Ga direct naar inhoud
Terug

Wandelroute Posbank Carolinahoeve Veluwezoom

Waar: Nationaal Park Veluwezoom

De Haverkist
2 uur 20
7 km

Over de route

Treed in de voetsporen van de Oranjes en wandel van de Posbank door een weelderig bos naar het idyllisch gelegen restaurant De Carolinahoeve. Volg de rode pijlen en start je wandeling aan de oostkant van de parkeerplaats bij het Paviljoen.

Waar kun je starten

Veluwezoom-edelhert-regen-NAMO80177

Wat kom je onderweg tegen?

De Haverkist

1. Onzalige Bossen

De ‘Onzalige Bossen’, het prikkelt je verbeelding van een uitgestrekt wild woud waar struikrovers zich schuil houden. Deels klopt dat ook, het is een van de oudste bosgebieden op de Veluwe, waar in het verleden eiken selectief werden gekapt voor geriefhout of voor de leerlooierijen. Een andere verklaring voor de naam die meer gangbaar is, is dat ‘onzalig’ of ‘on-saelig’ een verbastering is van armzalig. Dat de arme bodem alleen geschikt zou zijn voor bosbouw en niet voor landbouw.

Koningslaan

2. Koningslaan

Het kan bijna niet anders of je wilt een foto maken van deze historische beukenlaan, zo mooi volgt hij de heuvels van het landschap. In 1648 liet prins Willem II 1.400 ha wildpark aanleggen in de omgeving Hagenau, Onzalige Bossen, het Asselt en Rhederoord. Koning-stadhouder Willem III liet naderhand koningswegen aanleggen. Eén daarvan liep van het jachtverblijf Hof te Dieren langs de Carolinahoeve, dwars door de onzalige bossen, in een kaarsrechte lijn naar de Ginkelse heide. Daar bezat de koning eveneens een jachtslot. De monumentale bomenlaan in de Onzalige Bossen is een restant van deze Koningslaan.

Schotse hooglander

3. Schotse hooglanders

Bij restaurant De Carolinahoeve kom je vrijwel altijd Schotse hooglanders tegen. Met hun graaswerk zorgen deze harige runderen ervoor dat het landschap open en gevarieerd blijft, zodat er weer veel vogels, vlinders en bijzondere planten kunnen leven. Hoe aaibaar ze er ook uitzien, Schotse hooglanders kunnen altijd onvoorspelbaar reageren. Geniet daarom op afstand en aai of voer de dieren niet.

Praktische informatie

  • De Carolinahoeve

  • Paviljoen De Posbank

Meer routes in de buurt

Bekijk alle routes

Activiteiten in de buurt

Bekijk de agenda