Om je beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Met de cookies volgen wij en derde partijen jouw internetgedrag binnen onze site. Hiermee tonen we advertenties op basis van jouw interesse en kun je informatie delen via social media. Als je verdergaat op onze website gaan we ervan uit dat je dat goedvindt. Meer weten en instellingen.

100 jaar landgoederen bij Natuurmonumenten

Honderd jaar geleden kocht Natuurmonumenten landgoed De Braak bij Paterswolde. Vandaag de dag beschermen we 60 landgoederen en buitenplaatsen. Vanwege de cultuurhistorische waarde èn de bijzondere planten en dieren die er leven. Eigenaren maakten van hun tuin ware pronkstukken met siertuinen, bomenlanen en vijverpartijen. In de loop van de tijd heeft Natuurmonumenten veel van dit cultuurhistorische erfgoed opgeknapt. Zodat we er nu nog van kunnen genieten.

Stap in de geschiedenis van Nederland. Kom wandelen of fietsen op landgoederen en buitenplaatsen. Ontdek landhuizen en kastelen in een groene oase van parkbossen en siertuinen. Het overzicht vind je op deze pagina.

Update coronavirus: Je bent van harte welkom in onze natuurgebieden! Even uitwaaien en de gedachten verzetten in de natuur. Zeker in deze tijd is dat voor veel mensen heel belangrijk. Laten we er samen voor zorgen dat het mogelijk blijft. Bekijk hier de richtlijnen

Kiosk en toegangshek landgoed De Braak

De Braak, het eerste landgoed

Honderd jaar geleden kocht Natuurmonumenten landgoed De Braak bij Paterswolde van de Groningse familie Scholten. De Braak was in die tijd een geliefd uitstapje voor inwoners van de stad Groningen. Dat was wat eigenaar en industrieel Jan Evert Scholten ook wilde. Hij legde verschillende attracties aan, zoals een doolhof, een berceau (een tunnel van loofbomen) én een kettingbrug. Na zijn dood in 1918 kreeg Natuurmonumenten de vraag om het landgoed te kopen, zodat het als wandelpark bewaard zou blijven.

Voor Jac.P. Thijsse en de andere bestuurders waren ook de natuurwaarden een belangrijke overweging: “Zijn waarde als natuurmonument dankt het aan zijn zeer rijke vogelbevolking en aan de nog al volledige flora van den wilden humus van het loofbos.” Het lukte de jonge vereniging – Natuurmonumenten bestond toen 15 jaar – de financiering rond te krijgen. De Braak was het eerste landgoed van Natuurmonumenten.

Na de Tweede Wereldoorlog kwamen er minder bezoekers, de attracties verdwenen. Sinds de jaren tachtig zijn de boswachters bezig om het landgoed langzaam maar zeker weer in oude staat te brengen. Samen met vrijwilligers herstelden ze het doolhof en de berceau, repareerden bruggetjes en banken. En ook de kettingbrug is terug.

Volg de parkbosroute langs de hoogtepunten van het landgoed

Landgoederen & buitenplaatsen

Verfijn

Straal

gebieden gevonden

Agenda

Jachtslot de mookerheide
zo 09 aug
Wandelen

Excursie Landgoed Mookerheide in de steigers

Bezoek nu Landgoed Mookerheide. Een 150 hectare groot landgoed met jachtslot, kassen, tuinen en een parkbos.

Boekesteyn
zo 23 aug
Wandelen

Ontdek de buitenplaatsen Boekesteyn en Schaep en Burgh in 's-Graveland

Wandel mee met de boswachter over de ’s-Gravelandse buitenplaatsen Boekesteyn en Schaep en Burgh. Deze excursie speciaal voor volwassenen duurt anderhalfuur.

Wandeling en bezoek aan Slot Haamstede
di 25 aug
Cultureel

Wandeling Landgoed Slot Haamstede

Heb jij altijd al een kijkje willen nemen op Landgoed Slot Haamstede? Dit is jouw kans!

logo