Natuurgebied

Waalenburg

  kievit

  Welkom in Waalenburg

  In polder Waalenburg op Texel kom je ogen tekort. Hier zie je weidevogels in overvloed. De weilanden zijn bont gekleurd met orchideeën, grote ratelaar en echte koekoeksbloemen. Wandelroute met vogelkijkhut onderweg. ’s Winters: schaatsen op toplocatie

  Eckard Boot

  Boswachter van dit gebied

  Meer over Waalenburg

  Over het gebied

  In polder Waalenburg op Texel kom je ogen tekort. Hier zie je weidevogels in overvloed. De weilanden zijn bont gekleurd met orchideeën, grote ratelaar en echte koekoeksbloemen. Maak kennis met de unieke Texelse natuur en volg de wandelroute door het natuurgebied.

  Geschiedenis van de polder

  Waalenburg ligt in het midden van Texel. Vroeger was dit een kweldergebied. Nu nog zie je de sporen ervan terug in het landschap, zoals de oude kreken. De polder is ontstaan in 1654 door aanleg van de Ruigendijk. Met karakteristieke weidemolentjes wordt de waterstand in de polder geregeld. Natuurmonumenten kocht in 1909 hier het eerste stukje natuur op het eiland Texel aan.

  Weilanden vol orchideeën

  In het vochtige grasland groeien talloze bloemen zoals orchideeën en grote ratelaar. Omdat de polder zo laag ligt is het water op sommige plekken brak. Hier vind je typische kwelderplanten als schorrenkruid en zeekraal. Die planten kunnen goed tegen het zoute water.

  Weidevogels in overvloed

  De weidevogels profiteren van de rust en voedselrijkdom in Waalenburg. Vogels die hier broeden zijn onder andere de grutto, tureluur en scholekster. Natuurmonumenten maait het grasland pas na 15 juli. Zo krijgen de weidevogels ruim de tijd om hun jongen groot te brengen.

  Wandelen in de polder

  Waalenburg is alleen buiten het broedseizoen (1 april t/m 1 juli) geopend. In deze periode hebben de vogels rust nodig om te broeden. Je kan het gebied dan wel bekijken tijdens een excursie met de boswachter. Ga naar de excursiekalender.

  Door Waalenburg loopt een wandelroute van circa 5,5 kilometer. De wandelroute is geopend van 1 juli t/m 1 april. Je komt door bloemrijke graslanden waar vanaf ongeveer half juni de orchideeën staan te bloeien. Langs de route ligt een kijkhut met prachtig zicht op de vogels in de Westerkolk en weidevogels.

  Schaatsen in de polder

  In de winter zijn de ondergelopen weilanden van Waalenburg vaak snel bevroren. Hier kun je heerlijk schaatsen op een toplocatie, omringd door Texelse natuur

  Hoe is de polder te bereiken?

  Op drie locaties kun je een wandeling in Waalenburg starten: bij de Zaandammerdijk, de Westerboersweg en de Nieuwlanderweg. Je kunt Waalenburg met de fiets of met de bus vanuit De Koog en De Cocksdorp (halte de Ruigendijk) bereiken.

  Bezoekersinformatie

  Honden niet toegestaan

  Verkennen

  BoerderijWaalenburg, Natuurboerderij Plassendaal.

  Direct naar