De 10 mooiste boswandelingen

Op zoek naar een wandelroute in het bos? Hier vind je de top 10 van boswandelingen . Onze boswachters hebben korte en lange routes uitgestippeld die je naar de mooiste plekjes brengen. Mazzelaars komen onderweg ook nog eens echte bosdieren tegen zoals een eekhoorn, een specht of een ree.

Update coronavirus: Je bent van harte welkom in onze natuurgebieden! Even uitwaaien en de gedachten verzetten in de natuur. Zeker in deze tijd is dat voor veel mensen heel belangrijk. Laten we er samen voor zorgen dat het mogelijk blijft. Bekijk hier de richtlijnen

Leuvenumse Bossen, Gelderland

Bewonder de oude, statige beuken en de slingerende Leuvenumse Beek. Misschien zie je onderweg wel een ree, boommarter of wild zwijn.

Bekijk de route

Kaapse Bossen, Utrecht

Heuvelachtig bos met statige beukenlanen en slingerende bospaadjes. In deze uitgestrekte bossen op de Utrechtse Heuvelrug leven allerlei bosdieren: spechten, boommarters, reeën en eekhoorns.

Bekijk de route

Imstenraderbos, Limburg

Geniet na een uitdagende klim van een adembenemend uitzicht over het dal en de stad Heerlen.

Bekijk de route

14-vennenroute in de Oisterwijkse bossen, Noord-Brabant

Een eeuw geleden wilde men in Oisterwijk de bossen kappen en de vennen droogleggen. Het idee alleen al! Door het gebied aan te kopen wisten de leden van Natuurmonumenten dat te voorkomen. En kun je vandaag de dag nog genieten van dit natuurgebied. De route start bij Bezoekerscentrum Oisterwijk en is ruim 9 km lang. Maar liefst 14 vennen kom je tegen op deze route door de Brabantse bossen.

Bekijk de route

Bos en heide in het Drents-Friese Wold

In Nationaal Park Drents-Friese Wold, een van de grootste aaneengesloten natuurgebieden in Nederland, voel je de kracht van de natuur. Wandel door uitgestrekte bossen en over de heidevelden van landgoed Berkenheuvel. Dit is het terrein van de boommarter. Grootste kans om die te zien heb je in het late voorjaar en zomer.

Bekijk de route

Welkom in de kraamkamer van de natuur

In de lente zijn dieren druk bezig zijn met paren, baren en broeden. In dit seizoen zijn ze extra kwetsbaar. Ze hebben al hun energie nodig om hun jongen groot te brengen. De boswachters vragen je daarom respectvol om te gaan met hun kraamkamer: houd honden aan de lijn, blijf op de paden en laat geen afval achter.

Lees meer

Wodanseiken in Wolfheze, Gelderland

De grillig gevormde bomen zijn al zo’n 450 jaar oud en getekend door de tijd; ze zitten vol spleten en holtes. Vleermuizen en spechten gebruiken die holtes als kraamkamer en nestplek. En valt er een tak af of gaat er een boom om, dan gaan die niet zomaar verloren. Op het dode hout leven allerlei insecten, mossen, paddenstoelen en planten die de voedingstoffen opnemen. En zo is het kringetje rond.

Bekijk de route

Boswandeling Deelerwoud, Gelderland

Het Deelerwoud heeft alles wat de Veluwe aantrekkelijk maakt: uitgestrekte bossen en heidevelden in een glooiend landschap. Edelherten, Schotse hooglanders, wilde zwijnen. Op deze route heb je grote kans een van deze dieren te zien.

Bekijk de route

Bomenroute 's-Gravelandse Buitenplaatsen, Noord-Holland

Op de 14 kilometer lange bomenroute kom je reusachtige beuken en eiken tegen. En hele bijzondere, zoals een exotische apenboom, een zevenarmige linde en een sprookjesachtige plataan. De landgoedeigenaren pronkten vroeger maar wat graag met hun tuinen en parkbossen.

Bekijk de route

Wat leeft er in het bos?

In het bos leven dieren van formaat. Van onze grootste kever tot aan het indrukwekkendste zoogdier van Nederland. Ze hebben elk hun eigen plekje en manier van leven. Welke bosdieren moet je gezien hebben?

Onze bosdieren

Familieroute door het Bergherbos, Gelderland

Afwisselende route door het heuvelachtige Bergherbos. De wandeling volgt een halfverhard pad, en is dus geschikt voor buggies en rolstoelen.

Bekijk de route

Woudreuzen in het Voorsterbos, Flevoland

Al is het bos in Flevoland nog erg jong, je vindt hier al bomen van reusachtige afmetingen. Door de voedselrijke kleibodem groeien bomen hier als kool. Sinds kort hebben ook bosbewoners als raaf, zwarte specht en bosuil het gebied ontdekt. Wat hier ook opvalt zijn de vele soorten bomen. Toen het bos werd aangeplant wisten ze nog niet welke bomen geschikt waren voor de oude zeebodem. Daarom plantten ze allerlei soorten in.

Bekijk de route

Quackjeswater, Zuid-Holland

Sprookjesachtig, zo zou je de bossen rond het Quackjeswater wel kunnen noemen. Je wandelt over smalle paden en vlonders door het vochtige 'oerbos'. Bij het duinmeer is een mooie uitkijkplek om vogels te spotten.

Bekijk de route

Agenda

Wild in de ochtend
za 24 apr
Wandelen

Wild in de ochtend

Ga mee op een heerlijke vroege ochtendwandeling door het ontwakende Veluwezoom!

Avontuur op de Schorren - Texel
za 24 apr
Wandelen

Kwelder, Wad en Lepelaars - De Schorren Texel

- Tijdelijk niet boekbaar i.v.m. de maatregelen tegen verspreiding van Covid-19 -

Een avontuurlijke wadwandeling over kwelder De Schorren op Texel vol vogels en bijzondere planten.

Waalenburg Texel
za 24 apr
Wandelen

Orchideeën en weidevogels in Waalenburg - Texel

- Tijdelijk niet boekbaar i.v.m. de maatregelen tegen verspreiding van Covid-19 -

Zeldzame bloemen, broedende vogels en zingende veldleeuweriken. Ontdek deze bijzondere waddenpolder.

logo