Wandelen

Wandelroute Lappendeken Carolinahoeve

Wandelen

Wandelroute Lappendeken Carolinahoeve

Wandel over statige beukenlanen en waan je eeuwen terug in de tijd. Rust onderweg even uit bij de Carolinahoeve met een kop koffie of een lekker, vers gemaakt gerechtje. Verwonder je onderweg over de sporen van de vele wilde zwijnen die hier - vooral 's nachts - de bodem omwroeten op zoek naar eetbare wortels en insecten.

Bezoekersinformatie

Bereikbaarheid

    Parkeerplaats Lappendeken
  • Diepesteeg 25, 6994 CC De Steeg (Rheden) (GD)
  • Rij over de N348 tussen Arnhem en Dieren en neem afslag De Steeg. Parkeren bij Parkeerplaats Lappendeken aan de Diepesteeg in De Steeg.

De route

 Startpunt

1Rouwenberg

Boven op deze heuvel, de Rouwenberg, stond ooit een jachtslot. Koning-stadhouder Willem III liet het bouwen in de 17e eeuw, maar het stond er niet lang. In 1795 trokken plunderende Franse troepen door de streek. Ook het jachtslot en de bijbehorende Chinese theekoepel moesten het ontgelden. Van dit roerige verleden merk je niets meer op deze rustige, bosrijke plek. Ook van het later gebouwde landhuis Brouwers Zathe is weinig over. Alleen de waterkelder ligt er nog.

Rouwenberg op een historische prent
Rouwenberg
Rouwenberg tegenwoordig
Rouwenberg
Alleen de vroegere waterkelder is nog terug te vinden op de Rouwenberg
Rouwenberg

2De Haverkist

De Haverkist was oorspronkelijk de dienstwoning van de boswachter van de Onzalige Bossen. Tot 1991 had het huis geen stromend water en elektriciteit. De gemeente Rheden plaatste De Haverkist in 2017 op de gemeentelijke monumentenlijst, onder meer vanwege de ‘uitermate beeldbepalende ligging in een open plek aan de rand van de Onzalige Bossen’.

De Haverkist was vroeger een boswachterswoning
De Haverkist
De Haverkist in de twintiger jaren van de vorige eeuw
De Haverkist

3Koningslaan

Deze monumentale bomenlaan is de Koningslaan. In de 17e eeuw gaf Willen III de opdracht de laan aan te leggen. Deze vormde een kaarsrechte verbindingsweg tussen zijn jachtslot Hof te Dieren en het jachtslot De Ginkel, vlak bij Ede. Grote delen van deze route zijn nog altijd intact.

De monumentale Koningslaan
Koningslaan

4De Carolinahoeve

Met de aankoop van landgoed Hagenau in 1911 kwam de Carolinahoeve in handen van Natuurmonumenten. De pachter beheerde er toen al een uitspannning, die hij later uitbreidde met een pension. Beroemdheden van toen, zoals Simon Carmiggelt en Wim Kan, waren er regelmatig te gast. In 1978 is de hoeve heropend als pannenkoekenhuis.

In juni 2019 raasde een tornado rakelings langs het restaurant. Gelukkig bleef de oude hoeve gespaard.

Sinds 2021 is De Carolinahoeve na een grondige verbouwing weer open; een fijne plek om even op adem te komen met een kop koffie, een vers broodje of huisgemaakt gebak.

De Carolinahoeve is een van de mooist gelegen restaurants van Nederland
De Carolinahoeve
De Carolinahoeve op een oude ansichtkaart
De Carolinahoeve

5Lappendeken

De graslanden die je hier ziet waren vroeger akkertjes. Destijds moet het er hebben uitgezien als een gevarieerde lappendeken die over het glooiende landschap lag uitgespreid. Op de akkers verbouwden de inwoners van De Steeg hun gewassen. Een boerderij heeft hier nooit gestaan.

Op  het grasland rechts van het fietspad kun je vaak wilde zwijnen zien. Kijk maar eens goed, vooral aan de bosrand.

Vroeger lag hier letterlijk een lappendeken aan akkertjes
Lappendeken

6Speeltuin

Het is hier lekker spelen in de buitenlucht! Dus hebben de (klein)kinderen nog energie over, bezoek dan de kleine maar fijne natuurspeeltuin bij de parkeerplaats. Kinderen kunnen hier bijvoorbeeld een glijvlucht maken met de tokkelbaan.

Tokkelbaan op speeltuin Lappendeken
Speeltuin
Het is hier heerlijk spelen
Speeltuin
logo

Ook zo genoten van deze route? Help de natuur. Ga naar nm.nl/nieuwlid.