Natuurgebied

Mookerheide

Mookerheide uitzicht

Groots uitzicht

Op het uitzicht van de Mookerheide ben ik als boswachter enorm trots. Waan je in het buitenland vanaf de uitzichtpunten op de Maas en de kerk van Cuijk. Dwaal heerlijk rond over het landgoed en geniet van de cultuurhistorie. Wie weet spot je een zandhagedis of zelfs een gladde slang. Loop je mee naar de Mookerheide?

Ellen Luijks
Ellen Luijks

Boswachter Communicatie & Beleven in het Rijk van Nijmegen

Meer over Mookerheide
  • Nieuws
  • Routes
  • Agenda
  • Projecten
  • Over het gebied

    Op ongeveer tien minuten rijden van Nijmegen vind je de Mookerheide. Een natuurgebied met  uitgestrekte heidevelden, mooie bossen en een rijke geschiedenis. Dé ideale plek om te wandelen en te genieten van de rust. Een mooi gebied dat een bezoek meer dan waard is.

    De Mookerheide is voor veel Nederlanders een bekend natuurgebied. Maar dat was ooit anders. In de Tachtigjarige Oorlog was het niet zo best als je naar de Mookerheide werd gezonden, toen was het daar een slagveld. Dankzij het werk van Natuurmonumenten is dit natuurgebied nu een fantastisch mooi gebied dat een bezoek meer dan waard is!

    Je kunt regelmatig met op excursie of deelnemen aan een activiteit. Kijk maar eens in de agenda. Wil je zelf een activiteit of evenement organiseren, kijk dan onder Bezoekersinformatie voor onze huisregels. 

    Wandelen door het verleden

    De Mookerheide was in het verleden meermalen een strijdtoneel. In de Tweede Wereldoorlog, maar ook al tijdens de 80-jarige oorlog, in de 16e eeuw, werd er bij de Mookerheide gevochten. Je vindt hier bovendien twee schansen, oude verdedigingswerken uit de 17e eeuw. Vanaf deze plekken kon je de vijand al van verre zien aankomen. Nu heb je nog steeds een prachtig uitzicht. Vanaf de uitkijktoren op de Mookerschans kun je (meestal) de dubbele kerktoren van Cuijk zien liggen.

    In de bossen op de Mookerheide kun je onder andere luisteren en speuren naar verschillende spechtensoorten en de boomklever. Op de heide zingt de roodborsttapuit vanaf een boomtop zijn lied. En als ’s avonds de menselijke bezoekers verdwenen zijn, komt de nachtzwaluw tevoorschijn en laat zijn sonore geluid horen.

    Paarse heide

    In augustus kleuren de heidevelden prachtig paars. De struikheide bloeit dan volop. Natuurmonumenten verbindt de grotere heidegebieden met elkaar door kleinere heidevelden te creëren, zogenoemde corridors. Zo kunnen dieren en planten die op de heide voorkomen zich beter verspreiden en voortplanten.

    De heidegronden in dit gebied vormen de ideale leefomgeving voor reptielen, zoals de zandhagedis, gladde slang en hazelworm. Zijn naam vermoedt anders, maar deze ‘worm’ die eruit ziet als een slang, is een pootloze hagedis. 

    Aantrekkelijk bos, voor mens en dier

    Dankzij het bosbeheer in dit natuurgebied, ontstaat er een gevarieerder, gemengd bos. Het eentonige dennenbos maakt plaats voor een naald- en loofbos, dat veel aantrekkelijker is voor planten, dieren en mensen.

    Schotse hooglanders

    Deze prachtige, langharige runderen helpen Natuurmonumenten bij het natuurbeheer.  Zij zorgen ervoor dat de heide niet dichtgroeit met bomen en grassen en houden ook de begroeiing in het bos in toom. Hoe fotogeniek de dieren ook zijn, blijf wel op gepaste afstand. Soms worden ze zelfs geholpen door een rondtrekkende schaapskudde.

     

    Wat ga jij doen dit weekend?

    Ga mee met een van onze activiteiten. Je bent van harte welkom!

    Ga mee!
    Ontdek wat er nu al zien is en wat we aan het doen zijn.

    Landgoed Mookerheide volop in ontwikkeling

    Ontdek de kassen en tuinen of kom langs bij Landwinkel de Mookheide. Benieuwd naar de plannen van Natuurmonumenten op het landgoed. Bekijk hier de laatste vlogs van boswachter Ellen met de laatste nieuwtjes over het landgoed. Je bent van harte welkom!

    Ontdek de toppen van de Mookerheide

    Tijdens een wandeling beleef je de hoogteverschillen in het landschap optimaal. Bezoek de heide van de schansen en geniet van het prachtige uitzicht vanaf de uitkijktoren.

    Wandel mee
  • Wandelen

    Wandelroute Herrendal - Mookerheide

    Leuke wandeling door het Herrendal, langs mooie uitzichtpunten en door het leefgebied van spechten en haviken.

    • 3 km
  • Wandelen

    Familiepad Heumensoord

    Boslucht opsnuiven pal naast de grote stad! Hoor het geluid van roffelende spechten en ‘miauwende’ buizerds. En geniet van de kleurenpracht van de bloeiende rododendrons.

    • 2 km
  • Mookerheide

    Agenda

    oerrr speurtocht
    zo 01 aug
    Speciaal voor kinderen

    OERRR-kinderspeurtocht in Heumensoord

    Ga samen met OERRR van Natuurmonumenten op zoek naar de lievelingsdieren van de boswachter? Een unieke speurtocht van twee kilometer door het bos van Heumensoord. Én aan het einde een verrassing van de boswachter.

    Ben jij een speurneus?
    za 14 aug
    Op pad met kinderen

    OERRR speuren naar reeën

    Ken jij de reeën van Heumensoord? Dichtbij de stad en toch zoveel reeën. Ga mee op ontdekking.

    oerrr speurtocht
    zo 15 aug
    Speciaal voor kinderen

    OERRR-kinderspeurtocht in Heumensoord

    Ga samen met OERRR van Natuurmonumenten op zoek naar de lievelingsdieren van de boswachter? Een unieke speurtocht van twee kilometer door het bos van Heumensoord. Én aan het einde een verrassing van de boswachter.

    Bezoekersinformatie

    Bereikbaarheid

    Huisregels

    Praktisch

    Verkennen

    Extra informatie

    Mookerheide

    Nieuws van de boswachter

    Direct naar

    Mookerheide

    Wat wij hier doen

    Wat doet Natuurmonumenten

    Natuurmonumenten wil het Landgoed Jachtslot De Mookerheide voor de toekomst behouden. We herstellen oude paden, houden de tuinen open en verbeteren de kwaliteit van de natuur. Dit kunnen we alleen maar doen door samen te werken met partners zoals DeSeizoenen, Driestroom, Landwinkel Boer Spierings, Natuurbegraven Nederland en de toekomstige exploitant van de horeca. Ken of ben je iemand die een zorgindicatie/CIZ/WMO heeft? Dan kunt u aan de slag via DeSeizoenen of Driestroom. Neem contact op met Henric van Dijk, [email protected]

    logo