Ga direct naar inhoud
Bezoekerscentrum

Bezoekerscentrum Veluwezoom

  • Erfgoed ontdekken
  • Eten en drinken
  • Fietsen
  • Hardlopen
  • Mountainbiken
  • Geschikt voor rolstoel
  • Wandelen
  • Rolstoel met begeleider
 • Bekijk alle routes
bezoekerscentrum Veluwezoom

Hier begint Nationaal Park Veluwezoom

Niet ver van treinstation Rheden en de stad Arnhem ligt het bezoekerscentrum van Nationaal Park Veluwezoom. Hier begint je reis door uitgestrekte bossen en heidevelden. Je kunt er koffie drinken en er is een winkel. Maar het mooiste vind je buiten: geniet van geurende bossen en glooiende vergezichten op de Veluwe. De Posbank ligt op wandelafstand! Misschien spot je onderweg wel een ree, edelhert of wild zwijn.

Meer over Bezoekerscentrum Veluwezoom

Over het bezoekerscentrum

Nationaal Park Veluwezoom is een must voor iedereen die van de natuur houdt. Het gebied is uitgestrekt – het park zelf telt ruim 5.200 hectare en is onderdeel van de grotere Veluwe – en afwisselend. Je vindt er bossen, heide, zandverstuivingen en, ten oosten van Arnhem, statige landgoederen. Hier is voor iedereen iets te doen.

Je kunt gaan wandelen of fietsen. Er ligt hier ook een uitgebreid netwerk aan mountainbikeroutes en ruiterpaden. Het Bezoekerscentrum Veluwezoom is voor al deze natuurgenieters het beginpunt of eindpunt van een heerlijke dag.

Wil je meer weten over wat je allemaal kunt doen in Nationaal Park Veluwezoom? Wil je een fiets of step huren? Dan kun je terecht bij de VVV in hetzelfde gebouw. Wil je iets eten of een kop koffie, dan kun je terecht in de Brasserie Veluwezoom. Met mooi weer is het terras open.

Kinderparadijs

Ook voor kinderen is het hier een paradijs. Buiten, naast de brasserie, ligt een speeltuin met toestellen die geschikt zijn voor alle kinderen. En aan het begin van de groene wandelroute, langs de schaapskooi, vind je in het bos een klim- en klauterpad. Er zijn meer leuke wandelroutes: je ontdekt ze via een speurtocht. En is je kind jarig? Dit is de plek voor een kinderfeestje.

Routes in de Veluwezoom

Wie naar de Veluwezoom komt, wil natuurlijk op pad! Het bezoekerscentrum is het start- en eindpunt van meerdere wandel- en fietsroutes. Ook het bekende Posbank-gebied ligt op wandelafstand van het bezoekerscentrum. De boswachter en onze medewerkers van het bezoekerscentrum wijzen je graag de weg. Inclusief de ruiterpaden en de uitdagende Mtb-route telt het gebied zo’n 350 kilometers aan paden. Door de hoogteverschillen en afwisseling in het landschap is geen stukje hetzelfde.

Edelherten in de Veluwezoom

Hoe dieper je het gebied in trekt, hoe rustiger het wordt. En hoe groter je kans om wild te spotten. Hoe mooi is het bijvoorbeeld om oog in oog komen te staan met het majestueuze edelhert? In totaal lopen hier zo’n 250 exemplaren rond. Via de ecoducten trekken zij ook naar de andere gebieden van de Veluwe.

Rhedense Schaapskudde

Iets minder wild, maar ook gezellig is een ontmoeting met de kudde Veluwse heideschapen. De Rhedense Schaapskudde graast het grootste deel van het jaar op de hei. Op woensdag en zondag zijn de schapen vaak ‘thuis’ bij de kooi, die weer vlak bij het bezoekerscentrum ligt. Daarvoor volg je de twee kilometer lange groene route.

Activiteiten en excursies in de Veluwezoom

Het hele jaar door kun je deelnemen aan allerlei activiteiten vanuit het bezoekerscentrum onder leiding van onze boswachters en vrijwilligers. In de winter maken we vogelhuisjes, in de zomer gaan we op wildsafari. Plan je een bezoek? Check dan zeker onze activiteiten en excursies van dat moment.

Wil je met een eigen groep vrienden, familie of collega’s een wandeling met onze boswachter of een gids organiseren? Dat kan! We bieden ook excursies op maat. Onze gidsen kennen het gebied ook op hun duimpje en vertellen altijd net wat meer dan je zelf al weet.

Wild zien in de Veluwezoom

Nergens zoveel wild als in dit wildste stukje Nederland. Nationaal Park Veluwezoom heeft twee observatieposten. Neem dus je verrekijker mee en zorg dat je er tegen de schemer bent. Dan verzamelen zich hier edelherten, reeën en wilde zwijnen. Hier zijn ook wel vossen, dassen en boommarters gezien. Maar… garanties zijn er niet.

Observatiepost de Elsberg is spannend tijdens de bronstperiode van de edelherten – ongeveer van half september tot half oktober. Zie je ze niet? Dan hoor je ze zeker. Het klaaglijke en hees blaffende geluid van het burlende edelhert is onvergetelijk.
Of bezoek Observatiepost Herikhuizen.

Vergaderen in Bezoekerscentrum Veluwezoom

Ben je op zoek naar een inspirerende omgeving voor een bijeenkomst of vergadering? Bezoekerscentrum Veluwezoom heeft een vergaderruimte midden in het groen. Deze prachtige locatie is te huur via: Vergaderlocatie Veluwezoom

Is de vergader locatie bij het bezoekerscentrum al volgeboekt op de gekozen datum? Ook bij De Carolinahoeve kan er worden vergaderd.

De Carolinahoeve

Nabij de Onzalige Bossen en Hagenau in het Nationaal Park Veluwezoom ligt De Carolina Hoeve. Dit restaurant ligt op 5 km vanaf het bezoekerscentrum en 1,5 kilometer vanaf de parkeerplaats Lappendeken. Kom tot rust met een gerecht gemaakt, met lokale en biologische ingrediënten, terwijl de hooglanders langs het raam lopen. Waar maak je dat nou nog mee? Nou bij De Carolinahoeve!

Bekijk De Carolinahoeve

Bezoekerscentrum Veluwezoom

Agenda

Bezoekersinformatie

Bereikbaarheid

 • Bezoekerscentrum Veluwezoom

Veelgestelde vragen

Bezoekerscentrum Veluwezoom

Nieuws

Direct naar

Bezoekerscentrum Veluwezoom

Wat wij hier doen

We helpen je graag

In het bezoekerscentrum staan we voor je klaar om al je vragen te beantwoorden over je bezoek aan de natuur. Of je nu wil wandelen, fietsen, varen, mountainbiken of paardrijden, we helpen je graag op weg. Dat doen we samen met tientallen vrijwilligers. Zij verzorgen ook excursies en andere activiteiten, voor jong en oud. Voor groepen, scholieren en kinderfeestjes zijn er speciale mogelijkheden. We verwelkomen je graag om je in de natuur iets geweldigs te laten beleven! Natuur waar je van kunt genieten en die we zorgvuldig beschermen.

Help mee de natuur te beschermen