Ga direct naar inhoud

Restauratie Jachtslot Mookerheide

De jarenlange restauratie van Jachtslot Mookerheide is voltooid! Als Natuurmonumenten zijn we enorm trots dat we aan de rand van natuurgebied Mookerheide, dit markante gebouw én het landgoed eromheen in ere hebben kunnen herstellen. We geven je graag een kijkje acht de schermen hoe het jachtslot de afgelopen jaren weer kleur kreeg. Je krijgt zo een beter gevoel bij alles wat er 'achter de schermen' allemaal nodig is geweest om dit imposante rijksmonument te restaureren.

Jachtslot in de steigers

Van enorme werkzaamheden tot minuscuul monnikenwerk. Het is een metamorfose die het jachtslot heeft ondergaan. Hoe langer je kijkt, hoe meer details je kunt zien. En heel veel van de restauratie is onzichtbaar, maar was wel noodzakelijk om het gebouw in ere te herstellen én voor de verre toekomst te behouden. Met het opknappen van de buitenruimte worden nu nog de laatste puntjes op de i gezet. Maar het is nu al volop genieten van het prachtige jugendstil rijksmonument en het omringende landgoed. Geniet online van de restauratie in beeld, maar kom vooral in het echt genieten van het landgoed. Tijdens een wandeling, op het terras of onder begeleiding van een gids.

Jachtslot Mookerheide | De restauratie in beeld

In de al eerder gemaakte Brochure restauratie Jachtslot Mookerheide lees je wat er allemaal gebeurd is de afgelopen jaren. 

De restauratie was een project van meerdere jaren en is mede mogelijk gemaakt met steun van provincie Limburg en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed.

RCE en provincie Limburg

Onderdeel van Landgoed Mookerheide

Het jachtslot is letterlijk en figuurlijk het hoogtepunt van Landgoed Mookerheide, maar er valt nog veel meer te zien op het landgoed. Natuurmonumenten ontwikkelt het hele gebied samen met de landgoedpartners tot een levendig landgoed waar historie, natuur en cultuur bij elkaar komen. Wil je meer weten over de plannen van Natuurmonumenten voor het hele landgoed, lees dan de brochure 'Ontwikkeling Landgoed Mookerheide'.

Voorafgaand aan de restauratie zijn er veel onderzoeken uitgevoerd naar de mogelijkheden voor het herstel van het gebouw in zijn oude glorie. Zo is er een glas-in-lood onderzoek gedaan en een historisch kleurenonderzoek. Tijdens deze onderzoeken zijn er diverse vlogs gemaakt. Wil je deze terug zien, kijk dan onder aan op deze pagina.  

Aannemer Bouwbedrijf Van Dinther heeft eind 2020 de bouwplaats ingericht. De restauratie is aan het begin van 2021 van start gegaan. Het landgoed blijft gewoon toegankelijk voor bezoekers. Er staan bouwhekken rondom het jachtslot, maar van de werkzaamheden merkt men weinig. Bezoekers zijn van harte welkom te wandelen op het landgoed. Juist nu Natuurmonumenten met de restauratie bezig is willen we mensen graag informeren, wat er allemaal gebeurt en hoe bijzonder het gebouw is.

Het jachtslot was voor maanden aan het zicht onttrokken zijn, maar komt inmiddels achter de steigers vandaan. Op deze pagina houden we je op de hoogte van de restauratie-ontwikkelingen. 

Restauratievlog 7 Restauratie van de glas-in-loodramen

In het interieur zijn diverse rijk gedecoreerde glas-in-loodpanelen aanwezig. Het grote Sint Hubertus-raam springt direct in het oog, maar ook andere glas-in-loodpanelen zijn bijzonder fraai en kleurrijk. Voor de restauratie van de raampanelen zijn deze een voor een verwijderd en naar het atelier in Tilburg gebracht. Daar zijn alle panelen uit elkaar gehaald. De loodverbindingen waren door de jaren heen slecht geworden en zijn vervangen. Na het schoonmaken van het glas, waar met name honderd jaar aan nicotine op zat, zijn de glas-in-loodramen weer voorzien van nieuw lood en teruggebracht naar Molenhoek. De vlog is wat lang, maar laat heel goed zien hoe een restauratie in z'n werk gaat.

Vlog 7 Restauratie van de glas-in-loodramen

-------------------------------------------------------------------------------

Restauratievlog 6 Restauratie van het plafond

Maandenlang is er gewerkt aan de restauratie van het plafond en de sierlijst in de hal van Jachtslot Mookerheide. Uren per dag stonden de mensen van De Jongh restauratieschilderwerken met kwastjes en wattenstaafjes 100 jaar aan vocht en nicotine weg te werken. Wat een vakwerk hebben deze mensen geleverd. Het plafond straalt weer als nooit te voren. In deze vlog gaat boswachter Ellen Luijks in gesprek met restauratieschilder Rob Bremer. Hij legt uit in welke staat ze het plafond aan troffen en wat ze gedaan hebben om het plafond de behouden voor de toekomst.

Vlog 6 Restauratie van het plafond

-------------------------------------------------------------------------------

Restauratievlog 5 Restauratie van de koepel

De koepel van de toren van Jachtslot Mookerheide was ook wel aan een grondig opknapbeurt toe. Het is een heel spektakel om het gevaarte van het dak af te krijgen en er weer op te hijsen. Maar waarom moest de koepel gerestaureerd worden. Uitvoerder Jan Rovers vertelt er alles over in de 5e restauratievlog.Vergeet natuurlijk niet ondertussen ook nog jouw steentje bij te dragen aan de restauratie van Jachtslot Mookerheide. Doneer een mozaïektegel via nm.nl/jachtslot.

