Natuurgebied

Nationaal Park Veluwezoom

  • Erfgoed ontdekken
  • Eten en drinken
  • Fietsen
  • Hardlopen
  • Mountainbiken
  • Geschikt voor rolstoel
  • Wandelen
  • Rolstoel met begeleider
 • Bekijk alle routes
Veluwezoom-edelhert-regen-NAMO80177

Welkom in Veluwezoom

Alles hangt met elkaar samen in de Veluwezoom. De mestkever draait een bolletje uit de poep van een hert. Het hert zoekt beschutting tussen de bomen, en graast op de heide. Op de heide leven insecten en reptielen, die voedsel zijn voor de vogels. In de ongerepte natuur van Veluwezoom ben je toeschouwer van dit fascinerende schouwspel.

Susanne Blommaert
Susanne Blommaert

Boswachter van dit gebied

Meer over Nationaal Park Veluwezoom
 • Nieuws
 • Routes
 • Agenda
 • Over het gebied

  Nationaal Park Veluwezoom telt ruim 5.000 hectare en is onderdeel van de Veluwe, een groot, aaneengesloten natuurgebied. Je vindt hier haast ongerepte natuur met bossen, heidevelden, zandverstuivingen en landgoederen. Kenmerkend voor Veluwezoom is het reliëf: nergens anders op de Veluwe vind je zoveel heuvels en heb je zo’n mooi uitzicht. Op de Posbank bijvoorbeeld kun je bij mooi weer tot in Duitsland kijken.

  In dit natuurgebied bij Arnhem kun je heel veel doen. Kom wandelen, fietsen, mountainbiken of paardrijden op Veluwezoom. Onderweg strijk je neer op een gezellig terras. Je neemt ook nog een kijkje in het bezoekerscentrum. De kinderen vermaken zich ondertussen in de speelnatuur van OERRR. Houd je meer van rust? Dieper in het gebied kom je op plekken waar je bijna geen mens tegenkomt.

  Rijkdom aan dieren in de Veluwezoom

  Met 350 kilometer aan paden kun je hier zomaar wilde zwijnen, reeën of herten tegenkomen. Deze dieren kunnen via ecoduct Terlet naar andere gebieden op de Veluwe trekken, zoals het Deelerwoud. Tijdens een wandeling kom je bijna zeker Schotse hooglanders tegen. Deze runderen leven net als de wilde dieren in het gebied. Ook grazen hier IJslandse paarden en een schaapskudde. Goed voor de vele bijzondere planten, vogels en insecten. En leuk voor de wandelaar die van afwisseling houdt. De zuidrand van Veluwezoom ziet er op veel punten anders uit dan de rest van het gebied. Hier liggen de landgoederen Beekhuizen, Heuven en Rhederoord, waar je kunt wandelen over statige lanen en door oude loofbossen. Onderweg steek je een klaterende beek over. Neem een kijkje op landgoed Beekhuizen, bij schaapskooi Heuven en wandel langs de portierswoning Rhederoord.

  Geschiedenis van de Veluwezoom

  In 1911 kocht Natuurmonumenten het eerste stukje Veluwezoom. Sindsdien verwierf Natuurmonumenten steeds meer gebieden in de buurt. Zo groeide de Veluwezoom uit tot het uitgestrekte natuurgebied van vandaag, met de garantie van eeuwige bescherming.

  Even uitrusten bij De Carolinahoeve

  Fijn leefgebied voor vlinders

  De heivlinder voelt zich thuis op Veluwezoom. Door lid te worden van Natuurmonumenten, kun jij de boswachters helpen dit bijzondere gebied in stand te houden.

  Word lid!

  Wild spotten

  Overal op Veluwezoom vind je sporen van wild. Als het even meezit, zie je de wilde zwijnen, reeën en herten met eigen ogen.

  Kom wild spotten

  Eindeloze vergezichten

  In dit eeuwenoude landschap vind je heideheuvels tot aan de horizon. In alle jaargetijden een prachtig decor voor jouw bezoek aan de natuur!

  Maak een heerlijke wandeling
 • Hardlopen

  Zevenheuvelenroute Veluwezoom 7,5 km

  Uitdagende, gemarkeerde trailroute van 7,5 km door Nationaal Park Veluwezoom, mogelijk gemaakt door deelnemers van de Zevenheuvelenloop.

  • 7.5 km
 • Fietsen

  Fietsroute Dieren Veluwezoom

  Deze afwisselende route gaat door mooie dorpjes, langs de IJssel en over stuwwallen met adembenemende uitzichten over de Veluwezoom. Onderweg maak je kans Schotse hooglanders, wilde zwijnen of zelfs edelherten zien.

  • 31 km
 • Nationaal Park Veluwezoom

  Agenda

  NAMO85354 zonsopkomst VZ
  za 01 apr
  Wandelen

  Dageraad op Veluwezoom

  Ga mee met een wandeling vroeg in de ochtend, ervaar de overgang van nacht naar dag en zie de zon opkomen. Een fantastische ervaring waarin het wakker worden in de natuur bijzondere aandacht krijgt. Op dit tijdstip is de energie in de natuur heel krachtig.  

  Eekhoorn voorjaar
  zo 02 apr
  Wandelen

  Met de gids op stap in April

  Ga met onze gids opstap in dit vroege voorjaar. Vast wel eens gehoord; April doet wat hij wil! Dit gaan we ontdekken met een heerlijke wandeling over Landgoed Heuven en de bossen van Herikhuizen. Het is misschien nog heel erg koud of voelen we de warme zonnestralen van het vroege voorjaars zonnetje al? 

  Wild in de ochtend
  vr 07 apr

  Wild in de ochtend

  Ga mee op een heerlijke vroege ochtendwandeling door het ontwakende Veluwezoom!

  Bezoekersinformatie

  Bereikbaarheid

   Bezoekerscentrum Veluwezoom
  • Heuvenseweg 5a, 6991 JE Rheden (GD)
  • 026 - 497 91 00
  • [email protected]
  • Parkeerplaats HeuvensewegHeuvenseweg 5, 6991 JE Rheden (GD)Routebeschrijving

   Vanaf hier naar Bezoekerscentrum Veluwezoom: Wandel vanaf de parkeerplaats in de richting van de vlaggen. Volg het klinkerpad naar het bezoekerscentrum.

  Toegankelijkheid

  Huisregels

  Praktisch

  Verkennen

  Veelgestelde vragen

  • Hoe kan ik een melding doen over een kapot hek, tak over een pad e.d.?

  Nationaal Park Veluwezoom

  Nieuws van de boswachter

  Direct naar

  Nationaal Park Veluwezoom

  Wat wij hier doen

  Wat doen wij hier

  Natuurmonumenten houdt Nationaal Park Veluwezoom al ruim honderd jaar in topconditie. We zetten runderen, paarden en schapen in om heide en stuifzandgebieden open te houden. In het bos krijgen inheemse bomen de ruimte. Op landgoederen onderhouden we lanen, weides en waterpartijen. Zo creëren we ideale omstandigheden voor onze planten en dieren. We zetten ons in om dit drukbezochte natuurgebied in de toekomst goed toegankelijk te houden voor verschillende gebruikersgroepen. De natuur staat hierbij voorop, want natuur beschermen is en blijft ons belangrijkste doel.

  Word lid
  logo