Ga direct naar inhoud

Portierswoning Rhederoord

Een voormalige portierswoning markeert de westelijke entree van landgoed Rhederoord in De Steeg.

Portierswoning Rhederoord

In 1911 koopt bankdirecteur Mr. Nicolaas Johannes Hendrikus van Hasselt de enigszins verwaarloosde buitenplaats Rhederoord. Hij trekt tuinarchitect Leonard Anthony Springer en architect Johan Wilhelm Hanrath aan om park en gebouwen grondig te renoveren en te verfraaien. Springer en Hanrath werken vaker samen en stemmen de plannen voor tuin en gebouwen op elkaar af. Omdat ze de ‘mooie uitzichten in de weg stonden’ laten zij de bijgebouwen rond het landhuis slopen en bouwen aan de randen nieuwe dienstwoningen. Er verschijnen zelfs twee portierswoningen, bij elke toegang één.

Karakteristiek

De voormalige portierswoning markeert de westelijke entree van de buitenplaats. De woning is een goed voorbeeld van de nieuw-historiserende stijl, karakteristiek voor het werk van architect Hanrath. De gevels zijn gemetseld in Vlaams verband. Het dak is gedekt met gesmoorde Tuile-du-Nordpannen. Het huis is sierlijk door zijn vensters met roedeverdeling, de luiken, de geprofileerde gootlijsten en de gebogen frontons boven de dakkapellen.

Typisch Hanrath

Hanrath ontwerpt op Rhederoord tegelijkertijd meerdere dienstwoningen. Elementen die hij in deze en in de andere woningen toepast zijn een schouwmantel met groen geglazuurde tegels en een oorspronkelijk groene trap met kenmerkende ‘Hanrath’ hartmotieven in de balusters en met een bol op het uiteinde.

  • Bouwjaar: 1911
  • Architect: Johan Wilhelm Hanrath
  • Status: Rijksmonument

Bezoekersinformatie

Bereikbaarheid