Schaatsen op natuurijs

Als het ijs dik genoeg is kun je op sommige plekken ook schaatsen in natuurgebieden van Natuurmonumenten. Op deze pagina vind je een overzicht van de mooiste schaatslocaties in de natuur.

Schaatsen op natuurijs

Let op je veiligheid!
Als je gaat schaatsen op natuurijs is het van belang om een aantal veiligheidsregels in acht te nemen. Als er sneeuw is gevallen en het ijs niet is geveegd, is het levensgevaarlijk om te gaan schaatsen. Bij kleurverandering van het ijs kan de kwaliteit van het ijs ook anders zijn. Wees bij aangevroren randen met een afwijkende (geelwitte) kleur bedacht op windwakken. Deze kunnen ook bij strenge vorst lang open blijven en een behoorlijke omvang hebben. Zijn ze toch dichtgevroren, dan kunnen ze een te dun laagje ijs hebben.

Overige tips
Ga minimaal met z’n tweeën schaatsen en het liefst met een klein groepje. Rijd nooit naast elkaar, maar altijd achter elkaar met voldoende tussenruimte (10 meter). Schaats bovendien niet in het donker en schaats nooit tegen de stroom in. Bij bruggen, vogels, riet, waterplanten en overhangende takken van bomen is het ijs in de meeste gevallen onveilig. Bij lage bruggen moet je ook uitkijken dat je je hoofd niet stoot. Zelfs een lichte botsing kan leiden tot ernstige verwondingen. Zie voor meer veiligheidsregels knsb.nl.

Check altijd bij de lokale ijsclub of het ijs vrijgegeven is, kijk op schaatsen.nl. Als het langer vriest, garanderen de ijsclubs die aangesloten zijn bij de KNSB georganiseerde toertochten met veel aandacht voor veiligheid.

  Friesland

  • Schiermonnikoog - De ondergelopen duinvalleien zijn fantastisch voor klein en groot, om lekker te oefenen. Bij strenge vorst kun je ook op de Berkenplas schaatsen.
  • Greidhoeke - IJsbaan in Jorwert 
  • Landgoed De Slotplaats - Pingoruïne in Bakkeveen. Schaatsen op een bijzondere plek op het landgoed.

  Drenthe

  Groningen

  • Kardinge - Eerst lekker warmlopen door de natuur, daarna schaatsles op de kunstijsbaan bij Kardinge.

  Flevoland

  • Harderbroek - Parkeren: langs de Knardijk of bij toegangshek Ganzenweg
  • Zwarte Meer - Parkeren kan rondom het hele gebied

  Overijssel

  • De Wieden - Zodra het ijs betrouwbaar is, is De Wieden zonder twijfel het mooiste schaatsgebied van Nederland. Uitgestrekte ijsvlaktes van plassen en meren verbonden door talloze vaarten en sloten omringd door hoge rietkragen. Een unieke ervaring!

  Gelderland

  • Landgoed Voorstonden - Is er voldoende natuurijs? Kom dan heerlijk schaatsen op de historische vijvers van Landgoed Voorstonden, even buiten Zutphen. De vijver en het parkbos van Landgoed Voorstonden zijn helemaal in oude glorie hersteld. Daar kun je ook hartje winter van genieten! Zelfs als in het hele land de schaatskoorts losbarst, vind je hier geen mensenmassa’s, maar wel een sfeervolle omgeving met prachtig ijs.
  • Landgoed Hackfort - IJsbaan Vorden

  Zuid-Holland

  • Nieuwkoopse Plassen - De Nieuwkoopse Plassen is één van de mooiste natuurgebieden in Nederland om te schaatsen. Het ene moment schaats je over de uitgestrekte plassen; het andere moment glijd je over een smalle vaart. Check van tevoren of het ijs dik genoeg is. Is het ijs vrijgegeven? Dan vindt ook de plassentocht plaats! Met de verschillende afstanden van 10, 30, 60, 90 of 120 km kan iedereen een poging wagen. Meer info
  • Groene Jonker & Ruygeborg - Kom vooral genieten van de kleine natuurgebieden rondom de Nieuwkoopse Plassen. Op de ondiepe plasjes kan namelijk al vrij vroeg geschaatst worden. 
  • Vlietlanden - Bind de ijzers onder en geniet van de winterse Vlietlanden. Al schaatsend over de bevroren vaarten van dit oer-Hollandse natuurgebied waan je je terug in de tijd.Bij geschikt ijs kun je de Westland Toertocht schaatsen. Deze tocht gaat langs de Vlietlanden en de verdere vaart richting o.a. de Lier (het Westland).
  • Quackjeswater in Voornes Duin - Rond het duinmeer is in de loop der jaren een vochtig bos ontstaan. Ontdek deze sprookjesachtige omgeving op de schaatsen.
  • Tiengemeten - Als het ijs op het eiland dik genoeg is organiseren we een gezellige schaatsdag. Alleen op deze dag is het eiland van de schaatsers, daarna keert de rust weer terug voor de natuur. Een unieke kans, dus mis het vooral niet! Hou bij vorst de Facebookpagina van Tiengemeten goed in de gaten!
  • Volgerland - In het natuurgebied Volgerland beleef je de gevarieerde duinen schaatsend.

  Zeeland

  • Zwaakse Weel - Op de kreek in de Zwaakse Weel wordt geschaatst. Dit kan ter hoogte van de Zwaaksedijk en Baarlandsezandweg in Kwadendamme.
  • Schenge - Bij voldoende ijs kan je schaatsen in de Wester- en Oosterschenge.
  • Slot Haamstede - Op het eiland Schouwen-Duiveland kun je vlak bij Slot Haamstede in de Zeepeduinen schaatsen op ’t Zeepe. Schaatsplezier voor jong en oud!

  Noord-Holland en Utrecht

  Noord-Brabant

  Nieuws over schaatsen

  • 06 december 2022 | Cynthia Borras

   In de winter op Schiermonnikoog

   Wist je dat de Wadden de meeste zonuren van Nederland hebben? Ook in de winter! Één van de beste redenen om naar Schiermonnikoog af te reizen dus.
   Buiten de vakantie is het lekker rustig op Schiermonnikoog maar er is ook genoeg te doen. Hieronder volgt een greep uit alle leuke activiteiten die je kunt ondernemen in het Nationaal Park.

  • 11 februari 2021 | Sander Verwoerd

   Winterweer in de natuur

   Prachtige winterse taferelen enerzijds en ploeteren voor voedsel voor de dieren in de natuur anderzijds. Het dubbele gezicht van koning winter.

  logo