Ga direct naar inhoud
Terug

Bronstroute Veluwezoom

Waar: Nationaal Park Veluwezoom

Bronstroute Veluwezoom
2 uur 47
8,4 km

Over de route

Een stevige wandeling rond de Rheder- en Worth-Rhederheide, mooi in alle jaargetijden. Speciaal aanbevolen tijdens de bronstperiode van de edelherten, ongeveer tussen half september en half oktober. Want dan heb je hier kans edelherten te horen burlen.

De route van ongeveer 8.4 km is het makkelijkst te lopen met de route-app voor je smartphone. De wandeling is in alle jaargetijden mooi, maar speciaal aanbevolen tijdens de edelhertenbronst. LET OP: alleen toegankelijk tussen zonsopkomst en zonsondergang!

Waar kun je starten

Veluwezoom-edelhert-regen-NAMO80177
Startpunt

Parkeerplaats De Lange Juffer

Wat kom je onderweg tegen?

1. Burgemeester Bloemersweg

Vanaf dit punt heb je een mooi uitzicht op de Rheder- en Worth-Rhederheide en de wildobservatiepost De Elsberg. Met westenwind heb je hier kans dat je het burlen kunt horen.

Zwijnen en hooglanders
Schotse hooglander in Nationaal Park Veluwezoom

2. Zwijnen en hooglanders

Natuurlijk wil je op deze bronstroute edelherten horen of zien. Helaas zal dat niet altijd lukken. Je weet bij wilde dieren immers nooit precies waar ze op welk tijdstip zijn. Maar er is meer te zien op deze route! In dit stuk bos kun je ook Schotse hooglanders en wilde zwijnen tegenkomen. Kijk dus goed om je heen, tussen de bomen, en hou je camera bij de hand! 

Edelherten in de winter

3. Parkeerplaats Herikhuizerveld

Je kunt de route ook vanaf dit punt starten, de parkeerplaats Herikhuizerveld. De aanrijroute is dan via Velp (Beekhuizenseweg) of Rheden (Schietbergseweg / Beekhuizenseweg). Vind je een wandeling van 8,5 km te lang, dan kun je kunt ook een klein stuk via de route het gebied in gaan en dan weer teruglopen.TIP: let op de tijd. Voor zonsondergang moet je weer terug zijn op de parkeerplaats! 

Praktische informatie

  • Mountainbiken met vergunning op toegewezen paden

  • Honden welkom, mits aangelijnd

  • Groepsactiviteiten, evenementen en professioneel gebruik alleen na toestemming

  • Let op, hier lopen grote grazers

  • Observatiehut De Elsberg