Natuurgebied

Landgoed Mookerheide

Landgoed Jachtslot de Mookerheide

Rijke geschiedenis

Wanneer je de lange laan naar boven rijdt, openbaart zich het spierwitte jachtslot van landgoed Mookerheide. Het geeft mij altijd het gevoel dat ik een andere wereld binnentreed. Het jugendstil jachtslot, met daaromheen de kassen, tuinen en het fraaie parkbos. Het bruist hier vaak van de activiteiten en er valt elk seizoen iets te beleven.

Ellen Luijks
Ellen Luijks

Boswachter Communicatie & Beleven

Meer over Landgoed Mookerheide
 • Nieuws
 • Routes
 • Agenda
 • Projecten
 • Over het gebied

  Op ongeveer tien minuten rijden van Nijmegen vind je Landgoed Mookerheide. Het jachtslot springt het meest in het oog, maar daaromheen liggen verschillende andere pareltjes verborgen. Zoals het parkbos met de vele verschillende boomsoorten. Of de historische kassen en tuinen, waar vroeger de nonnen en nu vrijwilligers van Natuurmonumenten van alles verbouwen. En je wandelt vanaf het landgoed zo natuurgebied Mookerheide in. 

  Alle elementen zijn aanwezig

  Je kunt heerlijk rondwandelen over het landgoed en speuren naar de vele historische elementen die horen bij een landgoed van weleer. Zoals de kassen, een leifruitmuur, sier- en moestuinen, een ijskelder (nu vleermuiskelder) en een sierbrug. De tuinderij, zoals landgoedeigenaar Jan Luden van Heumen het vroeger noemde, was een belangrijk onderdeel van het landgoed. Groenten en fruit groeiden hier volop. Ook nu wordt er goed voor de tuinen gezorgd; een grote groep vrijwilligers van Natuurmonumenten is hier meerdere keren per week druk bezig!

  Op pad met een boswachter

  Wil je graag meer weten over de natuur in het Rijk van Nijmegen? Ga dan eens op pad met een boswachter. Kijk voor alle activiteiten in onze agenda

  Op zoek naar een leuk uitje met collega's, familie of vrienden? Boek dan een boswachter voor je eigen groep. Kijk voor meer informatie op de pagina Uitje met een boswachter. 

  Wil je zelf een activiteit of evenement organiseren? Kijk wat de mogelijkheden zijn?

  De geschiedenis van landgoed Mookerheide

  De Mookerheide is een natuurgebied met een rijke geschiedenis. Natuurlijk denken we dan aan de slag op de Mookerheide van 1574. In de recente geschiedenis, na de Tweede Wereldoorlog, startten de zusters Dominicanessen van Bethanië op de Mookerheide een klooster en opvangtehuis voor kinderen.

  Een van de zusters Dominicanessen hield van de geur van verse kruiden. Heerlijk voor in het eten of in de thee. De tuin was een paradijs voor haar. Ze kon de hele dag in de warme kas druk in de weer zijn met stekjes. Voor fruit en voor bloemen. Overal in het klooster geurde het heerlijk van de kleurrijke boeketten. De zusters Dominicanessen kweekten graag zelf diverse soorten fruit aan de fruitmuur. Aan de zonnige zijde groeide ander fruit dan aan de schaduwzijde. Van het fruit aan de fruitmuur en ook uit de boomgaard smulden ze. En die traditie hebben we nu voortgezet. Wil je meer weten over wat Natuurmonumenten op het landgoed aan het doen is, kijk dan op de projectpagina

  Uitkijktoren Mookerschans

  Naast het landgoed bestaat de Mookerheide uit een prachtig heidegebied met uitgestrekte bossen. Je kunt hier uren door de natuur dwalen. In augustus bedekt de bloeiende heide de heuvels met haar paarse pracht. Vanaf de uitkijktoren op de Mookerschans heb je een adembenemend uitzicht. Natuurmonumenten verbindt verschillende heidegebieden, zodat dieren als de hazelworm en de gladde slang door het hele gebied kunnen trekken op zoek naar voedsel. Op warme zomerdagen kun je aan de rand van de heide, op een boomstronk of op de wandelpaden, ineens een zandhagedis zien liggen. Wandel de gele route over de toppen van de stuwwal en ontdek zelf de prachtige heide.

  Mookerheide wat wij doen

  Pluktuin Zelfgeplukt
  Vanaf het seizoen 2020 start Zelfgeplukt in de nutstuinen bij jachtslot Mookerheide. In de entourage van de oude moestuin kun je een eigen bos bloemen samenstellen. De bloemen zijn geheel natuurvriendelijk geteeld. Komend seizoen kan er geplukt worden uit een aanbod van korenbloemen, leeuwenbekjes, zomerasters, cosmea, zonnebloemen en nog veel meer.

