Ga direct naar inhoud

Schaatsen op natuurijs

Als het ijs dik genoeg is kun je op sommige plekken schaatsen in natuurgebieden van Natuurmonumenten. Op deze pagina vind je een overzicht van schaatslocaties in de natuur waar je bij voldoende ijs de schaatsen onder kunt binden.

Schaatsen op natuurijs

Let op je veiligheid!

Schaatsen op natuurijs is altijd op eigen risico. Als je gaat schaatsen op natuurijs is het van belang om een aantal veiligheidsregels in acht te nemen. Zie hiervoor knsb.nl.

Check altijd bij de lokale ijsclub of het ijs vrijgegeven is, kijk op schaatsen.nl. Als het langer vriest, garanderen de ijsclubs die aangesloten zijn bij de KNSB georganiseerde toertochten met veel aandacht voor veiligheid.

Respecteer de natuur

Trek je erop uit om van het natuurijs te genieten? Doe dat dan met respect voor de natuur. Houd je aan de toegangsregels van het natuurgebied en blijf op de paden als je het water wilt bereiken. Ook als het pad onder water staat en er ijs ligt. Buiten wegen en paden gaan is erg verstorend voor de natuur en bij vorst hebben dieren hun rust extra hard nodig.

Let op; tenzij anders staat aangegeven is het niet toegestaan te schaatsen op de meertjes buiten de paden, die door de vele regen en de hoge grondwaterstand zijn ontstaan.

Schaatslocaties

Hieronder vind je een overzicht van schaatslocaties in de natuur waar je bij voldoende ijs kunt schaatsen.

Friesland

 • Schiermonnikoog – Zodra het ijs dik genoeg is kan er geschaatst worden op de ondergelopen duinvalleien. Bij strenge vorst kun je ook op de Berkenplas schaatsen. Als de vorst lang genoeg aanhoudt kun je eveneens schaatsen op de officiële ijsbaan van Schiermonnikoog. Bekijk hier de actuele informatie.
 • Greidhoeke – Bij voldoende ijs kan er geschaatst worden op de ijsbaan in Jorwert.
 • Landgoed De Slotplaats – Als het ijs veilig is kan er geschaatst worden op de Pingoruïne in Bakkeveen.

Drenthe

Groningen

Overijssel

Gelderland

 • Landgoed Hackfort – Bind je schaatsen onder op ijsbaan Vorden, gelegen op landgoed Hackfort aan de Baakse Beek en pal tegen het gezellige dorp Vorden aan. Koek & zopie is te verkrijgen bij de verwarmde kantine van de ijsbaan. Kijk voor actuele informatie op IJsbaan Vorden.

Noord-Holland en Utrecht

Zuid-Holland

 • Nieuwkoopse Plassen – Zodra het ijs dik genoeg is kan er geschaatst worden op de Nieuwkoopse Plassen. Is het ijs vrijgegeven? Dan vindt ook de plassentocht plaats. Met de verschillende afstanden van 10, 30, 60, 90 of 120 km kan iedereen een poging wagen. Kijk hier voor meer info.
 • Groene Jonker & Ruygeborg – Als het ijs veilig is kan er op de ondiepe plasjes van de kleine natuurgebieden rondom de Nieuwkoopse Plassen geschaatst worden.
 • Vlietlanden – Zodra het ijs dik genoeg is kun je schaatsen over de bevroren vaarten van dit oer-Hollandse natuurgebied. Bij geschikt ijs kun je de Westland Toertocht schaatsen. Deze tocht gaat langs de Vlietlanden en de verdere vaart richting o.a. de Lier (het Westland).
 • Quackjeswater in Voornes Duin - Rond het duinmeer is in de loop der jaren een vochtig bos ontstaan. Zodra het ijs dik genoeg is kan hier geschaatst worden.
 • Tiengemeten - Als het ijs op het eiland dik genoeg is organiseren we een gezellige schaatsdag. Alleen op deze dag is het eiland van de schaatsers, daarna keert de rust weer terug voor de natuur. Een unieke kans, dus mis het vooral niet! Hou bij vorst de Facebookpagina van Tiengemeten goed in de gaten!
 • Volgerland - In het natuurgebied Volgerland beleef je de gevarieerde duinen schaatsend.

Zeeland

 • Zwaakse Weel – Zodra het ijs dik genoeg is kan er op de kreek in de Zwaakse Weel geschaatst worden. Dit kan ter hoogte van de Zwaaksedijk en Baarlandsezandweg in Kwadendamme.
 • Schenge - Bij voldoende ijs kan je schaatsen in de Wester- en Oosterschenge.
 • Slot Haamstede - Op het eiland Schouwen-Duiveland kun je als het ijs veilig is schaatsen op ’t Zeepe vlak bij Slot Haamstede in de Zeepeduinen.

Noord-Brabant

Nieuws over schaatsen