Kastelen

Bekijk hier het overzicht van kastelen bij Natuurmonumenten. Maak een wandeling of fietstocht rond het kasteel. Onze boswachters hebben de mooiste routes voor je op een rij gezet.

Kasteel Eerde in Overijssel

Wandel bij Kasteel Eerde over de statige lanenstructuur van het landgoed. Bewonder de Engelse landschapsstijl van het park en zoek in het bos naar dassensporen.

Bekijk de routeOver het kasteel

Jachtslot Mookerheide in Limburg

Ontdek dé hoogtepunten van de Mookerheide: het jachtslot, de historische kassen en tuinen op het landgoed, de heide, de Heumense schans, de Mookerschans en prachtige uitkijkpunten.

Bekijk de routeOver het landgoed

Kasteel Hackfort in Gelderland

Deze korte wandeling van 5 kilometer biedt volop variatie: je komt onder meer een eeuwenoud landgoed met kasteel, moestuin en watermolen tegen. Hierna kun je heerlijk bijkomen in de Keuken van Hackfort, een brasserie in het gerestaureerde koetshuis.

Bekijk de routeOver het kasteel

Kasteel Oldenaller in Gelderland

Heel even voel je je baron of barones. De afwisseling in het landschap maakt het heerlijk om te kuieren: via hei, bos, beken, houtwallen en boerenland.

Bekijk de routeOver het kasteel

Slot Haamstede in Zeeland

Een middeleeuwse burcht, compleet met torens, kantelen en een brug over de slotgracht. Door het toegangshek kun je het kasteel zien liggen. Eens binnen kijken? Je kunt het kasteel met het ommuurde slotbos bezoeken op Open Monumentendagen en tijdens excursies.

Bekijk de routeOver het slot

Kasteel Grasbroek in Limburg

Waan jezelf in het verleden in het Zuid-Limburgse landschap. Loop langs kleine beekjes en geniet van de plantenrijkdom in dit voormalig moerasgebied. De geschiedenis komt tot leven als je langs kasteel Grasbroek wandelt. Ooit woonde hier de legendarische koning Swentibold.

Overnachten in het kasteelOver het kasteel

Kasteel Genhoes in Limburg

Een middeleeuws kasteel met opvallende vierkante toren. Het kasteel dateert oorspronkelijk uit de 14e eeuw en is opgetrokken uit kalkzandsteen (mergel). Het huidige uiterlijk is grotendeels resultaat van een restauratie uit de 19e eeuw door P.J.H. Cuypers.

Bekijk de routeOver het kasteel

Kasteel Terworm en ruïne Eyckholt in Limburg

Terworm heeft nog echt de allure van een landgoed uit vroeger tijden met een fraai kasteel en ruïne Eckholt. Op de landerijen vind je landschapselementen zoals solitaire bomen, akkers, hoogstamboomgaarden, hagen en bloemrijke graslanden.

Bekijk de routeOver het landgoed

Ruïne Lichtenberg in Limburg

De kasteeltoren bij Hoeve Lichtenberg is een van de oudst nog zichtbare kasteelrestanten van Nederland. Door twee oorlogen en een brand is het kasteel diverse malen volledig verwoest, alleen de toren heeft het telkens overleefd. De wandelroute van 5 km over de Sint-Pietersberg komt langs de hoeve en de ruïne.

Bekijk de route

Kasteel Oijen in Noord-Brabant

Wat wij nu kasteel Oijen noemen, is slechts een klein gedeelte van het oorspronkelijke kasteel. Alleen de voorburcht met de twee ronde hoektorens is overgebleven en is op zich al een indrukwekkend bouwwerk. Je kunt nog goed zien waar ooit de nu verdwenen brug uitkwam, precies tussen beide torens in.

Over het kasteel

Natuurmonumenten in de steigers

Natuurmonumenten beheert naast natuur, ook monumenten. Bouwwerken die onlosmakelijk verbonden zijn met het landschap en het verhaal van dat gebied. Om cultureel erfgoed te bewaren en bij de tijd te houden, zijn we vaak aan het werk. Dat kun je goed zien. Want dan staan onze monumenten in de steigers. Kom kijken!

Bekijk de restauraties
logo