Ga direct naar inhoud
Terug

Wandelroute Heuven Beekhuizen Veluwezoom

Waar: Nationaal Park Veluwezoom

Landgoed Beekhuizen
3 uur 0
9 km

Over de route

Ontdek op deze wandeling de rijke geschiedenis van twee landgoederen: Heuven en Beekhuizen. Je loopt door het bos, langs waterpartijen en de oever van de Beekhuizense beek. Laat je verrassen door onverwachte doorkijkjes, ontmoet IJslandse paarden en wie weet zie je zelfs een ree of een hert.

De route start bij het bezoekerscentrum in Rheden. Je kunt ook starten bij parkeerplaats Beekhuizen; steek voorzichtig de weg over en volg de bruine pijlen met de klok mee.

LET OP

Vanaf 1 juli 2024 is de doorgaande weg over de Posbank deels afgesloten voor auto’s en motoren. Ook een aantal kleinere parkeerplaatsen langs deze weg gaat dicht. Hierdoor kan het extra druk zijn. Lees meer > Voor meer info over parkeren rondom Nationaal Park Veluwezoom, kijk op posbank-parkeren.nl.

Waar kun je starten

bezoekerscentrum Veluwezoom
Startpunt

Bezoekerscentrum Veluwezoom

Nu gesloten: morgen weer toegankelijk vanaf 10.00
Ga je op ontdekkingstocht in het Nationaal Park Veluwezoom? Begin je wandel- of fietstocht na een bezoek aan het Bezoekerscentrum Veluwezoom.

Wat kom je onderweg tegen?

Landgoed Heuven
Landgoed Heuven

1. Landgoed Heuven

De landerijen en de bossen waar je nu doorheen loopt, horen bij het landgoed Heuven. Eind negentiende eeuw woonde hier de familie Wurfbain, een welgestelde bankiersfamilie, afkomstig uit Amsterdam. Het landhuis is in 1940 afgebroken. Nog wel te zien zijn de twee imposante lindes, die de eigenaren voor het huis neerzetten om hun eigendom te accentueren.

hommel op korenbloem

2. Glooiende akker

Als je het pad omhoog loopt, passeer je links een glooiende akker. De akker wordt vaak ingezaaid met wilde bloemen om vlinders te trekken. In dit gebied komen - nachtvlinders meegerekend - zo’n 400 soorten vlinders voor. Bijzonder zijn de zeldzame bosparelmoervlinder en de tauvlinder.

Landgoed Beekhuizen
Landgoed Beekhuizen

3. Landgoed Beekhuizen

Je bent nu op het tweede landgoed: Beekhuizen. Dit werd in 1682 gekocht door de kasteelheer van Biljoen: Alexander van Spaen. De latere eigenaar Johan Frederik Willem (1746-1827) veranderde het gebied in een lustoord: het ‘Geldersch Arcadië’. De wandelaar kon hierin eindeloos dwalen, zich overgeven aan de schoonheid van het landschap, en de tijd vergeten. Van Spaen haalde inspiratie uit zijn reizen naar Italië, Zwitserland en Frankrijk. Daarna legde hij op Beekhuizen vijvers en watervallen aan, met rotspartijen en mooie doorkijkjes. Zelfs een paar blokhutten aan de oevers van de beek, vlakbij de 2 eeuwenoude eiken: ‘Baucis en Philemon’. Eén van hutten was van binnen bekleed met een zacht laagje mos, om tijdens een wandeling even te rusten.

Op het landgoed werd in de 19e eeuw langs de Beekhuizense beek het Hotel Beekhuizen gebouwd in Zwitserse chaletstijl. Hier verbleven diverse bekende personen, waaronder Koningin Emma en dominee-dichter Francois Haverschmidt. Hij verbleef hier in de zomer van 1870 en schreef daarover de dichtbundel Souvenir Beekhuizen. Het huidige hotel dateert van 2020.

 

Praktische informatie

  • Mountainbiken niet toegestaan

  • Honden welkom, mits aan de lijn

  • Groepsactiviteiten, evenementen en professioneel gebruik alleen na toestemming

  • Brasserie Veluwezoom

  • Bezoekerscentrum Veluwezoom

  • Restaurant Woodz

Meer routes in de buurt

Bekijk alle routes

Activiteiten in de buurt

Bekijk de agenda