Wandelen

Wandelroute langs de akkers van Oud-Reemst, bij Otterlo

  • Rolstoel met begeleider
  • Geschikt voor rolstoel
  • Honden welkom, mits aangelijnd
Wandelen

Wandelroute langs de akkers van Oud-Reemst, bij Otterlo

Ga op avontuur in dit heuvelachtige bos en geniet van het uitzicht over het uitgestrekte heideveld. Kijk bij de observatiepost uit naar de pony’s en de Spaanse Sayaguesa-runderen die op de vlakte van de graasweide grazen. Een ontmoeting met een wild zwijn, ree of edelhert behoort ook tot de mogelijkheden. En geniet in voorjaar en zomer vooral van jubelende veldleeuweriken die hier nog veel voorkomen!

De route is gemarkeerd met bruine pijlen. Het pad bestaat uit halfverhard materiaal en is daardoor ook geschikt voor mensen in een rolstoel, met een kinderwagen en mensen die voor het wandelen afhankelijk zijn van een stevige en vlakke ondergrond. In het begin en aan het einde van de route passeer je een klaphek waarmee het begrazingsgebied betreden danwel verlaten wordt. Het stukje naar de observatiepost heeft een helling van ca. 5%. De boswachter adviseert rolstoelgebruikers daarom om de route met begeleiding te doen.

Bezoekersinformatie

Bereikbaarheid

Toegankelijkheid

Huisregels

De route

 Startpunt

1Speelnatuur van OERRR!

De boswachter heeft hier allemaal takken neergelegd zodat kinderen er een prachtige hut van kunnen bouwen. Wil je er een muziekje bij, leef je dan uit op de xylofoon die hier tussen de bomen hangt. Iedere taksoort heeft een eigen klank.

De Speelnatuur van OERRR ligt aangrenzend aan de toegankelijke route. In dit speelbos mag je hutten bouwen en je eigen natuuravonturen beleven. Er zijn geen aangelegde paden in het bos. De ondergrond bestaat uit bladstrooisel van eik.

Ook staat in speelnatuur een picknickbank. Het is ongeveer 350 meter tot de volgende zitgelegenheid bij de observatiehut.

Speelnatuur van OERRR in 's-Graveland
Speelnatuur van OERRR!

2Mest

De runderen en pony’s lopen min of meer vaste routes, die ook dit pad kruisen. Er kan soms mest op het pad liggen. Niet handig voor rolstoelgebruikers, maar dieren zoals mestkevers leven ervan! En voor de vos is een mestkever een lekker hapje. De blauwzwarte keverschildjes in een vossendrol verraden zijn menu. Op de foto zie je geen vossendrol, maar een koeienvlaai met mestkevers.

mestkevers op Koeienvlaai
Mest

3Stuwwal

Oud-Reemst ligt op de overblijfselen van een stuwwal, vandaar dat het landschap heuvelachtig is. Bij het afplaggen van de akkers zijn zwerfkeien gevonden, rotsblokken die in de ijstijd door gletsjers hiernaar toe zijn vervoerd.

De 150 meter van hier naar de observatiepost (heen en zelfde weg terug) heeft een hellingsgraad van 5%.

Stuwwal
Stuwwal

4Speuren bij de wildobservatiepost

De wildobservatiepost biedt uitzicht op een uitgestrekte graasweide die Natuurmonumenten hier gecreëerd heeft. Tot 2004 was dit landbouwgrond. Nu graast er wild: wilde zwijnen, reeën en edelherten. Ook de halfwilde pony’s en de imposante Spaanse Sayaguesa-runderen komen hier graag. In het voorjaar voeren veldleeuweriken hoog in de lucht hun baltsvluchten uit en in de zomer kleurt jacobskruiskruid de vlakte geel.

Op deze observatiepost staat een grote bank, waar je heerlijk kunt bijkomen én van het uitzicht kunt genieten.

Speuren...
Speuren bij de wildobservatiepost

5Wroetsporen van wilde zwijnen

Wilde zwijnen wroeten met hun stevige neus in de grond, op zoek naar larven en wortels. Ze leggen hele plaggen ondersteboven. Wat maken ze er, in de ogen van mensen, soms een puinhoop van. Niet handig als zo’n plag op het pad terecht komt. Schuif het gerust terug de berm in zodat het pad toegankelijk blijft.

Wild zwijn aan het wroeten
Wroetsporen van wilde zwijnen

6Historische akker

Links van het pad ligt een historische akker, vanaf de middeleeuwen is deze in gebruik. Hier worden nog steeds op biologische wijze granen geteeld. Om de wilde zwijnen tegen te houden staat er een raster omheen. Edelherten mogen er wel van eten, zij kunnen over het raster springen.

Kamille in het graan
Historische akker

7Eindpunt

Je bent weer terug bij het startpunt van de route. We hopen dat je met plezier hebt gewandeld op Oud-Reemst!

Op de site van Natuurmonumenten staan nog veel meer leuke routes

Sayaguesa runderen bij planken wambuis
Eindpunt
logo

Ook zo genoten van deze route? Help de natuur. Ga naar nm.nl/nieuwlid.