Natuurgebied

Genhoes

Wandelroute Genhoes

Welkom in Genhoes

Natuur, cultuur en historie komen samen in deze fraaie omgeving langs de Geul. Wandel van kasteel Genhoes naar het fraaie kasteel Schaloen, neem een kijkje bij de Däölkesberg, bezoek de kasteeltuin of geniet van het pittoreske Oud-Valkenburg. Je kunt hier kleurrijke vogels tegenkomen, zoals de gekraagde roodstaart en de grote gele kwikstaart.

Jose Hermens
José Hermens

Boswachter Communicatie & Beleven Zuid-Limburg

Meer over Genhoes
 • Nieuws
 • Routes
 • Projecten
 • Over het gebied

  Natuur, cultuur en historie komen in dit onderdeel van het Geuldal samen. Wandel langs de Geul van kasteel Genhoes naar het fraaie kasteel Schaloen, neem een kijkje bij de Däölkesberg, bezoek de kasteeltuin of geniet van het pittoreske Oud-Valkenburg. Je kunt hier kleurrijke vogels tegenkomen, zoals de gekraagde roodstaart en de grote gele kwikstaart. In het voorjaar staan de oude loofbossen bij de kluis vol met bosanemonen.

  Cultuurhistorie in natuurgebied Genhoes

  Kastelen, archeologische vondsten uit de late steentijd, religieuze beeldjes en een kluizenaarswoning. Je vindt in een relatief klein gebied allerlei fraaie sporen uit de geschiedenis. Natuurmonumenten bezit niet alle bouwwerken en natuur in Genhoes. Omdat alles onlosmakelijk met elkaar verbonden is, kun je het een niet noemen zonder het ander.

  Wat kun je in natuurgebied Genhoes doen?

  De Geul

  De Geul heeft hier zijn naam eer aangedaan. De beek heeft in duizenden jaren een bedding in het kalksteenplateau uitgesleten, waardoor het fraaie Geuldal ontstond. De Geul ontspringt in België en mondt uit bij Voulwames (Itteren). De beek is 58 kilometer lang en heeft een verval van ongeveer 250 meter. Om wateroverlast en droogte te bestrijden, werken we samen met andere betrokkenen aan een klimaatrobuust Geuldal.

  Bosanemonen Korrenbos

  Bosanemonen in het oude loofbos

  Bosanemonen in het oude loofbos bij de kluis.

  Bos- en natuurbeheer

  In Genhoes liggen bijzondere hellingbossen, waaronder het Schaelsbergerbos. Dit hellingbos ligt op de noordhelling van de Geul. Het loofbos is een hakhoutreservaat. Bomen worden hier perceelsgewijs en periodiek gekapt, op enkele mooie overstaanders na. Er valt daardoor veel licht op de bodem en in combinatie met de kalkhoudende grond levert dat een weelderige plantengroei op met maar liefst tweehonderd soorten, waaronder echt duizendguldenkruid, donkersporig bosviooltje, peperboompje en veel soorten orchideeën, waaronder purperorchis. Ook allerlei insecten, spinnen, slakken en paddenstoelen profiteren van dit hakhoutbeheer.

  Een extra steuntje in de rug voor het beheer van de kalkrotsen voor deze bijzondere flora en fauna is van harte welkom.

  Natuurmonumenten heeft in het natuurgebied ook verschillende bloemrijke akkertjes ingericht en in beheer, hier worden onder andere wintergranen geteeld. Een klein bijzonder diertje dat voorkomt in het natuurgebied is de eikelmuis, een muis die zowel op de grond als in bomen leeft.

   

   

  Bezoekersinformatie

  Bereikbaarheid

  Huisregels

  Praktisch

  Extra informatie

  Genhoes

  Nieuws van de boswachter

  Direct naar

  logo