Ga direct naar inhoud
Natuurgebied

Landgoed Mookerheide

Jachtslot Mokerheide

Rijke geschiedenis

Wanneer je de lange laan naar boven rijdt, openbaart zich het bijzondere jachtslot van Landgoed Mookerheide. Het geeft mij altijd het gevoel dat ik een andere wereld binnentreed. Het jugendstil jachtslot, met daaromheen de kassen, tuinen en het fraaie parkbos. Het bruist hier vaak van de activiteiten en er valt elk seizoen iets te beleven.

Boswachter Manon Veldhuis
Manon Veldhuis

Boswachter van dit gebied

Meer over Landgoed Mookerheide

Over het gebied

Op ongeveer tien minuten rijden van Nijmegen vind je Landgoed Mookerheide. Het jachtslot springt het meest in het oog, maar daaromheen liggen verschillende andere pareltjes verborgen. Zoals het parkbos met de vele verschillende boomsoorten. Of de historische kassen en tuinen, waar vroeger de nonnen en nu vrijwilligers van Natuurmonumenten van alles verbouwen. En je wandelt vanaf het landgoed zo natuurgebied Mookerheide in. 

Alle elementen zijn aanwezig

Je kunt heerlijk rondwandelen over het landgoed en speuren naar de vele historische elementen die horen bij een landgoed van weleer. Zoals de kassen, een leifruitmuur, sier- en moestuinen, een ijskelder (nu vleermuiskelder) en een sierbrug. De tuinderij, zoals landgoedeigenaar Jan Luden van Heumen het vroeger noemde, was een belangrijk onderdeel van het landgoed. Groenten en fruit groeiden hier volop. Ook nu wordt er goed voor de tuinen gezorgd; een grote groep vrijwilligers van Natuurmonumenten is hier meerdere keren per week druk bezig!

Op pad met een boswachter

Vanaf 2024 organiseren we ook weer excursies op het landgoed, inclusief rondleiding in het volledige gerestaureerde Jachtslot Mookerheide. Deze excursie vindt deels binnen in het jachtslot en deels buiten op het landgoed plaats. Bij deze excursie komen historie, restauratie en natuur aan bod. Zodra wij excursies beschikbaar hebben, nemen wij deze op in onze activiteitenagenda. Deze excursie is ook te boeken als groepsuitje, meer informatie over de mogelijkheden vind je op de pagina Groepsuitje Rijk van Nijmegen.

De geschiedenis van landgoed Mookerheide

De Mookerheide is een natuurgebied met een rijke geschiedenis. Natuurlijk denken we dan aan de slag op de Mookerheide van 1574. In de recente geschiedenis, na de Tweede Wereldoorlog, startten de zusters Dominicanessen van Bethanië op de Mookerheide een klooster en opvangtehuis voor kinderen.

Een van de zusters Dominicanessen hield van de geur van verse kruiden. Heerlijk voor in het eten of in de thee. De tuin was een paradijs voor haar. Ze kon de hele dag in de warme kas druk in de weer zijn met stekjes. Voor fruit en voor bloemen. Overal in het klooster geurde het heerlijk van de kleurrijke boeketten. De zusters Dominicanessen kweekten graag zelf diverse soorten fruit aan de fruitmuur. Aan de zonnige zijde groeide ander fruit dan aan de schaduwzijde. Van het fruit aan de fruitmuur en ook uit de boomgaard smulden ze. En die traditie hebben we nu voortgezet. 

Uitkijktoren Mookerschans

Naast het landgoed bestaat de Mookerheide uit een prachtig heidegebied met uitgestrekte bossen. Je kunt hier uren door de natuur dwalen. In augustus bedekt de bloeiende heide de heuvels met haar paarse pracht. Vanaf de uitkijktoren op de Mookerschans heb je een adembenemend uitzicht. Natuurmonumenten verbindt verschillende heidegebieden, zodat dieren als de hazelworm en de gladde slang door het hele gebied kunnen trekken op zoek naar voedsel. Op warme zomerdagen kun je aan de rand van de heide, op een boomstronk of op de wandelpaden, ineens een zandhagedis zien liggen. Wandel de gele route over de toppen van de stuwwal en ontdek zelf de prachtige heide.

Mookerheide wat wij doen

Pluktuin Zelfgeplukt

Zelfgeplukt is een bloemenpluktuin in de nutstuin bij jachtslot Mookerheide. In de entourage van de oude moestuin kun je een eigen bos bloemen samenstellen. De bloemen zijn geheel natuurvriendelijk geteeld. Komend seizoen kan er geplukt worden uit een aanbod van korenbloemen, leeuwenbekjes, zomerasters, cosmea, zonnebloemen en nog veel meer.

Kom je een keer kijken? Kijk voor de actuele openingstijden op de website: zelfgeplukt.nl

bloemen

Natuurbegraafplaats Mookerheide

De Mookerheide spreekt tot de verbeelding; zowel de natuur als het landgoed. Met de komst van de natuurbegraafplaats komt er een bijzonder aspect bij. Het biedt mensen een unieke, eeuwige rustplek in de natuur. Waarbij respect voor de natuur voorop staat! 

Natuurbegraven Nederland is hierbij de partner van Natuurmonumenten en levert een bijdrage aan de natuurontwikkeling van landgoed Mookerheide. Wil je meer weten over Natuurbegraven Nederland, de samenwerking met Natuurmonumenten en de natuurbegraafplaats op de Mookerheide? Neem dan een kijkje op de website natuurbegravennederland.nl.

 

Opening natuurbegraafplaats Maashorst

Jachtslot

De ambitie van Natuurmonumenten is om niet alleen het landgoed, maar ook het jachtslot voor een breed publiek toegankelijk te maken. De restauratie is begin 2021 van start gegaan en de vleugel (oude kapel) van het jachtslot is weer open. Geniet hier van het horeca aanbod van onze horecapartner Jachtslot Mookerheide.

Het jachtslot is gebouwd in Jugendstil en steekt met zijn originele warme kleur prachtig af tegen de lucht. Zowel interieur als exterieur horen bij elkaar, het is een gesamtkunstwerk. De restauratie is inmiddels voltooid.  Wil je het gerestaureerde jachtslot komen bekijken? In onze activiteitenagenda vind je beschikbare excursies, of boek deze als groepsuitje. Meer informatie over de mogelijkheden vind je op de pagina Groepsuitje Rijk van Nijmegen

Bezoekersinformatie

Bereikbaarheid

Natuurgebied Landgoed Mookerheide

Nieuws

Direct naar

Natuurgebied Landgoed Mookerheide

Wat wij hier doen

Levendig landgoed

Er is weer volop activiteit op Landgoed Mookerheide. Erfgoed, natuur én bedrijvigheid komen hier allemaal samen. Natuurmonumenten wil met de landgoedpartners dit prachtige gebied behouden en nóg mooier maken. Dit kunnen we alleen maar doen door samen te werken met partners zoals Natuurbegraven Nederland, Zelfgeplukt, horeca exploitant Jachtslot Mookerheide én vrijwilligers van de nutstuinen. Kom het zelf ontdekken!