Om je beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Met de cookies volgen wij en derde partijen jouw internetgedrag binnen onze site. Hiermee tonen we advertenties op basis van jouw interesse en kun je informatie delen via social media. Als je verdergaat op onze website gaan we ervan uit dat je dat goedvindt. Meer weten en instellingen.

Natuurgebied

Landgoed Mookerheide

Landgoed Jachtslot de Mookerheide

Rijke geschiedenis

Wanneer je de lange laan naar boven rijdt, openbaart zich het spierwitte jachtslot van landgoed Mookerheide. Het geeft mij altijd het gevoel dat ik een andere wereld binnentreedt. Het jugendstil jachtslot, met daaromheen de kassen, tuinen en het fraaie parkbos. Het bruist hier vaak van de activiteiten en er valt elk seizoen iets te beleven.

Ellen Luijks
Ellen Luijks

Boswachter Communicatie & Beleven in het Rijk van Nijmegen

Meer over Landgoed Mookerheide
 • Nieuws
 • Routes
 • Agenda
 • Projecten
 • Over het gebied

  Op ongeveer tien minuten rijden van Nijmegen vind je Landgoed Mookerheide. Het spierwitte jachtslot springt het meest in het oog, maar daaromheen liggen verschillende andere pareltjes verborgen. Zoals het parkbos met de vele verschillende boomsoorten. Of de historische kassen en tuinen, waar vroeger de nonnen en nu vrijwilligers van Natuurmonumenten van alles verbouwen. En je wandelt vanaf het landgoed zo natuurgebied Mookerheide in. 

  Alle elementen zijn aanwezig

  Je kunt heerlijk rondwandelen over het landgoed en speuren naar de vele historische elementen die horen bij een landgoed van weleer. Zoals de kassen, een leifruitmuur, sier- en moestuinen, een ijskelder (nu vleermuiskelder) en een sierbrug. De tuinderij, zoals landgoedeigenaar Jan Luden van Heumen het vroeger noemde, was een belangrijk onderdeel van het landgoed. Groenten en fruit groeiden hier volop. Ook nu wordt er goed voor de tuinen gezorgd; een grote groep vrijwilligers van Natuurmonumenten is hier meerdere keren per week druk bezig!

  Breng een bezoekje aan de kas en waan je terug in deze vroegere tijden. Of ga mee met een rondleiding en bezoek het jachtslot van binnen en verbaas je over de vele jugendstil-details en het tafereel in het prachtige glas-in-lood raam.

  De geschiedenis van landgoed Mookerheide

  De Mookerheide is een natuurgebied met een rijke geschiedenis. Natuurlijk denken we dan aan de slag op de Mookerheide van 1574. In de recente geschiedenis, na de Tweede Wereldoorlog, startten de zusters Dominicanessen van Bethanië op de Mookerheide een klooster en opvangtehuis voor kinderen.

  Een van de zusters Dominicanessen hield van de geur van verse kruiden. Heerlijk voor in het eten of in de thee. De tuin was een paradijs voor haar. Ze kon de hele dag in de warme kas druk in de weer zijn met stekjes. Voor fruit en voor bloemen. Overal in het klooster geurde het heerlijk van de kleurrijke boeketten. De zusters Dominicanessen kweekten graag zelf diverse soorten fruit aan de fruitmuur. Aan de zonnige zijde groeide ander fruit dan aan de schaduwzijde. Samen met de boomgaard smulden ze het hele jaar door van vers fruit. En die traditie hebben we nu voortgezet. Wil je meer weten over de historie? Kijk dan op onze monumentenpagina

  Uitkijktoren Mookerschans

  Naast het landgoed bestaat de Mookerheide uit een prachtig heidegebied met uitgestrekte bossen. Je kunt hier uren door de natuur dwalen. In augustus bedekt de bloeiende heide de heuvels met haar paarse pracht. Vanaf de uitkijktoren op de Mookerschans heb je een adembenemend uitzicht. Natuurmonumenten verbindt verschillende heidegebieden, zodat dieren als de hazelworm en de gladde slang door het hele gebied kunnen trekken op zoek naar voedsel. Op warme zomerdagen kun je aan de rand van de heide, op een boomstronk of op de wandelpaden, ineens een zandhagedis zien liggen. Wandel de gele route over de toppen van de stuwwal en ontdek zelf de prachtige heide.

