Ga direct naar inhoud
Terug

Bomenroute 's-Gravelandse Buitenplaatsen

Waar: Bezoekerscentrum Gooi en Vechtstreek

Bomenroute 's-Gravelandse Buitenplaatsen
4 uur 40
14 km

Over de route

Een majestueuze eik, een zevenarmige linde of een sprookjesachtige plataan; de ’s-Gravelandse Buitenplaatsen staan vol met bijzondere bomen. Ontdek ze tijdens deze speciale bomenroute die boswachter Johan van Galen Last heeft uitgestippeld.

Wandel vanaf het startpunt terug naar de weg (Noordereinde). Sla voor de sloot rechtsaf en volg het wandelpad.

Waar kun je starten

Entree bezoekerscentrum Gooi en Vechtstreek
Startpunt

Parkeerplaats Boekesteyn

Wat kom je onderweg tegen?

Eeuwenoude eik Boekesteyn

1. Eeuwenoude eik

Imposante eik bij de houten schuur van Boekesteyn. De boom is omstreeks 1725 geplant als onderdeel van een dubbele eikenlaan, destijds nog in een strakke, formele tuinstijl. 

Loop verder langs het landhuis Boekesteyn.

Rode reuzen
Rode reuzen
Pad bij Schaep en Burgh

2. Rode reus

Je staat nu voor het landhuis van Boekesteyn. Hier staat een forse rode beuk in de voortuin, geplant rond 1827. Oorspronkelijk stonden er vier van deze beuken voor het landhuis. Rode beuken waren destijds in de mode. Slechts 1 op de 100 beuken heeft van nature rood blad, waaronder deze. 

Vervolg het pad langs het water. Steek het bruggetje over naar Schaep en Burgh. Wandel naar het landhuis en neem het grindpad naast de rechtergevel van het hoofdhuis. Je passeert het Capitool. Neem het tweede pad rechts. Nu loop je op de hoofdlaan van Schaep en Burgh. Vanaf hier volg je de gele routepijlen.

Dikste beuk
Locatie dikste eik

3. Dikste beuk

Als je naar links kijkt, zie je de Lindenkom (vijver) liggen. Vlakbij de Lindekom staat in het bosvak de dikste groene beuk van Schaep en Burgh, ruim vier meter in omtrek. Deze is voor 1800 geplant en maakte onderdeel uit van een oude slingerlaan. De beuken eromheen zijn pas in 1950 geplant, wat goed te zien is aan het verschil in omtrek.

Vervolg je weg middels de gele routepijlen. Net over de brug is een Y-splitsing. Het maakt niet uit of je rechtdoor of via het rechterpaadje loopt; beide wandelpaden komen op hetzelfde punt uit.

Praktische informatie

  • Bezoekerscentrum Gooi en Vechtstreek

  • Café-restaurant Brambergen

Meer routes in de buurt

Bekijk alle routes

Activiteiten in de buurt

Bekijk de agenda