Om je beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Met de cookies volgen wij en derde partijen jouw internetgedrag binnen onze site. Hiermee tonen we advertenties op basis van jouw interesse en kun je informatie delen via social media. Als je verdergaat op onze website gaan we ervan uit dat je dat goedvindt. Meer weten en instellingen.

De 10 mooiste boswandelingen

Op zoek naar een wandelroute in het bos? Hier vind je de top 10 van de mooiste boswandelingen. Onze boswachters hebben korte en lange routes uitgestippeld die je naar de mooiste plekjes brengen. Mazzelaars komen onderweg ook nog eens echte bosdieren tegen zoals een eekhoorn, een specht of een ree.

Leuvenumse Bossen, Gelderland

Bewonder de oude, statige beuken en de slingerende Leuvenumse Beek. Misschien flitst er een ijsvogel of zwarte specht voorbij.

Bekijk de route

Kaapse Bossen, Utrecht

Heuvelachtig bos met statige beukenlanen en slingerende bospaadjes. In deze uitgestrekte bossen op de Utrechtse Heuvelrug leven allerlei bosdieren: spechten, boommarters, reeën en eekhoorns.

Bekijk de route

Imstenraderbos, Limburg

Geniet na een uitdagende klim van een adembenemend uitzicht over het dal en de stad Heerlen.

Bekijk de route

's-Gravelandse Buitenplaatsen, Noord-Holland

Een exotische apenboom, een zevenarmige linde en een sprookjesachtige plataan. De landgoedeigenaren pronkten vroeger maar wat graag met hun tuinen en parkbossen. Op de 14 kilometer lange bomenroute kom je veel eiken en beuken tegen. Zoals de rode beuken in de voortuin van landhuis Boekesteyn, geplant aan het begin van de 19e eeuw.

Bekijk de route

Deelerwoud, Gelderland

Het Deelerwoud heeft alles wat de Veluwe aantrekkelijk maakt: uitgestrekte bossen en heidevelden in een glooiend landschap. Edelherten, Schotse hooglanders, wilde zwijnen. Op deze route heb je grote kans een van deze dieren te zien.

Bekijk de route

Wodanseiken Wolfheze, Gelderland

De grillig gevormde bomen zijn al zo’n 450 jaar oud en getekend door de tijd; ze zitten vol spleten en holtes. Vleermuizen en spechten gebruiken die holtes als kraamkamer en nestplek. En valt er een tak af of gaat er een boom om, dan gaan die niet zomaar verloren. Op het dode hout leven allerlei insecten, mossen, paddenstoelen en planten die de voedingstoffen opnemen. En zo is het kringetje rond.

Bekijk de route

Bergherbos, Gelderland

Familieroute door het heuvelachtige Bergherbos. De wandeling volgt een halfverhard pad, en is dus geschikt voor buggies en rolstoelen.

Bekijk de route

14-vennenroute in de Oisterwijkse bossen, Noord-Brabant

Een eeuw geleden wilde men in Oisterwijk de bossen kappen en de vennen droogleggen. Het idee alleen al! Door het gebied aan te kopen wisten de leden van Natuurmonumenten dat te voorkomen. En kun je vandaag de dag nog genieten van dit natuurgebied. De route start bij Bezoekerscentrum Oisterwijk en is ruim 9 km lang. Maar liefst 14 vennen kom je tegen op deze route door de Brabantse bossen.

Bekijk de route

Landgoed Nijenburg, Noord-Holland

Van de nachtegalen in het voorjaar tot de paddenstoelen in de herfst. Op het landgoed vlak bij de stad Alkmaar is altijd iets moois te beleven. Deze wandelroute van 4 kilometer is ook heel geschikt voor kinderen.

Bekijk de route

Quackjeswater, Zuid-Holland

Sprookjesachtig, zo zou je de bossen rond het Quackjeswater wel kunnen noemen. Je wandelt over smalle paden en vlonders door het vochtige 'oerbos'. Bij het duinmeer is een mooie uitkijkplek om vogels te spotten.

Bekijk de route

Woudreuzen in het Voorsterbos, Flevoland

Al is het bos in Flevoland nog erg jong, je vindt hier al bomen van reusachtige afmetingen. Door de voedselrijke kleibodem groeien bomen hier als kool. Sinds kort hebben ook bosbewoners als raaf, zwarte specht en bosuil het gebied ontdekt. Wat hier ook opvalt zijn de vele soorten bomen. Toen het bos werd aangeplant wisten ze nog niet welke bomen geschikt waren voor de oude zeebodem. Daarom plantten ze allerlei soorten in.

Bekijk de route

Agenda

Wattwanderung
do 02 apr
Wandelen

Wattwanderung Schiermonnikoog

Ein Spaziergang auf dem Meeresgrund - erleben Sie das Wattenmeer in Begleitung eines erfahrenen Führers

Grazers in de duinen
do 02 apr
Dieren spotten

Grazers in de Schiermonnikoogse duinen

Struintocht in het duingebied op zoek naar sporen van grote én kleine grazers en naar bijzondere bloemen en planten. En wie weet komen we de grazers zelf ook wel tegen.

Marker Wadden met gids
vr 03 apr
Varen

Veerboot naar Marker Wadden met expeditie

Geniet van de weidsheid van de eilanden, maak een heerlijke wandeling, observeer de vogels en zie hoe de nieuwe natuur hier ontluikt. Inclusief overtocht met de veerboot.

logo