  Kom je een keer kijken? Kijk voor de actuele openingstijden op de website: www.zelfgeplukt.nl

  bloemen

  Natuurbegraafplaats Mookerheide

  De Mookerheide spreekt tot de verbeelding; zowel de natuur als het landgoed. Met de komst van de natuurbegraafplaats komt er een bijzonder aspect bij. Het biedt mensen een unieke, eeuwige rustplek in de natuur. Waarbij respect voor de natuur voorop staat! 

  Natuurbegraven Nederland is hierbij de partner van Natuurmonumenten en levert een bijdrage aan de natuurontwikkeling van landgoed Mookerheide. Wil je meer weten over Natuurbegraven Nederland, de samenwerking met Natuurmonumenten en de natuurbegraafplaats op de Mookerheide? Neem dan een kijkje op de website natuurbegravennederland.nl >>

   

  Opening natuurbegraafplaats Maashorst

  Jachtslot

  De ambitie van Natuurmonumenten is om niet alleen het landgoed, maar ook het jachtslot voor een breed publiek toegankelijk te maken. Nu al is het mogelijk om tijdens de restauratie met een rondleiding mee te gaan. Het slot is gebouwd in de stijl van Art Nouveau en steekt met zijn witte kleur prachtig af tegen de lucht. Wanneer je binnenkomt, straalt de oude allure je tegemoet. Je oog wordt direct naar het grote glas-in-lood raam getrokken bovenaan de imposante trap. Je bent getuige van het jachttafereel van Sint-Hubertus, dat daar bijna tot leven komt. Zowel interieur als exterieur horen bij elkaar als een gesamtkunstwerk. Natuurmonumenten staat aan de vooravond van de restauratie van het jachtslot. Wil je weten wat we gaan doen, lees dan onze brochure over de restauratie

  Boswachter Ellen Luijks houdt de restauratie nauwlettend in de gaten en maakt vlogs over de voortgang van het project. Bekijk hier de vlogs. 

  Meteen op de hoogte zijn van het laatste nieuws. Volg ons dan op via onze facebook-groep of op instagram.

  Beleef de restauratie live mee

  Jachtslot Mookerheide in de steigers

  De restauratie van Jachtslot Mookerheide is van start gegaan. Boswachter Ellen vertelt in haar blogs met filmpjes en foto's over dit omvangrijke project.

  Bekijk de blogs en vlogs van Ellen
  Ontdek wat er nu al zien is en wat we aan het doen zijn.

  Volg de ontwikkelingen op Landgoed Mookerheide

  Landgoed Mookerheide is volop in ontwikkeling, Ontdek de kassen en tuinen op Landgoed Mookheide. Benieuwd naar de plannen van Natuurmonumenten op het landgoed. Bekijk hier de vlogs van de onderzoeken voor de restauratie van boswachter Ellen. Je bent van harte welkom!

  Ontdek het landgoed
  Wandel over het landgoed en geniet van de uitzichten

  Heerlijk wandelen

  Volg vanaf jachtslot Mookerheide de gele pijlen en geniet van de uitgestrekte bossen en de prachtige uitzichten over het Maasdal.

  Wandel en geniet!
 • Wandelen

  Rondje Mookerheide - Rode route

  Maak een prachtige rondgang door het heidegebied en ontdek welke dieren hier allemaal leven. Volg de route via de app of houd de rode routepaaltjes in de gaten.

  • 3 km
 • Wandelen

  Wandelroute De Bisselt bij Groesbeek

  Wandeling door de Bisselt tussen Mook en Groesbeek, op de grens van Gelderland en Limburg. Loop door door bos en open gebied van Natuurmonumenten langs jachtslot Mookerheide.

  • 6.2 km
 • Landgoed Mookerheide

  Agenda

  Uitzicht Mookerschans
  za 25 mrt
  Wandelen

  Dagwandeling met de boswachter - 18 km

  Een dag wandelen in het mooiste gebied van Nederland, het Rijk van Nijmegen. Dat kan op zaterdag 25 maart. De boswachters hebben een prachtige route van 18 kilometer door het heuvelachtige gebied uitgezet. Tel daar een lunch bij op en je weet dat je een geweldige dag te wachten staat.

  Uitzicht Mookerschans
  za 25 mrt
  Wandelen

  Dagwandeling met de boswachter - 12 km

  Een dag wandelen in het mooiste gebied van Nederland, het Rijk van Nijmegen. Dat kan op zaterdag 25 maart. De boswachters hebben een prachtige route van 12 kilometer door het heuvelachtige gebied uitgezet. Tel daar een lunch bij op en je weet dat je een geweldige dag te wachten staat.

  Lammetje
  ma 10 apr

  Vier de lente bij de lammetjes op Landgoed Mookerheide

  We luiden op Landgoed Mookerheide de lente in met lammetjes, opening groente- en fruitseizoen. Uiteraard zijn de boswachters ook aanwezig.

  Bezoekersinformatie

  Bereikbaarheid

  Huisregels

  Extra informatie

  Landgoed Mookerheide

  Nieuws van de boswachter

  Direct naar

  Landgoed Mookerheide

  Wat wij hier doen

  logo