Eind maart start Natuurmonumenten met de bouw van het nieuwe entreegebouw in het Waterloopbos. In de loop van het jaar wordt het nieuwe gebouw op het grote grasveld tegenover het kunstwerk Deltawerk// gerealiseerd. Eind 2023 zal het in gebruik worden genomen.
Lijsttrekker Henriëtte van Hedel heeft in het Brabants Dagblad van 9 maart flinke kritiek op de natuuranalyses van de provincie Noord-Brabant. Zij vraagt zich af of het wel slecht gaat met de natuur op de Kampina. Natuurmonumenten is nu bijna 100 jaar eigenaar en beheerder op de Kampina. Wij kunnen, op basis van feiten van decennialange veldinventarisaties en -toetsen, melden dat het slecht gaat met de natuur op de Kampina. De centrale heide geeft een prachtig panorama maar in de bodem is het een drama.
Wat is er mooier dan voor dag en dauw het 'veld' in te gaan om vogels te tellen? Daar weten de 28 vogeltellers in De Wieden alles van. Zij nemen ieder jaar per tweetal een telplot in het gebied voor hun rekening. Aan deze plots worden minimaal zeven veldbezoeken en drie nachtbezoeken gebracht, met zoveel mogelijk spreiding in het broedseizoen. Zo helpen onze vrijwilligers bij de broedvogelmonitoring in ons National Park Weerribben - Wieden.
Op een klein stukje van natuurgebied de Sallandse Heuvelrug komen zó veel bedreigingen van de biodiversiteit bijeen, dat men op de Sprengenberg kan spreken van een Gebied van Verloren Soorten.
Een schakel die de natuur in het Zevendal versterkt. Tussen de Sint-Jansberg en de Mookerheide wordt een stuk landbouwgrond omgevormd tot natuur. Het gebied wordt ingericht als kruidenrijk grasland met fruitbomen en scheerhagen. Een stap verder in de ambitie naar een groener Nederland.
Woensdag 15 maart zijn de Waterschapsverkiezingen. En die zijn belangrijker dan ooit. Want het is twee voor twaalf als het gaat om gezond water, een gezonde bodem en de staat van de natuur in Noord-Holland. Noord-Hollandse natuurorganisaties overhandigden hun aanbevelingen aan de huidige portefeuillehouders Biodiversiteit van de twee waterschappen. Dat deden ze met de oproep om zich voortvarend in te zetten voor schoon en voldoende water in de provincie en daarmee voor de biodiversiteit, klimaatbestendigheid en bodemkwaliteit in Noord-Holland.
Voor de aanleg van de hoogspanningsverbinding tussen het Zeeuwse Rilland en Tilburg wordt een deel van natuurgebied Huis ter Heide doorkruisd. Hierdoor wordt schade aan de natuur aangebracht. Jarenlang hebben Natuurmonumenten en TenneT gesproken over hoe die schade te beperken, te verzachten en te compenseren. Nu ligt er een getekende overeenkomst en kunnen voorbereidende werkzaamheden wordt gestart.