Wandelen

Bronstroute Veluwezoom

Een stevige wandeling rond de Rheder- en Worth-Rhederheide, mooi in alle jaargetijden. Speciaal aanbevolen tijdens de bronstperiode van de edelherten, ongeveer tussen half september en half oktober. Want dan heb je hier kans edelherten te horen burlen.

De route van ongeveer 8.4 km is het makkelijkst te lopen met de route-app voor je smartphone. De wandeling is in alle jaargetijden mooi, maar speciaal aanbevolen tijdens de edelhertenbronst. LET OP: alleen toegankelijk tussen zonsopkomst en zonsondergang!

Bezoekersinformatie

Bereikbaarheid

    Parkeerplaats De Lange Juffer
  • Vanaf Rheden N 348 richting Dieren. In Dieren rechtsaf de N 786 op, langs het Apeldoorns kanaal. Afslag Laag-Soeren nemen, de Badhuisweg op. De Badhuisweg gaat over in de Schaapsallee. Aan het eind van de Schaapsallee parkeren op parkeerplaats De Lange Juffer.

Huisregels

Verkennen

De route

 Startpunt

1Burgemeester Bloemersweg

Vanaf dit punt heb je een mooi uitzicht op de Rheder- en Worth-Rhederheide en de wildobservatiepost De Elsberg. Met westenwind heb je hier kans dat je het burlen kunt horen.

2Zwijnen en hooglanders

Natuurlijk wil je op deze bronstroute edelherten horen of zien. Helaas zal dat niet altijd lukken. Je weet bij wilde dieren immers nooit precies waar ze op welk tijdstip zijn. Maar er is meer te zien op deze route! In dit stuk bos kun je ook Schotse hooglanders en wilde zwijnen tegenkomen. Kijk dus goed om je heen, tussen de bomen, en hou je camera bij de hand! 

Zwijnen en hooglanders
Zwijnen en hooglanders
Schotse hooglander in Nationaal Park Veluwezoom
Zwijnen en hooglanders

3Parkeerplaats Herikhuizerveld

Je kunt de route ook vanaf dit punt starten, de parkeerplaats Herikhuizerveld. De aanrijroute is dan via Velp (Beekhuizenseweg) of Rheden (Schietbergseweg / Beekhuizenseweg). Vind je een wandeling van 8,5 km te lang, dan kun je kunt ook een klein stuk via de route het gebied in gaan en dan weer teruglopen.TIP: let op de tijd. Voor zonsondergang moet je weer terug zijn op de parkeerplaats! 

Edelherten in de winter
Parkeerplaats Herikhuizerveld

4Westkant

De rondwandeling gaat om de Rheder- en Worth-Rhederheide heen. Die kun je van hieraf goed zien liggen aan de rechterkant van het pad. Het is een rustgebied dat niet toegankelijk is voor mensen, zodat de dieren er ongestoord kunnen leven. Even verderop kom je een bankje tegen van waaruit je het hele gebied goed kunt overzien. Hier in het westelijke deel van de route kun je bij oostenwind het burlen soms horen.

5Nagenoeg natuurlijk

In grote delen van Nationaal Park Veluwezoom geven we meer ruimte aan de natuurlijke kringloop. Bomen die doodgaan of omwaaien blijven bijvoorbeeld liggen, net als kadavers van dieren. Daarvan profiteren bijvoorbeeld aaseters en insecten.Ook dit deel van het gebied is 'nagenoeg natuurlijk', er is zoveel mogelijk grootschalige natuur met voldoende ruimte voor grotere zoogdieren en natuurlijke ontwikkelingen.   

Nagenoeg natuurlijk
Nagenoeg natuurlijk

6Ringallee

Vanaf dit bankje aan de Ringallee heb je alweer een mooi uitzicht over de Rheder- en Worth-Rhederheide, nu vanaf de noordkant. Dat betekent dat je bij zuidenwind hier kans hebt dat je het burlen kan horen.

7Eindpunt

Je bent bij het eindpunt van de wandeling. We hopen dat je fijn gewandeld hebt en zien je graag terug in een van de gebieden van Natuurmonumenten!

logo

Ook zo genoten van deze route? Help de natuur. Ga naar nm.nl/nieuwlid.