Ga direct naar inhoud
Terug

Wandelroute Terworm, vlak bij Heerlen

Waar: Terworm

Kasteel Terworm
1 uur 27
4,4 km

Over de route

Maak een wandeling door de Zuid-Limburgse natuur en langs de historie van dit landgoed met het fraaie kasteel. Volg de routepaaltjes met donkerblauwe bandjes...

Waar kun je starten

Terworm Naturumonumenten
Startpunt

Hotel Van de Valk Heerlen

Wat kom je onderweg tegen?

Kasteellaan

1. Kasteellaan

Vanaf het kasteel lopen we eerst iets naar links en dan rechts de Kasteellaan op. Hier is duidelijk zichtbaar, dat we ons op een landgoed bevinden: statige lindenbomen omzomen deze laan, terwijl aan weerskanten hoogstam fruitboomgaarden met oude Limburgse appelrassen zijn aangelegd. Het hele gebied is een fraai voorbeeld hoe een voorheen doorsnee landbouwgebied omgevormd kan worden tot een cultuurhistorisch interessant natuurgebied. 

Samenwerken voor natuur en cultuur

De gezamenlijke inspanning van gemeente Heerlen, Van der Valk, Waterschap Roer en Overmaas en van Natuurmonumenten heeft tot dit resultaat geleid.

Fladderiepen

2. Fladderiepen

Op het weiland aan je rechterhand zie je drie bomen staan: fladderiepen. Deze iepen vormen met andere kleine groepjes een soort 'parelsnoer' door het landschap. Onderweg komen we nog een paar van die groepjes tegen. De bomen zijn geplaatst voor de zeldzame iepenpage die hier voorkomt. De vlinder leeft namelijk alleen op iepen. En door de iepenziekte zijn er vele bomen in Nederland verdwenen. De iepenpage vliegt vooral hoog in de bomen. Dus niet alleen vanwege zijn zeldzaamheid, maar ook om die reden leeft de iepenpage een nogal verborgen bestaan. Voor nectar vliegt de vlinder wel lager, naar planten in de bloemrijke stroken in de buurt van de fladderiepen.

3. Van oud naar nieuw

Hier kun je goed zien dat je op de overgang staat van nieuw (aangelegd) bos naar ouder bos. Vanaf hier dalen we de heuvel af, het Geleenbeekdal in.