Bezoekerscentrum

Bezoekerscentrum Veluwezoom

  • Erfgoed ontdekken
  • Eten & drinken
  • Fietsen
  • Hardlopen
  • Mountainbiken
  • Geschikt voor rolstoel
  • Wandelen
  • Rolstoel met begeleider
 • Bekijk alle routes
Bezoekerscentrum Veluwezoom

Hier begint Nationaal Park Veluwezoom

Niet ver van treinstation Rheden en de stad Arnhem ligt het bezoekerscentrum van Nationaal Park Veluwezoom. Hier begint je reis door uitgestrekte bossen en heidevelden. Je kunt er koffie drinken en er is een winkel. Maar het mooiste vind je buiten: geniet van geurende bossen en glooiende vergezichten. Misschien spot je onderweg wel een ree, edelhert of wild zwijn

Bezoekerscentrum Veluwezoom is geopend van dinsdag tot en met zondag van 10.00-17.00 uur.
In alle officiële vakanties zijn wij ook op maandag geopend van 10.00u-17.00u.

Meer over Bezoekerscentrum Veluwezoom
 • Nieuws
 • Routes
 • Agenda
 • Over het bezoekerscentrum

  Nationaal Park Veluwezoom is een must voor iedereen die van de natuur houdt. Het gebied is uitgestrekt – het park zelf telt ruim 5.200 hectare en is onderdeel van de grotere Veluwe – en afwisselend. Je vindt er bossen, heide, zandverstuivingen en, ten oosten van Arnhem, statige landgoederen. Hier is voor iedereen iets te doen.

  Je kunt gaan wandelen of fietsen. Er ligt hier ook een uitgebreid netwerk aan mountainbikeroutes en ruiterpaden. Het Bezoekerscentrum Veluwezoom is voor al deze natuurgenieters het beginpunt of eindpunt van een heerlijke dag.

  Wil je meer weten over wat je allemaal kunt doen in Nationaal Park Veluwezoom? Wil je een fiets of step huren? Dan kun je terecht bij de VVV in hetzelfde gebouw. Wil je iets eten of een kop koffie, dan kun je terecht in de Brasserie Veluwezoom. Met mooi weer is het terras open.

  Kinderparadijs

  Ook voor kinderen is het hier een paradijs. Binnen in het bezoekerscentrum valt al veel te zien en te ontdekken. In de zwijnenkuil mag je als kind even een ravottend zwijn zijn. Buiten, naast de brasserie, ligt een speeltuin met toestellen die geschikt zijn voor alle kinderen. En aan het begin van de groene wandelroute, langs de schaapskooi, vind je in het bos een klim- en klauterpad. Er zijn meer leuke wandelroutes: je ontdekt ze via een speurtocht. En is je kind jarig? Dit is de plek voor een kinderfeestje.

  Routes in de Veluwezoom

  Wie naar de Veluwezoom komt, wil natuurlijk op pad! Het bezoekerscentrum is het start- en eindpunt van meerdere wandel- en fietsroutes. De boswachter en onze medewerkers van het bezoekerscentrum wijzen je graag de weg. Inclusief de ruiterpaden en de uitdagende MTB-route telt het gebied zo’n 350 kilometers aan paden. Door de hoogteverschillen en afwisseling in het landschap is geen stukje hetzelfde.

  Edelherten in de Veluwezoom

  Hoe dieper je het gebied in trekt, hoe rustiger het wordt. En hoe groter je kans om wild te spotten. Hoe mooi is het bijvoorbeeld om oog in oog komen te staan met het majestueuze edelhert? In totaal lopen hier zo’n 250 exemplaren rond. Via de ecoducten trekken zij ook naar de andere gebieden van de Veluwe.

  Rhedense Schaapskudde

  Iets minder wild, maar ook gezellig is een ontmoeting met de kudde Veluwse heideschapen. De Rhedense Schaapskudde graast het grootste deel van het jaar op de hei. Op woensdag en zondag zijn de schapen vaak ‘thuis’ bij de kooi, die weer vlakbij het bezoekerscentrum ligt. Daarvoor volg je de twee kilometer lange groene route.

  Activiteiten en excursies in de Veluwezoom

  Het hele jaar door kun je deelnemen aan allerlei activiteiten vanuit het bezoekerscentrum onder leiding van onze boswachters en vrijwilligers. In de winter maken we vogelhuisjes, in de zomer gaan we op wildsafari. Plan je een bezoek? Check dan zeker onze activiteiten en excursies van dat moment.

  Wil je met een eigen groep vrienden, familie of collega’s een wandeling met onze boswachter of een gids organiseren? Dat kan! We bieden ook excursies op maat. Onze gidsen kennen het gebied ook op hun duimpje en vertellen altijd net wat meer dan je zelf al weet.

  Wild zien in de Veluwezoom

  Nergens zoveel wild als in dit wildste stukje Nederland. Nationaal Park Veluwezoom heeft twee observatieposten. Neem dus je verrekijker mee en zorg dat je er tegen de schemer bent. Dan verzamelen zich hier edelherten, reeën en wilde zwijnen. hier zijn ook wel vossen, dassen en boommarters gezien. Maar… garanties zijn er niet.

