Ga direct naar inhoud
Huisregels

Toegang en bezoek

Welkom in de natuurgebieden van Natuurmonumenten! Natuurmonumenten beschermt en beheert ruim 115.000 hectare natuurgebied in Nederland. Natuur waarin je kunt fietsen, wandelen, varen, vogels kijken of spelen. We zijn blij dat mensen van de natuur komen genieten, want natuur is gezond en geeft rust. Het is belangrijk dat we samen goed voor die natuur zorgen. Daarom gelden er een aantal regels als je te gast bent in onze gebieden.

Ree met jong

Gebiedsregels

Als natuurorganisatie vinden we het belangrijk dat er een goede balans is tussen het beleven en beschermen van de natuur; voor de planten en dieren, maar ook voor andere bezoekers. Het wordt steeds drukker in de natuur en op sommige plekken is de natuur te kwetsbaar. Sommige activiteiten zijn te verstorend, voor de natuur, voor andere bezoekers of voor omwonenden. Hieronder lees je meer over de algemene gebiedsregels van Natuurmonumenten. Zodat je weet wat mag, wat niet, en waarvoor je toestemming nodig hebt van de boswachter.

Kijk voor de geldende huisregels ook altijd bij de online bezoekersinformatie van natuurgebieden en op de gele terreinborden bij de ingang van de gebieden. Daarop staat welke activiteiten zijn toegestaan. Voor alle andere activiteiten geldt Overigens verboden toegang. Dit betekent dat activiteiten die niet op het terreinbord staan automatisch niet toegestaan zijn.

Openingstijden

Tussen zonsopgang en zonsondergang mag je de gebieden van Natuurmonumenten bezoeken. Belangrijk is dat je op de paden blijft. In een paar gebieden gelden afwijkende toegangsregels of zijn er plekken waar je buiten de paden mag struinen. Bekijk daarvoor de huisregels bij de online bezoekersinformatie van het natuurgebied.

Wandelen, hardlopen, fietsen en paardrijden

Wandelaars en hardlopers zijn welkom op wegen en paden. Het is gevaarlijk en niet toegestaan om te lopen op ruiter- of mountainbikepaden. Voor wandelen met de hond gelden speciale regels

Fietsen is toegestaan op wegen en aangegeven fietspaden. Voor mountainbikers zijn in een aantal gebieden mountainbikepaden aangelegd. Hiervoor is soms een MTB-vignet verplicht.

Paardrijden of mennen met aangespannen wagen mag op de aangegeven ruiter- en/of menpaden. Hiervoor is soms een ruiterpas verplicht.

Waterrecreatie

De regels voor waterrecreatie, zoals zwemmen, varen, kanoën, suppen of schaatsen zijn afhankelijk van de kwetsbaarheid van een gebied. Soms is het water verboden, op andere plekken zijn vaarwegen of plassen soms wel toegankelijk.

Sportvissen is niet toegestaan in de wateren van Natuurmonumenten, met uitzondering van bestaande visrechten. 

Evenement, sport- of groepsactiviteit organiseren

Het organiseren van een groepsactiviteit of evenement mag niet zomaar. Lees hier wat de voorwaarden zijn en vraag op tijd gebiedstoestemming aan bij de boswachter. Om de natuur te herstellen en onderhouden vragen we voor bepaalde activiteiten een bijdrage voor het gebruik van het gebied. Zodat iedereen ook in de toekomst van de natuur kan blijven genieten.

Andere activiteiten

Sommige activiteiten zijn niet toegestaan of aan voorwaarden gebonden. Informatie over specifieke activiteiten en gebiedsregels vind je hieronder.

gebiedsregel gevonden
  • Loading...
  • Loading...
  • Loading...
  • Loading...
  • Loading...
  • Loading...
  • Loading...
  • Loading...
  • Loading...
  • Loading...