Ga direct naar inhoud
Terug

Wandelroute Lappendeken Carolinahoeve

Waar: Nationaal Park Veluwezoom

zwijn
1 uur 40
5 km

Over de route

Wandel over statige beukenlanen en waan je eeuwen terug in de tijd. Rust onderweg even uit bij de Carolinahoeve met een kop koffie of een lekker, vers gemaakt gerechtje. Verwonder je onderweg over de sporen van de vele wilde zwijnen die hier - vooral 's nachts - de bodem omwroeten op zoek naar eetbare wortels en insecten.

Waar kun je starten

Veluwezoom-edelhert-regen-NAMO80177

Wat kom je onderweg tegen?

Tokkelbaan op speeltuin Lappendeken
Het is hier heerlijk spelen

1. Speeltuin

Het is hier lekker spelen in de buitenlucht! Dus hebben de (klein)kinderen nog energie over, bezoek dan de kleine maar fijne natuurspeeltuin bij de parkeerplaats. Kinderen kunnen hier bijvoorbeeld een glijvlucht maken met de tokkelbaan.

Rouwenberg op een historische prent
Rouwenberg tegenwoordig
Alleen de vroegere waterkelder is nog terug te vinden op de Rouwenberg

2. Rouwenberg

Boven op deze heuvel, de Rouwenberg, stond ooit een jachtslot. Koning-stadhouder Willem III liet het bouwen in de 17e eeuw, maar het stond er niet lang. In 1795 trokken plunderende Franse troepen door de streek. Ook het jachtslot en de bijbehorende Chinese theekoepel moesten het ontgelden. Van dit roerige verleden merk je niets meer op deze rustige, bosrijke plek. Ook van het later gebouwde landhuis Brouwers Zathe is weinig over. Alleen de waterkelder ligt er nog.

De Haverkist was vroeger een boswachterswoning
De Haverkist in de twintiger jaren van de vorige eeuw

3. De Haverkist

De Haverkist was oorspronkelijk de dienstwoning van de boswachter van de Onzalige Bossen. Tot 1991 had het huis geen stromend water en elektriciteit. De gemeente Rheden plaatste De Haverkist in 2017 op de gemeentelijke monumentenlijst, onder meer vanwege de ‘uitermate beeldbepalende ligging in een open plek aan de rand van de Onzalige Bossen’.

Meer routes in de buurt

Bekijk alle routes

Activiteiten in de buurt

Bekijk de agenda