Natuurgebied

Planken Wambuis

  • Erfgoed ontdekken
  • Eten & drinken
  • Fietsen
  • Geschikt voor rolstoel
  • Wandelen
  • Rolstoel met begeleider
 • Bekijk alle routes
Planken Wambuis paarden

Welkom op Planken Wambuis

Denkend aan de Veluwe, denk ik aan bos, heide en zandverstuivingen. En natuurlijk aan wild. Dit landschap vind ik in overvloed op Planken Wambuis. Edelherten en wilde zwijnen maken mijn plaatje compleet.

Er is voor mij niets mooiers dan een wild zwijn tegenkomen, wroetend in de aarde naar beukennootjes of eikels. Die ervaring wil ik graag met je delen.

Siard Aaron de Meyer
Siard Aaron de Meyer

Boswachter van dit gebied

Meer over Planken Wambuis
 • Nieuws
 • Routes
 • Projecten
 • Over het gebied

  Een plek in Nederland waar je eindeloos kunt fietsen en avontuurlijk wandelen? Dat is Planken Wambuis met haar uitgestrekte bossen, glooiende heidevelden en opwaaiende zandvlaktes. Wie weet loop je er een edelhert, wild zwijn of ree tegen het lijf.

  Op safari in Nederland? Het kan in Planken Wambuis. Hier vind je edelherten, wilde zwijnen, reeën, Spaanse runderen, wilde pony's en Veluwse heideschapen. Wil je echt oog in oog staan met deze bewoners van Planken Wambuis, dan ga je op wildsafari met de boswachter. Samen verken je het rustgebied en ga je op zoek naar het grote wild, zoals edelhert en wild zwijn. Of je ziet een raaf en af en toe een vliegende zeearend - op zoek naar kadavers.

  Tijdens een bezoek aan Planken Wambuis kun je natuurlijk zomaar sporen van een das, vos, edelhert, wild zwijn of ree vinden. Ook kleinere dieren kom je hier tegen. De lentevuurspin op de heidevelden en er zijn hier wel honderd soorten wilde bijen geteld. In de zomer zonnen reptielen als de zandhagedis en hazelworm langs en op de paden. Vogelspotters kunnen er zomers de grauwe klauwier, nachtzwaluw en veel veldleeuweriken spotten en in de winter de klapekster.

  Bos, heide en stuifzand

  Planken Wambuis is groots en weids en omvat heel verschillende soorten landschappen. Een groot deel van het gebied bestaat uit bos. Hier hoor je het getik van de spechten. Het Oude Hout is voormalig hakhout en ook echt eeuwen oud. De knoestige eikenbomen geven de bossen een mysterieuze aanblik.

  Op het stuifzand van het Mosselse Zand zijn er extreme temperatuurverschillen. In de winter voel je de koude wind met striemende regen, in de zomer geniet je van de droogte en warmte van de zon.

  Veel lieflijker zijn de uitgestrekte graasweides en akkers. In de zomer vol met gele bloeiers waar je tientallen veldleeuweriken ziet - uitbundig zingen boven in de lucht. Hier kom je bijna zeker een van de grazers tegen: Spaanse Sayaguesa runderen, wilde New Forest pony's of Veluwse heideschapen. Zij helpen om de variatie in het landschap te houden en vergroten hier het leefgebied van zeldzame plant- en diersoorten. En is op zijn allermooist als de heide paars bloeit.

  Op avontuur in Planken Wambuis

  Door Planken Wambuis lopen diverse fiets- en wandelroutes. Wil je meer? Dan ben je hier ook aan het juiste adres. Loop mee met de Eindeloze Veluwetocht, de driedaagse zwerftocht met een boswachter over de Zuid-Veluwe. Een ware natuurbeleving met grote kans op ontmoetingen van herten, zwijnen en reeën. Overnachtingen zijn in het veld.

  Als kind kun je zelf in de huid van de bewoners van het natuurgebied kruipen. Leer sluipen als een vos, luister als een vleermuis of camoufleer jezelf als een ree. Echte avonturiers gaan zelfs ’s nachts op pad met de nachtwachter. Minder goed ter been? Verken Planken Wambuis per huifkar. Overnachten midden in Planken Wambuis is ook mogelijk: je wordt wakker in een oude boerderij, luistert in bed naar het burlen van de edelherten en je ziet de zon opkomen boven de mistige heide. 

