Ga direct naar inhoud

Kasteel van Oijen

Mooi en pittoresk. Maar wat wij nu Kasteel van Oijen noemen, is 'slechts' het restant van een groot en machtig kasteel.

Kasteel van Oijen

Wat nu Kasteel van Oijen heet, is eigenlijk de voorburcht van het vroegere kasteel. De twee lage ronde hoektorens stammen uit de 16e eeuw en zijn de oudste onderdelen van het huidige complex. Je kunt nog goed zien waar ooit de nu verdwenen brug uitkwam, precies tussen beide torens in.

Schets kasteel van Oijen

Schets kasteel van Oijen

Grondradar

Het oude kasteel is nog niet helemaal verdwenen. De funderingen zitten nog in de bodem. Met moderne grondradarapparatuur is de plattegrond van het kasteel in kaart gebracht, zonder een schop in de grond te zetten.

 

Kasteel Van Oijen

Kasteel Van Oijen

In de middeleeuwen stond naast de huidige gebouwen, in het weiland met de fruitbomen, een groot kasteel. Het was een Gelders bolwerk aan de verder Brabantse kant van de Maas. Het kasteel was dan ook lang een twistappel tussen Brabant en Gelderland. Brabant beslechtte uiteindelijk de ruzie.

In 1511 sloopten 200 mannen het kasteel, in tien dagen tijd. De stad 's-Hertogenbosch gaf de opdracht. De rekeningen van de sloop zijn nog in het Bossche archief te vinden. Daarna bouwde Johan van Gendt in 1594 een nieuw kasteel op de plek van de voorburcht. De torens resteren hier nog van.

  • Bouwjaar: 1594, 19e eeuw
  • Architect: Onbekend
  • Status: Rijksmonument

Bezoekersinformatie

Bereikbaarheid