Ga direct naar inhoud

Gebiedsregels

Natuurmonumenten beschermt en beheert ruim 115.000 hectare natuurgebied in Nederland. Heidevelden, zandverstuivingen, bossen en veengebieden om in te wandelen, te fietsen of te rijden met je paard. Om de natuur en andere bezoekers niet te verstoren, gelden verschillende gebiedsregels. Deze geven aan wat mag, wat niet is toegestaan en waarvoor je toestemming nodig hebt van de boswachter.

Ree met jong

Toegangsvoorwaarden

De gebieden van Natuurmonumenten zijn opengesteld van zonsopgang tot zonsondergang en alleen toegankelijk op wegen en paden. In een paar gebieden gelden afwijkende regels of zijn er plekken waar je buiten de gebaande paden mag komen. Kijk voor de geldende toegangsregels altijd op de gele terreinborden bij de ingang van de gebieden of bij de online bezoekersinformatie van natuurgebieden.

De natuur en bezoekers worden in de gebieden van Natuurmonumenten beschermd op grond van Artikel 461 Wetboek van Strafrecht, dat op alle terreinborden is vermeld. Dit betekent dat Natuurmonumenten als eigenaar toegangsvoorwaarden mag vaststellen voor bezoekers in het natuurgebied.
Daarnaast geldt: Overigens verboden toegang. Dit betekent dat alles dat op het terreinbord staat mág en alle andere activiteiten verboden zijn. Het ontbreken van een activiteit betekent dus niet dat het dan wél mag. 

Wandelen, hardlopen, fietsen en paardrijden

Wandelaars en hardlopers zijn welkom op wegen en paden. Het is niet toegestaan – en bovendien gevaarlijk! – om te (hard)lopen op aangegeven ruiter- of mountainbikepaden. Voor wandelen met de hond gelden speciale gebiedsregels

In gebieden van Natuurmonumenten mag je fietsen op wegen en aangegeven fietspaden. Voor mountainbikers zijn in verschillende gebieden mountainbikepaden aangelegd. Hiervoor is soms een mountainbikevignet vereist.

Ruiters en paardrijden met aangespannen wagen mag op de aangegeven ruiter- en/of menpaden. Hiervoor is soms een ruiterpas vereist.

Waterrecreatie

De regels voor waterrecreatie, zoals zwemmen, varen, kanoën, suppen of schaatsen zijn afhankelijk van de kwetsbaarheid van een gebied. Soms is het water verboden, maar andere vaarwegen of plassen zijn onder voorwaarden wel toegankelijk. Kijk voor de geldende toegangsregels altijd op de gele terreinborden bij de ingang van de gebieden of bij de online bezoekersinformatie van natuurgebieden.

Sportvissen is niet toegestaan in de wateren van Natuurmonumenten, met uitzondering van de bestaande visrechten. 

Evenement of activiteit organiseren

Het organiseren van een groepsactiviteit of evenement in de gebieden van Natuurmonumenten mag niet zomaar. Lees hier wat de voorwaarden zijn en vraag op tijd toestemming aan bij de boswachter. Twijfel je of iets wel of niet mag, vul dan altijd het toestemmingsformulier in.

Activiteiten

Sommige activiteiten zijn niet toegestaan of zijn aan bepaalde voorwaarden gebonden. Informatie over specifieke regels vind je hier:

huisregels gevonden
  • Loading...
  • Loading...
  • Loading...
  • Loading...
  • Loading...
  • Loading...
  • Loading...
  • Loading...
  • Loading...
  • Loading...