  Observatiepost de Elsberg is spannend tijdens de bronstperiode van de edelherten – ongeveer van half september tot half oktober. Zie je ze niet? Dan hoor je ze zeker. Het klaaglijke en hees blaffende geluid van het burlende edelhert is onvergetelijk.
  Of bezoek Observatiepost Herikhuizen.

  Vergaderen in Bezoekerscentrum Veluwezoom

  Ben je op zoek naar een inspirerende omgeving voor een bijeenkomst of vergadering? Bezoekerscentrum Veluwezoom heeft een vergaderruimte midden in het groen. Deze prachtige locatie is te huur.

  Naar de vergaderlocatie

  Vakantiehuis Carolinahoeve

  Wij begrijpen goed als je wat langer wil blijven. Er valt zoveel te ontdekken in Nationaal park Veluwezoom. Misschien is vakantiehuis de Carolinahoeve dan iets voor jou. Het idyllische huisje ligt midden in de natuur en biedt plaats aan maximaal zes personen. Een plek waar Schotse hooglanders, edelherten en zwijnen onbekommerd rondscharrelen.

  Boek deze vakantiewoning

  Speurtochten

  Samen op pad en speuren in de natuur. Ga op zoek naar Victor Vos ontdek de Manieren van Dieren of geniet van het voorjaar met de seizoensspeurtocht.

  Bekijk ze allemaal

  Klimmers en klauteraars!

  In het bos van de Veluwezoom, niet ver van het bezoekerscentrum, ligt een pad voor echte klimmers en klauteraars. Voor iedereen leuk, maar vooral vooral voor kinderen.

  Bekijk de route

  Wild kijken

  Wil jij herten, reeën of zwijnen in het wild zien? Bij de wildobservatieposten in Nationaal Park Veluwezoom maak je een goede kans.

  Bekijk de observatieplekken
 • Mountainbiken

  MTB-route Veluwezoom

  Geniet van een uitdagend parcours in een van de mooiste natuurgebieden van Nederland.

  • 49 km
 • Fietsen

  Pittige fietstocht rondom Loenen

  Prachtige rondtocht op de fiets door de bossen van de Zuidoost-Veluwe en de landgoederen van de IJsselvallei. Met af en toe een stevige klim en snelle afdaling.

  • 57 km
 • Bezoekerscentrum Veluwezoom

  Agenda

  NAMO21848
  za 21 mei
  Speciaal voor kinderen

  OERRR Zwijnen op Veluwezoom

  Leer meer over het leven van wilde zwijnen en ga met de boswachter van Natuurmonumenten mee op zoek naar de wilde zwijnen in Nationaal Park Veluwezoom.

  Fietsevent Gazelle Veluwezoom
  zo 22 mei
  Fietsen

  Exclusief fietsevent Gazelle Veluwezoom

  Maak een heerlijke fietstocht langs de IJssel en door de heuvels van Veluwezoom en breng een bezoek aan het gloednieuwe Experience Center van Gazelle in Dieren. Onderweg ontmoet je boswachters en strijk je neer bij de Carolinahoeve voor een heerlijk kopje koffie/thee met een versnapering!

  Fietsevent Gazelle Veluwezoom
  zo 22 mei
  Fietsen

  Exclusief fietsevent Gazelle Veluwezoom

  Maak een heerlijke fietstocht langs de IJssel en door de heuvels van Veluwezoom en breng een bezoek aan het gloednieuwe Experience Center van Gazelle in Dieren. Onderweg ontmoet je boswachters en strijk je neer bij de Carolinahoeve voor een heerlijk kopje koffie/thee met een versnapering!

  Bezoekersinformatie

  Bereikbaarheid

   Bezoekerscentrum Veluwezoom
  • Heuvenseweg 5a, 6991 JE Rheden (GD)
  • 026 - 497 91 00
  • [email protected]
  • Parkeerplaats HeuvensewegHeuvenseweg 5, 6991 JE Rheden (GD)Routebeschrijving

   Vanaf hier naar Bezoekerscentrum Veluwezoom: Wandel vanaf de parkeerplaats in de richting van de vlaggen. Volg het klinkerpad naar het bezoekerscentrum.

  Toegankelijkheid

  Extra informatie

  Veelgestelde vragen

  • Hoe kan ik een melding doen over een kapot hek, tak over een pad e.d.?

  Bezoekerscentrum Veluwezoom

  Nieuws van de boswachter

  Direct naar

  Bezoekerscentrum Veluwezoom

  Wat wij hier doen

  We helpen je graag

  In het bezoekerscentrum staan we voor je klaar om al je vragen te beantwoorden over je bezoek aan de natuur. Of je nu wil wandelen, fietsen, varen, mountainbiken of paardrijden, we helpen je graag op weg. Dat doen we samen met tientallen vrijwilligers. Zij verzorgen ook excursies en andere activiteiten, voor jong en oud. Voor groepen, scholieren en kinderfeestjes zijn er speciale mogelijkheden. We verwelkomen je graag om je in de natuur iets geweldigs te laten beleven! Natuur waar je van kunt genieten en die we zorgvuldig beschermen.

  Help mee de natuur te beschermen
  logo