Ga direct naar inhoud
tempel 1 tegen 100

Herstel van het park bij Buitenplaats De Tempel

Buitenplaatsen De Tempel en het naastgelegen Nieuw Rhodenrijs liggen op het Rotterdams platteland, op een steenworp afstand van de stad. Beide buitenplaatsen zijn rond 1750 gesticht, zodat rijke stedelingen de onrustige Maasstad konden ontvluchten. Tegenwoordig is De Tempel een openbaar park, waar iedereen ontspanning kan zoeken.

De buitenplaatsen verkeren al vele jaren in slechte staat van onderhoud. De boswachters van Natuurmonumenten beheren sinds 2021 samen met een grote groep vrijwilligers de tuinen van Buitenplaats De Tempel en Nieuw Rhodenrijs. Natuurmonumenten doet er alles aan om cultureel erfgoed in onze natuurgebieden te bewaren, te beschermen en ook toegankelijk te maken.

Er moet nog veel gebeuren om na decennia van achterstallig onderhoud, de buitenplaatsen in oude luister te herstellen. Hier zetten we ons graag voor in, aangezien De Tempel en Nieuw Rhodenrijs een van de laatst bewaarde buitenplaatsen aan de Schie zijn en een belangrijke spil in het historische trekvaartnetwerk. Dit maakt samen met de tuinstijlen uit drie verschillende eeuwen en de nationaal waardevolle beeldencollectie, deze plek uniek in de omgeving.

Nu al zijn elementen op Buitenplaats De Tempel hersteld en paden zijn toegankelijk gemaakt. Maar het volledige herstel van het vijfde groene rijksmonument van Rotterdam, in totaal 13 hectare groot, vergt nog jaren. Natuurmonumenten is een actie gestart om de hiervoor benodigde 375.000 euro bij elkaar te krijgen, zodat het opgestelde herstelplan uitgevoerd kan worden en de groene ruimte bij Rotterdam veiliggesteld.

Laat deze groene oase bij Rotterdam niet verloren gaan. Draag nu bij met een gulle gift.