Ga direct naar inhoud
Houd extra rekening met dieren

Kraamkamer van de natuur

Edelhert met jong

Gun de natuur een veilige kraamtijd

Tijdens het broedseizoen zijn dieren druk bezig met paren, baren en broeden. Ze zijn dit seizoen extra kwetsbaar. Ze hebben al hun energie nodig om hun jongen groot te brengen. Hoe meer jonge dieren, hoe beter het gaat met de natuur.

Bezoek je deze periode de natuur?
Dan vragen de boswachters je extra rekening te houden met de dieren die er leven en de regels te respecteren:
- Houd je hond aan de lijn
- Blijf op de paden
- Neem (zwerf)afval mee naar huis

Bedrijvigheid in de natuur

In het voorjaar wordt het warmer en starten dieren met de voortplanting. Dat is een drukke periode in de natuur. Vogels bouwen nesten, leggen eieren en brengen hun kuikens groot. Ringslang-mannetjes strengelen zich in een kluwen om een vrouwtje heen in de hoop met haar te kunnen paren. De jongen van de das worden al in het vroege voorjaar blind geboren en blijven onder de grond tot ze oud genoeg zijn om naar buiten te gaan. Konijnen zijn druk in de weer om met gras een aparte kraamkamer aan te leggen in hun hol. En jonge reekalfjes worden deze periode geboren na een draagtijd van 9 maanden. Hou de Natuurmonumenten Facebook of Instagram pagina in de gaten voor meer kraamkamernieuws.

Krap leefgebied

Dieren hebben de natuur nodig om te kunnen leven. Maar de natuur staat onder druk staat en er is een schrijnend tekort aan leefgebied voor veel soorten. Nederland bestaat slechts 10% uit natuurgebied. Buiten natuurgebieden is het steeds moeilijker om voedsel te vinden, om te schuilen, om een nest te bouwen. Het monotone landschap mag daar misschien groen ogen, maar het is vaak overbemest, verdroogd of verzuurd. Met ernstige gevolgen. Meer en meer diersoorten komen in de verdrukking of verdwijnen zelfs helemaal uit Nederland. Zorgen dat dieren veilig de kraamtijd doorkomen is daarom hard nodig. Hoe meer jonge dieren grootgebracht worden, hoe sterker de populaties.  

Impact van recreatie

Steeds meer mensen ontdekken hoe fijn het is in de natuur. Terwijl we in Nederland relatief weinig natuur tot onze beschikking hebben. Daarom is het belangrijk dat je als bezoeker beseft dat je te gast bent in het leefgebied van dieren. En dat je gedrag impact heeft op de planten en dieren die er leven.

Veel dieren zijn juist tijdens het broedseizoen extra kwetsbaar en gevoelig voor verstoring. Ze kunnen op de vlucht slaan wanneer ze schrikken van lawaai, een loslopende hond of wandelaar buiten het pad. Zeker honden worden als zeer bedreigend ervaren.

Vluchtende dieren kunnen zichzelf verwonden, of lopen zich soms letterlijk dood tegen auto’s of prikkeldraad. Vogels die op de grond broeden kunnen bij verstoring het nest verlaten, hun eieren of jonge kuikens zijn dan een gemakkelijke prooi voor roofdieren. Ga je tijdens je bezoek van de paden af, bijvoorbeeld om een foto te maken of plassen te ontwijken, dan vertrap je niet alleen planten, maar zou je ook onbedoeld een nest kunnen vertrappen.

Op kraamvisite in de natuur

Wie op kraamvisite gaat, weet dat rust, hygiëne en een beetje afstand belangrijk zijn voor een kersvers gezin. Dat geldt net zo goed in de natuur. Door dieren extra rust te gunnen en de bestaande gebiedsregels in natuurgebieden te volgen, hebben kuikens veel meer kans te overleven, worden reekalfjes niet verlaten door hun moeder en kunnen de jonge dassen ongestoord spelen bij hun burcht.

Dus blijf op de paden, neem (zwerf)afval mee naar huis en hou je hond aangelijnd op het pad. Zo helpen we samen om van dit broedseizoen een succes te maken. Help je mee?!

Het broedseizoen duurt van ongeveer 15 maart tot 15 juli. Hoe hoger de temperaturen in het voorjaar, hoe eerder het begint.

Maak van je tuin een thuis voor dieren

Buiten natuurgebieden is het voor dieren moeilijk om te overleven. Waar vinden ze nog een plek om hun nest te bouwen, te schuilen en genoeg voedsel te vinden? Gelukkig kun je de dieren een handje helpen, gewoon in je eigen tuin. Mathiska, onze boswachter met groene vingers, weet als geen ander hoe je een tuin vol leven krijgt. Door bijvoorbeeld een nestkastje op te hangen.

Vogelhuispakket aanvragenMeer tips

Bescherm de dieren in de natuur

Nieuws