Ga direct naar inhoud
Natuurgebied

Waalenburg Texel

Kievit Waalenburg

Welkom in Waalenburg

In polder Waalenburg op Texel kom je ogen tekort. Hier wandel of fiets je door weides vol orchideeën, echte koekoeksbloemen, ratelaars, ogentroost en Engels gras. Bonte weides vol gillende grutto’s, kamikaze kieviten en tuimelende tureluurs.
’s Winters schaats je hier op toplocatie.

Jerome van Abbevé
Jerome van Abbevé

Boswachter van dit gebied

Meer over Waalenburg Texel

Over het gebied

In levendige Texelse waddenpolder Waalenburg kom je ogen tekort. Hier zie je weidevogels in overvloed. De weilanden zijn bont gekleurd met orchideeën, grote ratelaar en echte koekoeksbloemen. Wandel samen met de boswachter in dit rustgebied waar volop gebroed wordt. Ga mee en vergaap je aan de bloemenzee. 

Geschiedenis van de polder

Waalenburg ligt in het midden van Texel. Vroeger was dit een kweldergebied. Nu nog zie je de sporen ervan terug in het landschap, zoals de kronkelende kreken. De polder is ontstaan in 1654 door aanleg van de Ruigendijk. Met karakteristieke weidemolentjes wordt de waterstand in de polder geregeld. Natuurmonumenten kocht in 1909 hier het eerste stukje natuur op het eiland Texel.

Weilanden vol orchideeën

In het vochtige grasland groeien talloze bloemen zoals orchideeën en grote ratelaar. Omdat de polder zo laag ligt is het water op sommige plekken brak. Hier vind je typische kwelderplanten als schorrenkruid en zeekraal. Die planten kunnen goed tegen het zoutige water.

Waalenburg Texel

Weidevogels in overvloed

De weidevogels profiteren van de rust en voedselrijkdom in Waalenburg. Vogels die hier broeden zijn onder andere de grutto, tureluur en scholekster. Natuurmonumenten maait het grasland pas na 15 juli. Zo krijgen de weidevogels ruim de tijd om hun jongen groot te brengen.

Schaatsen in de polder

In de winter zijn de ondergelopen weilanden van Waalenburg vaak snel bevroren. Hier kun je heerlijk schaatsen op een toplocatie, omringd door Texelse natuur.

Natuurcentrum De Marel

In polder Waalenburg staat natuurcentrum De Marel. De ideale plek om je rondje te beginnen of eindigen. Bezoekerscentrum, startpunt van veel wandel- en fietsroutes, speelnatuur van OERRR, een kopje koffie en een winkel met een flink assortiment natuurboeken, voer voor vogels en egels en nog veel meer.

 

Waalenburg Texel

Agenda

Bezoekersinformatie

Bereikbaarheid

Waalenburg Texel

Nieuws

Direct naar