestatie. Zo'n kleine karekiet weegt maar 13 gram en is slechts 13 centimeter groot!Ga van fietsknooppunt 39 naar 34.Om oneffen klinkerpad door het dorp te voorkomen, volg je na café het Wapen van Maeslant (aan je linkerhand) niet knooppunt 34 rechtdoor, maar gaat rechtsaf de brug over, de Burgemeester Groot Enzerinksingel (wordt Hofsingel). Je komt uiteindelijk op de Prinses Beatrixlaan en pakt knooppunt 34 op. Wil je koffie drinken in het dorp, volg dan wel de knooppunten.

Trainen
Trainen
Trainen
Trainen

5Maasland

Tijd om even rustig bij te kletsen met koffie met appeltaart of een 'keurig' gezond broodje. Om even echt uit te rusten kun je ook even het dorp bekijken. Maasland oogt 'prettig ouderwets' met kleine straatjes, een oud kruidenierswinkeltje en Café de Pynas. De Pynas is echt oud; ruim 100 jaar geleden vergaderde de gemeenteraad er al!Ga van fietsknooppunt 34 naar 33, 66 en 39.

Maasland
Maasland

6Stijf

Zitten maakt stijf en doet de spieren voelen. En de eerste paar minuten weer ‘in de benen’ vallen absoluut niet mee. Gelukkig is het land rondom echt mooi en 'on-randstedelijk' rustgevend. Terwijl het lijf prettig moe wordt, raakt je hoofd leeg. In de boezemlandjes langs de Gaag bloeien zomers margrieten, boterbloemen en pinksterbloemen. De rode gloed is zuring. Rijd als je zin hebt in een stuk boerenkaas, even door van 33 richting 60, naar kaasboerderij Van Winden.

Stijf
Stijf
Stijf
Stijf
Stijf
Stijf

7Vlietlanden

Even lekker voluit op het lange rechte pad. De route is simpel dus kijk vooral ook om je heen. In voorjaar en zomer zie je boven het riet vaak een grote, bruine roofvogel, de bruine kiekendief. Dan ook kleuren orchideeën, echte koekoeksbloemen en pinksterbloemen het natuurgebied. De Vlietlanden liggen hoger dan het water, de polder lager. De poldergrond is ingeklonken door ontwatering en dus gezakt. Het natuurgebied is nog authentiek nat. Natuurmonumenten houdt het zo. Zo blijven de bloemen en vogels van rietland en weide talrijk en gezond.Ga van fietsknooppunt 39 naar 41.

Vlietlanden
Vlietlanden
Vlietlanden
Vlietlanden
Vlietlanden
Vlietlanden

8Rustig aan!

De kilometers beginnen te tellen. Gelukkig geven het weidse land vol koeien of ganzen en de Rietputten langs de Zuidbuurt (een klein natuurgebiedje van Natuurmonumenten) reden voor treuzelen. Het wuivend riet is rijk aan rietvogels als kleine karekiet en baardmannetjes. Je hoort ze vast: de kleine karekiet krast zijn naam, de baardman 'tingt' als een knikker die op het ijs valt. Maar ach, ook zonder verdere kennis kun je genieten van vogels en bloemen en het weidse landschap.Ga van fietsknooppunt 41 naar het paviljoen (richting knooppunt 71)

Rustig aan!
Rustig aan!
Rustig aan!
Rustig aan!

9Extraatje

De tocht zit er op. Voldoende getraind; tijd voor luieren, verder kletsen en wat lekkers.Vanaf knooppunt 41 kun je nog een extra heen en weertje doen. Knooppunt 41-42 richting 75 en terug. Rondom knooppunt 75 wordt de bodem gesaneerd. Keer daarom twee kilometer na knooppunt 42 om. Zelfde weg terug naar 41.Via een weelderig bos (pas op voor takken op het pad) vol zangvogels en buizerds kom je langs het water - de Scheur - te rijden. Op het gladde asfalt kun je makkelijk snelheid maken en grote 'stomers' op het water passeren. Let vooral ook op de vogels. Rivieren zijn voor vogels belangrijke oriëntatielijnen tijdens de trek. Tekst: Monica Wesseling

Heb je genoten van de skeelerroute? Help mee om Midden-Delfland te beschermen! De boswachters van Natuurmonumenten werken hard om Midden-Delfland mooi te houden. Dit kunnen ze niet zonder jouw bijdrage. Steun de natuur en word lid van Natuurmonumenten.

Zin om nog iets anders te doen in de omgeving? Kijk eens in de route-app voor meer routes in de buurt.

Extraatje
Extraatje
logo

Ook zo genoten van deze route? Help de natuur. Ga naar nm.nl/nieuwlid.