Ga direct naar inhoud
Natuurgebied

Genhoes

Wandelroute Genhoes

Welkom in Genhoes

Natuur, cultuur en historie komen samen in deze fraaie omgeving langs de Geul. Wandel van kasteel Genhoes naar het fraaie kasteel Schaloen, neem een kijkje bij de Däölkesberg, bezoek de kasteeltuin of geniet van het pittoreske Oud-Valkenburg. Je kunt hier kleurrijke vogels tegenkomen, zoals de gekraagde roodstaart en de grote gele kwikstaart.

Bianca de Craen
Bianca de Craen

Boswachter van dit gebied

Meer over Genhoes

Over het gebied

Bos- en natuurbeheer

In Genhoes liggen bijzondere hellingbossen, waaronder het Schaelsbergerbos. Dit hellingbos ligt op de noordhelling van de Geul. Het loofbos is een hakhoutreservaat. Bomen worden hier perceelsgewijs en periodiek gekapt, op enkele mooie overstaanders na. Er valt daardoor veel licht op de bodem en in combinatie met de kalkhoudende grond levert dat een weelderige plantengroei op met maar liefst tweehonderd soorten, waaronder echt duizendguldenkruid, donkersporig bosviooltje, peperboompje en veel soorten orchideeën, waaronder purperorchis. Ook allerlei insecten, spinnen, slakken en paddenstoelen profiteren van dit hakhoutbeheer.

Een extra steuntje in de rug voor het beheer van de kalkrotsen voor deze bijzondere flora en fauna is van harte welkom.

Natuurmonumenten heeft in het natuurgebied ook verschillende bloemrijke akkertjes ingericht en in beheer, hier worden onder andere wintergranen geteeld. Een klein bijzonder diertje dat voorkomt in het natuurgebied is de eikelmuis, een muis die zowel op de grond als in bomen leeft.

 

 

Genhoes

Agenda

Bezoekersinformatie

Bereikbaarheid

Genhoes

Nieuws

Direct naar