Ga direct naar inhoud
Terug

Wandelroute Priesnitzhoeve sprengen, Laag-Soeren

Waar: Nationaal Park Veluwezoom

Sprengen
2 uur 30
7,5 km

Over de route

Met een beetje fantasie hoor je de vroegere papiermolens nog draaien langs de beek in dit waterrijke deel van Veluwezoom, waar ooit het allereerste kuuroord van Nederland stond. Wandel vanaf een idyllisch boerderijtje door het bos naar de plek waar beken ontspringen. Ontdek waar het heldere Veluwse water voor gebuikt werd.

Start en finish zijn bij de Priesnitzhoeve, een fijne plek voor een kop koffie of een ijsje; kijk op priesnitzhoeve.nl voor actuele openingstijden.

De route is te lopen door eerst naar de knooppunten 39 en 18 te lopen; volg daarna de bruine pijlen. Je maakt een rondwandeling langs de sprengen. Volg de bruine pijlen tot je weer terug bent bij knooppunt 18 en ga daar rechtdoor richting knooppunt 39, en verder rechtdoor tot je weer bij de Priesnitzhoeve bent. De wandeling is ruim 7,5 km lang.

Let op!

  • Bij nat weer kunnen delen van de route modderig worden.
  • De trap bij de sprengen is alleen geschikt voor mensen die goed ter been zijn.
  • Trek stevige wandelschoenen aan voordat je op pad gaat.

Waar kun je starten

Veluwezoom-edelhert-regen-NAMO80177

Wat kom je onderweg tegen?

Priesnitzhoeve

1. De Priesnitzhoeve

De Priesnitzhoeve in Laag-Soeren is het startpunt van de wandeling. Een sfeervol verbouwde boerderij, onderdeel van het beschermd dorpsgezicht van Laag-Soeren. Je kunt hier terecht voor een kop koffie of thee, een eenvoudige lunch, en - in de zomer- heerlijk boerenschepijs. Kinderen kunnen zich vermaken in de speeltuin en met de boerderijdieren die in en om de hoeve rondlopen. Kijk voor de openingstijden op depriesnitzhoeve.nl. Overnachting is mogelijk in de B&B.

Wandel vanaf de Priesnitzhoeve naar knooppunt 39 en daarna naar knooppunt 18. Sla linksaf en volg de bruine pijlen.

Edelherten bij Priesnitzmonument

2. Een bijzonder bouwwerkje

De route komt er niet langs, maar in de verte zie je een raar torentje boven de velden uitsteken. Het is het Priesnitz-monument, in de volksmond 'Torentje van Jut' genoemd. Jut van Breukelerwaard liet namelijk rond 1860 het monument oprichten ter ere van vier watergeneeskundigen van wie men behandelmethoden gebruikte in het nabijgelegen badhuis. Behalve Vincent Priessnitz (op het monument met twee s-en geschreven) ging het om Oertel, Flusse en Rause.

 

Schapen op de hei
Schapen op de hei

3. Schapen op de hei

Sommige straatnamen in het bos herinneren nog aan de tijd dat herders op de heide hun schaapskuddes hoedden: Schaapsallee en ook de Plaggenweg. Van de heide is in Laag-Soeren nog maar een klein stukje over.

Vóór de uitvinding van kunstmest waren schapen onmisbaar voor de boeren. De dieren graasden overdag op de heide en sliepen ’s nachts in de schaapskooi. De schapen stonden er op een dikke laag heideplaggen. Deze zogenaamde ‘potstal’ werd in het voorjaar leeggeschept en het mengsel van mest en plaggen uitgestrooid op de akkers. Voor de bemesting van 100m2 akkergrond was een oppervlak van 1000m2 heidegrond nodig om schapen te laten grazen. Dat is tien keer zoveel.

Activiteiten in de buurt

Bekijk de agenda