Wandelen

Wandelroute Heuven Beekhuizen Veluwezoom

Wandelen

Wandelroute Heuven Beekhuizen Veluwezoom

Ontdek op deze wandeling de rijke geschiedenis van twee landgoederen: Heuven en Beekhuizen. Je loopt door het bos, langs waterpartijen en de oever van de Beekhuizense beek. Laat je verrassen door onverwachte doorkijkjes, ontmoet IJslandse paarden en wie weet zie je zelfs een ree of een hert.

De route start bij het bezoekerscentrum in Rheden. Je kunt ook starten bij parkeerplaats Beekhuizen; steek voorzichtig de weg over en volg de bruine pijlen met de klok mee. 

 

Bezoekersinformatie

Bereikbaarheid

    Bezoekerscentrum Veluwezoom
  • Heuvenseweg 5a, 6991 JE Rheden (GD)
  • 026 - 497 91 00
  • [email protected]
  • Parkeerplaats HeuvensewegHeuvenseweg 5, 6991 JE Rheden (GD)Routebeschrijving

    Vanaf hier naar Bezoekerscentrum Veluwezoom: Wandel vanaf de parkeerplaats in de richting van de vlaggen. Volg het klinkerpad naar het bezoekerscentrum.

Huisregels

Praktisch

De route

 Startpunt

1Landgoed Heuven

De landerijen en de bossen waar je nu doorheen loopt, horen bij het landgoed Heuven. Eind negentiende eeuw woonde hier de familie Wurfbain, een welgestelde bankiersfamilie, afkomstig uit Amsterdam. Het landhuis is in 1940 afgebroken. Nog wel te zien zijn de twee imposante lindes, die de eigenaren voor het huis neerzetten om hun eigendom te accentueren.

Landgoed Heuven
Landgoed Heuven
Landgoed Heuven
Landgoed Heuven

2Glooiende akker

Als je het pad omhoog loopt, passeer je links een glooiende akker. De akker wordt vaak ingezaaid met wilde bloemen om vlinders te trekken. In dit gebied komen - nachtvlinders meegerekend - zo’n 400 soorten vlinders voor. Bijzonder zijn de zeldzame bosparelmoervlinder en de tauvlinder.

hommel op korenbloem
Glooiende akker

3Landgoed Beekhuizen

Je bent nu op het tweede landgoed: Beekhuizen. Dit werd in 1682 gekocht door de kasteelheer van Biljoen: Alexander van Spaen. De latere eigenaar Johan Frederik Willem (1746-1827) veranderde het gebied in een lustoord: het ‘Geldersch Arcadië’. De wandelaar kon hierin eindeloos dwalen, zich overgeven aan de schoonheid van het landschap, en de tijd vergeten. Van Spaen haalde inspiratie uit zijn reizen naar Italië, Zwitserland en Frankrijk. Daarna legde hij op Beekhuizen vijvers en watervallen aan, met rotspartijen en mooie doorkijkjes. Zelfs een paar blokhutten aan de oevers van de beek, vlakbij de 2 eeuwenoude eiken: ‘Baucis en Philemon’. Eén van hutten was van binnen bekleed met een zacht laagje mos, om tijdens een wandeling even te rusten.

Op het landgoed werd in de 19e eeuw langs de Beekhuizense beek het Hotel Beekhuizen gebouwd in Zwitserse chaletstijl. Hier verbleven diverse bekende personen, waaronder Koningin Emma en dominee-dichter Francois Haverschmidt die hier in de zomer van 1870 verbleef en daarover de dichtbundel Souvenir Beekhuizen schreef. Het huidige hotel dateert van 2020.

 

Landgoed Beekhuizen
Landgoed Beekhuizen
Landgoed Beekhuizen
Landgoed Beekhuizen

4Waterpartijen

De grote vijver is rond 1800 uitgegraven en rondom beplant met parkachtige bomen en struiken. Een vroegere bezoeker vermeldde ‘dat de lucht in de lente vol geurende bloesem was, met roos, jasmijn, acacia en sering’.

Zoals je kunt zien, ademt de vijver die parkachtige sfeer nog altijd. Bij het herstel heeft Natuurmonumenten terrassen aangelegd, bruggen vernieuwd en bankjes geplaatst. De oostzijde kreeg een meer natuurlijke leefomgeving voor plant en dier. Hier groeit het zeldzame goudveil. Schuilt de schuwe ringslang. En vanaf de overhangende bomen vissen ijsvogels.

Langs de oever van Beekhuizense Beek stonden vroeger verschillende watermolens. De meeste waren papierfabriekjes. De financiële opbrengst was reden geweest voor Alexander van Spaen om landgoed Beekhuizen in 1682 te kopen. De oorspronkelijke beek was een natuurlijke waterloop. Deze werd steeds dieper uitgegraven, of verlegd tot een systeem van sprengkoppen en vijvers. Eerst om de watermolens aan te drijven, en later als verfraaiing van het landgoed.

Vijver van Beekhuizen
Waterpartijen

5Buitenplaats Beekhuizen en Restaurant Woodz

Je kunt hier de wandeling ook starten of een pauze nemen halverwege.

Check de openingstijden van Woodz via buitenplaatsbeekhuizen.nl/mijn/restaurant-woodz

Het huidige hotel Beekhuizen
Buitenplaats Beekhuizen en Restaurant Woodz

6Het Klaphek

Langs de Herikhuizerweg links tussen de bomen door de afgelegen boerderij: ‘Het klaphek’. Het landschap bestaat hier hoofdzakelijk uit eiken, berken en hoge varens onder de bomen, en opengemaakt heidegebied. De kans is groot dat je er grazende IJslandse pony’s tegen het lijf loopt.

Boerderij Het Klaphek
Het Klaphek

7Eindpunt

Je bent bijna aan het einde van de wandelroute Heuven-Beekhuizen Veluwezoom. We hopen dat je fijn gewandeld hebt! Geniet nog even na bij een kopje koffie in de brasserie of kijk nog even rond in het bezoekerscentrum. Voor kinderen is daar een leuke, educatieve speelplek en buiten kunnen ze zich uitleven in een spannende speeltuin. Voor meer routes, kijk elders op de site of in onze route app.

Eindpunt
Eindpunt
Eindpunt
Eindpunt
logo

Ook zo genoten van deze route? Help de natuur. Ga naar nm.nl/nieuwlid.