Vlog 5 Restauratie van de koepel

-------------------------------------------------------------------------------

In de bladen

In de herfst van 2021 stond het jachtslot in zowel de Gelderlander als in Puur Natuur het magazine van Natuurmonumenten. Beide stukken gingen over de mogelijkheid van het doneren voor de geglazuurde mozaïektegels op de gevel. Deze actie loopt nog steeds. Draag jij ook een steentje bij?

Gelderlander september 21
Puur Natuur herfst 21

-------------------------------------------------------------------------------

Restauratievlog 4 Op bezoek bij koninklijke Tichelaar in Makkum

Vroeger waren de gevels van Jachtslot Mookerheide voorzien van maar liefst 35.000 verglaasde mozaïektegeltjes in zeven verschillende kleuren. Natuurmonumenten heeft de ambitie om tijdens de restauratie ook alle kleurrijke mozaïektegels terug te brengen. 

Boswachter Ellen bekeek bij koninklijke Tichelaar in Makkum hoe de productie van de mozaïektegels in zijn werk gaat. Zij maken de 35.000 mozaïektegels voor de jugendstil-tableaus voor het Jachtslot Mookerheide. Boswachter Ellen: “We hebben jouw hulp nodig om het unieke tegelmozaïek weer terug te brengen. Sponsor één of meerdere tegels en geef het jachtslot weer kleur.” 

Draag jij jouw steentje bij? nm.nl/jachtslot

Boswachter Ellen op bezoek bij koninklijke Tichelaar in Makkum

-------------------------------------------------------------------------------

Restauratievlog 3 Bijzondere zonwering

Het jachtslot had ook vroeger ook mooie bijpassende zonwering. Aannemer Johan ging op onderzoek uit en kwam nog oude stukken zonwering tegen. Kijk mee naar de bijzondere houten ontdekking.

Bijzondere zonwering van Jachtslot Mookerheide

-------------------------------------------------------------------------------

Restauratievlog 2 Nieuwe dakpannen

Om recht te doen aan de oorspronkelijke uitstraling van het jachtslot en terug te gaan naar de bijzondere gesamt-architectuur wordt na herstel van het dakbeschot de oorspronkelijke dakbedekking op het hoofdgebouw teruggebracht. Het gaat om een geel verglaasde Ludowici-pan. In de onderstaande vlog zie je hoe deze eruit gaat zien. Wij zijn nu al benieuwd hoe het pand in uiterlijk gaat veranderen. 

Restauratievlog 2 nieuwe dakpannen voor het jachtslot

-------------------------------------------------------------------------------

Restauratievlog 1 Tegeltableaus

Bij de bouw van het jachtslot zijn er aan de buitenkant op de gevel figuren van tegeltableaus aangebracht. Deze zijn in de loop van de jaren slechter geworden en in de jaren 80 is er een vlies aangebracht en is er een stuclaag op aangebracht. Deze afdeklagen geven naast esthetische ook technische schade aan het pand: het vormt een dampdichte, afsluitende laag met ernstige bouwtechnische problemen tot gevolg.  Voor het behoud van het gebouw moet daarom deze laag in zijn geheel verwijderd worden. In een eerdere vlog lieten we al zien dat deze tegeltjes waren gevonden.

4 fotos

-------------------------------------------------------------------------------

Aan het begin van het jaar is de restauratie van het jachtslot begonnen met het afhakken van de stuclaag. Weken zijn de mannen bezig met het weghalen van laag. Wij ging een kijkje nemen. Kijk je mee?

Restauratievlog 1 Stuclaag verwijderen Jachtslot Mookerheide

-------------------------------------------------------------------------------

Gevel hoofdgebouw

Het jachtslot was tot voor kort egaal wit. Dat was vroeger anders. De vier gevels van het jachtslot waren tot in het vierde kwart van de twintigste eeuw zichtbaar voorzien van een veelkleurige versiering van verglaasde tegels in mozaïektechniek. Dit tegelmozaïek is nog steeds aanwezig onder de witte afwerklaag. De huidige stuclaag wordt geheel verwijderd, zodat de natuursteenaccenten en het decoratieve tegelwerk weer zichtbaar worden.

De kleurstelling van het hoofdgebouw is gebaseerd op de aangetroffen kleurafwerkingen welke aanwezig waren vanaf de bouwperiode tot en met minimaal 1950. Het tegelwerk is tot in detail onderzocht. Goede tegels met licht craquelé worden gehandhaafd, licht beschadigde tegels worden gerepareerd en kapotte tegels worden vervangen.

tegelpatronen
kleurstelling toren

-------------------------------------------------------------------------------

Dagblad De Gelderlander

Maandag 1 februari stond de start van de restauratie in Dagblad de Gelderlander.

Gelderlander

L1imburg

Woensdag 3 februari kwam L1imburg, de regionale omroep van Limburg, op bezoek. Ze maakten een leuke reportage.

Wat er aan de restauratie vooraf ging

Voorafgaand aan de restauratie zijn er veel onderzoeken uitgevoerd naar de mogelijkheden voor het herstel van het gebouw in zijn oude glorie. Zo is er een glas-in-lood onderzoek gedaan en een historisch kleurenonderzoek. Wil je weten wat er uit de onderzoeken is gekomen? Boswachter Ellen Luijks maakte een zevental vlogs waarin ze steeds wat uitlegt over de bevindingen van de onderzoeken. 

Glas-in-lood onderzoek in het jachtslot

Lichtinval in de grote hal op de eerste etage

Historische kleuren in een raamkozijn

Mozaïeken voor gevorderden

Kunstig textiel in de hal

Nieuws

Scheuren in het plafond

Baden in weelde

Bezoekersinformatie

Bereikbaarheid