  Mookerheide wat wij doen

  Pluktuin Zelfgeplukt
  Vanaf het seizoen 2020 start Zelfgeplukt in de nutstuinen bij jachtslot Mookerheide. In de entourage van de oude moestuin kun je een eigen bos bloemen samenstellen. De bloemen zijn geheel natuurvriendelijk geteeld. Komend seizoen kan er geplukt worden uit een aanbod van korenbloemen, leeuwenbekjes, zomerasters, cosmea, zonnebloemen en nog veel meer.

  Kom je een keer kijken? Kijk voor de actuele openingstijden op de website: www.zelfgeplukt.nl

  bloemen

  Natuurbegraafplaats Mookerheide

  De Mookerheide spreekt tot de verbeelding; zowel de natuur als het landgoed. Met de komst van de natuurbegraafplaats komt er een bijzonder aspect bij. Het biedt mensen een unieke, eeuwige rustplek in de natuur. Waarbij respect voor de natuur voorop staat! 

  Natuurbegraven Nederland is hierbij de partner van Natuurmonumenten en levert een bijdrage aan de natuurontwikkeling van landgoed Mookerheide. Wil je meer weten over Natuurbegraven Nederland, de samenwerking met Natuurmonumenten en de natuurbegraafplaats op de Mookerheide? Neem dan een kijkje op de website natuurbegravennederland.nl >>

   

  Opening natuurbegraafplaats Maashorst

  Wat doe jij dit weekend?

  Je kunt steeds meer beleven op landgoed Mookerheide of in de omgeving van Rijk van Nijmegen. Van wandelen tot fotografie. Kijk eens bij de activiteiten of er iets voor jou tussenzit!

  Bekijk de activiteiten
  Ontdek wat er nu al zien is en wat we aan het doen zijn.

  Volg de ontwikkelingen op Landgoed Mookerheide

  Ontdek de kassen en tuinen op Landgoed Mookheide. Benieuwd naar de plannen van Natuurmonumenten op het landgoed. Bekijk hier de laatste vlogs van boswachter Ellen met de laatste nieuwtjes over het landgoed. Je bent van harte welkom!

  Kom langs
  Wandel over het landgoed en geniet van de uitzichten

  Heerlijk wandelen

  Volg vanaf jachtslot Mookerheide de gele pijlen en geniet van de uitgestrekte bossen en de prachtige uitzichten over het Maasdal.

  Wandel en geniet!
  Landgoed Mookerheide

  De mooiste routes

 • Wandelen

  Herrendalroute

  Leuke wandeling door het Herrendal, langs mooie uitzichtpunten en door het leefgebied van spechten en haviken.

  • 3 km
 • Geschikt voor rolstoel

  Landgoedpad Mookerheide (familiepad)

  Leuke route, geschikt voor rolstoelen, kinderwagens en de buggy. Een wandelroute voor jong en oud.

  • 1 km
 • Landgoed Mookerheide

  Agenda

  Jachtslot de mookerheide
  za 29 aug
  Wandelen

  Excursie Landgoed Mookerheide in de steigers

  Bezoek nu Landgoed Mookerheide. Een 150 hectare groot landgoed met jachtslot, kassen, tuinen en een parkbos.

  Jachtslot de mookerheide
  zo 30 aug
  Wandelen

  Excursie Landgoed Mookerheide in de steigers

  Bezoek nu Landgoed Mookerheide. Een 150 hectare groot landgoed met jachtslot, kassen, tuinen en een parkbos.

  Jachtslot de mookerheide
  vr 11 sep
  Wandelen

  Excursie Landgoed Mookerheide in de steigers

  Bezoek nu Landgoed Mookerheide. Een 150 hectare groot landgoed met jachtslot, kassen, tuinen en een parkbos.

  Bezoekersinformatie

  Bereikbaarheid

  Extra informatie

  Landgoed Mookerheide

  Nieuws van de boswachter

  Direct naar

  Landgoed Mookerheide

  Wat wij hier doen

  logo