  Het wildkijkscherm en de verschillende uitkijkpunten van Planken Wambuis geven je een prachtig uitzicht over het open landschap. Hier kun je even uitrusten en tegelijkertijd grazers en wild spotten.

  Geschiedenis in het landschap

  Eeuwenlang was Planken Wambuis onderdeel van het uitgestrekte landgoed behorend bij kasteel Rosendael. Dat kun je nog goed zien aan de aangelegde beukenlanen en houtwallen. Het Oude Hout leverde brandhout voor het kasteel. De oorspronkelijke akkers rond de boerderijen van Mossel en Oud en Nieuw Reemst zijn al in gebruik sinds de middeleeuwen.

  Wild kijken

  Ga op safari in Nederland, op zoek naar de Nederlandse big five! Ontmoet edelherten, wilde zwijnen, reeën, wilde pony’s en Spaanse runderen in uitgestrekte bossen, op glooiende heidevelden en op woeste zandvlaktes. Of bekijk ze vanaf een van de uitkijkpunten.

  Kom wild kijken

  Huur een huifkar

  Slecht ter been of niet, iedereen kan genieten van de natuur op de Veluwe. Want op Planken Wambuis kun je een huifkar van Natuurmonumenten boeken. Maak met de boswachter achter het (trekker-)stuur een ontspannen tocht door de bossen en heidevelden, de lanen en graasweides.

  Huur een huifkar

  Grazige akkers

  De bloemrijke akkers op Oud Reemst in Planken Wambuis trekken zomers veel vlinders. In de winter zie je hier overwinterende vogels die zich tegoed aan oliehoudende zaden.

  Graasweides en oude akkers
 • Wandelen

  Historische wandelroute Planken Wambuis

  Ontdek sporen van de geschiedenis in natuurgebied Planken Wambuis. Wandel langs grenzen en wegen uit een ver en minder ver verleden en je gaat het landschap met andere ogen zien.

  • 4.4 km
 • Fietsen

  Fietsroute langs bijzondere Natuurmonumenten bij de Veluwe

  Deze route is speciaal voor de liefhebber van natuur en afwisseling. Je fietst namelijk door vier natuurgebieden: Nationaal Park Veluwezoom, het Deelerwoud, Planken Wambuis en de natuur bij Wolfheze.

  • 84 km
 • Bezoekersinformatie

  Bereikbaarheid

  Toegankelijkheid

  Huisregels

  Praktisch

  Verkennen

  Extra informatie

  Planken Wambuis

  Nieuws van de boswachter

  Direct naar

  Planken Wambuis

  Wat wij hier doen

  Wat doen wij hier

  Natuurmonumenten verzet veel werk om de gevarieerde natuur van Planken Wambuis in topconditie te houden. Bij het onderhoud en in standhouden van de heide krijgen we hulp van een schaapskudde met herder. De heideveldjes die ingesloten zijn door bos, verbinden we met elkaar door smalle stroken bos te verwijderen. Zo kunnen de dieren die op de heide leven weer van het ene naar het andere open gebied lopen of vliegen. Ook maken we zichtassen naar de open en ontoegankelijke gebieden, om zo de kans te vergroten om hier edelherten te zien. Het Oude Hout beheren we als bosreservaat – wat eigenlijk betekent dat wij er helemaal niets aan doen. In de overige bossen is sprake van overgangsbeheer, voormalige productiebos vormen we om naar een natuurlijk bos. Op de akkers van Oud Reemst verbouwen we op biologische manier granen als haver en winterrogge. Een deel richten we in voor vogels en akkerplanten. De randen van het stuifzand houden we open zodat de wind er goed bij kan. We ontvangen jaarlijks zo’n 200.000 bezoekers. Voor hen verzorgen we wandel- en fietspaden, bankjes en picknickplekken, infopanelen en parkeerplaatsen. En op twee plekken is speelnatuur van OERRR voor kinderen aangelegd. Maar de natuur beschermen blijft altijd ons belangrijkste doel.

  Help mee
  logo