Ga direct naar inhoud

De 11 mooiste boswandelingen

Op zoek naar een wandelroute in het bos? Hier vind je de top 11 van boswandelingen. Onze boswachters hebben korte en lange routes uitgestippeld die je naar de mooiste plekjes brengen. Er is altijd wel een mooi wandelgebied in de buurt. Mazzelaars komen onderweg ook nog eens echte bosdieren tegen zoals een eekhoorn, een specht of een ree.

14-vennenroute in de Oisterwijkse bossen, Noord-Brabant

Een eeuw geleden wilde men in Oisterwijk de bossen kappen en de vennen droogleggen. Door het gebied aan te kopen wisten de leden van Natuurmonumenten dat te voorkomen. En kun je vandaag de dag nog genieten van dit natuurgebied. De route start bij Bezoekerscentrum Oisterwijk en is ruim 9 km lang. Maar liefst 14 vennen kom je tegen op deze route door de Brabantse bossen.

Bos en heide in het Drents-Friese Wold

In Nationaal Park Drents-Friese Wold, een van de grootste aaneengesloten natuurgebieden in Nederland, voel je de kracht van de natuur. Wandel door uitgestrekte bossen en over de heidevelden van landgoed Berkenheuvel. Dit is het terrein van de boommarter. Grootste kans om die te zien heb je in het late voorjaar en zomer.

Wat leeft er in het bos?

In het bos leven dieren van formaat. Van onze grootste kever tot aan het indrukwekkendste zoogdier van Nederland. Ze hebben elk hun eigen plekje en manier van leven. Welke bosdieren moet je gezien hebben?

Wodanseiken in Wolfheze, Gelderland

De grillig gevormde bomen zijn al zo’n 450 jaar oud en getekend door de tijd; ze zitten vol spleten en holtes. Vleermuizen en spechten gebruiken die holtes als kraamkamer en nestplek. En valt er een tak af of gaat er een boom om, dan gaan die niet zomaar verloren. Op het dode hout leven allerlei insecten, mossen, paddenstoelen en planten die de voedingstoffen opnemen. En zo is het kringetje rond.

Boswandeling Sprengen, Gelderland

Met een beetje fantasie hoor je de vroegere papiermolens nog draaien langs de beek in dit waterrijke deel van Veluwezoom, waar ooit het allereerste kuuroord van Nederland stond. Je wandelt vanaf de Priesnitzhoeve, een fijne plek voor een kop koffie of een ijsje, zo het bos in.

Bomenroute 's-Gravelandse Buitenplaatsen, Noord-Holland

Op de 14 kilometer lange bomenroute kom je reusachtige beuken en eiken tegen. En hele bijzondere, zoals een exotische apenboom, een zevenarmige linde en een sprookjesachtige plataan. De landgoedeigenaren pronkten vroeger maar wat graag met hun tuinen en parkbossen.

Familieroute door het Bergherbos, Gelderland

Afwisselende route door het heuvelachtige Bergherbos. De wandeling volgt een halfverhard pad, en is dus geschikt voor buggies en rolstoelen.

Woudreuzen in het Voorsterbos, Flevoland

Al is het bos in Flevoland nog erg jong, je vindt hier al bomen van reusachtige afmetingen. Door de voedselrijke kleibodem groeien bomen hier als kool. Sinds kort hebben ook bosbewoners als raaf, zwarte specht en bosuil het gebied ontdekt. Wat hier ook opvalt zijn de vele soorten bomen. Toen het bos werd aangeplant wisten ze nog niet welke bomen geschikt waren voor de oude zeebodem. Daarom plantten ze allerlei soorten in.

Quackjeswater, Zuid-Holland

Sprookjesachtig, zo zou je de bossen rond het Quackjeswater wel kunnen noemen. Je wandelt over smalle paden en vlonders door het vochtige 'oerbos'. Bij het duinmeer is een mooie uitkijkplek om vogels te spotten.

Werken aan weerbaar bos

Bossen, daar heb je weinig omkijken naar, is vaak de gedachte. Maar bosbeheer in Nederland is mensenwerk. Boswachter Bart Zwiers legt uit wat er allemaal komt kijken om een gezond en natuurlijk bos te krijgen met veel verschillende planten en dieren.

Agenda