Om je beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Met de cookies volgen wij en derde partijen jouw internetgedrag binnen onze site. Hiermee tonen we advertenties op basis van jouw interesse en kun je informatie delen via social media. Als je verdergaat op onze website gaan we ervan uit dat je dat goedvindt. Meer weten en instellingen.

Natuurgebied

Genhoes

Kasteel Genhoes lente

Welkom in Genhoes

Natuur, cultuur en historie komen samen in deze fraaie omgeving langs de Geul. Wandel van kasteel Genhoes naar het fraaie kasteel Schaloen, neem een kijkje bij de Däölkesberg, bezoek de kasteeltuin of geniet van het pittoreske Oud-Valkenburg. Je kunt hier kleurrijke vogels tegenkomen, zoals de gekraagde roodstaart en de grote gele kwikstaart.

Natuurmonumenten

Boswachter van dit gebied

Meer over Genhoes

Over het gebied

De kluis, voormalige kluizenaarswoning te bezoeken

Natuur, cultuur en historie komen samen in deze fraaie omgeving langs de Geul. Wandel van kasteel Genhoes naar het fraaie kasteel Schaloen, neem een kijkje bij de Däölkesberg, bezoek de kasteeltuin of geniet van het pittoreske Oud-Valkenburg. Je kunt hier kleurrijke vogels tegenkomen, zoals de gekraagde roodstaart en de grote gele kwikstaart.

Cultuurhistorie in natuurgebied Genhoes

Kastelen, archeologische vondsten uit de late steentijd, religieuze beeldjes en een kluizenaarswoning. Je vindt in een relatief klein gebied allerlei fraaie sporen uit de geschiedenis. Natuurmonumenten bezit niet alle bouwwerken en natuur in Genhoes. Omdat alles onlosmakelijk met elkaar verbonden is, kun je het een niet noemen zonder het ander.

Wat kun je in natuurgebied Genhoes doen?

De Geul

De Geul heeft hier zijn naam eer aangedaan. De beek heeft in duizenden jaren een bedding in het kalksteenplateau uitgesleten, waardoor een fraai landschap ontstond. De Geul ontspringt in België en mondt uit bij Voulwames (Itteren). De beek is 58 kilometer lang en heeft een verval van ongeveer 250 meter.

Bosanemonen Korrenbos

Bosanemonen in het oude loofbos

Bosanemonen in het oude loofbos bij de kluis.

Bos- en natuurbeheer

In Genhoes liggen bijzondere hellingbossen, waaronder het Schaelsbergerbos. Dit hellingbos ligt op de noordhelling van de Geul. Het loofbos is een hakhoutreservaat. Bomen worden hier perceelsgewijs en periodiek gekapt, op enkele mooie overstaanders na. Er valt daardoor veel licht op de bodem en in combinatie met de kalkhoudende grond levert dat een weelderige plantengroei op met maar liefst tweehonderd soorten, waaronder echt duizendguldenkruid, donkersporig bosviooltje, peperboompje en veel soorten orchideeën, waaronder purperorchis. Ook allerlei insecten, spinnen, slakken en paddenstoelen profiteren van dit hakhoutbeheer.

Een extra steuntje in de rug voor het beheer van de kalkrotsen voor deze bijzondere flora en fauna is van harte welkom.

Natuurmonumenten heeft in het natuurgebied ook verschillende bloemrijke akkertjes ingericht en in beheer, hier worden onder andere wintergranen geteeld. Een klein bijzonder diertje dat voorkomt in het natuurgebied is de eikelmuis, een muis die zowel op de grond als in bomen leeft.

 

 

Bezoekersinformatie

Praktisch

Extra informatie

Honden welkom, mits aangelijnd
Openingstijden De KluisDe vrijwilligers van de Kluis heten u van harte welkom!
Vanaf 19 mei tot 24 juni Is de 'Kluis' alleen in het weekeinde open van 11.00 tot 16.00 uur.
De 'Kluis' Is dagelijks te bezoeken vanaf 24 juni, juli, augustus, september en oktober. Op zaterdag en zondag van 11.00 uur tot 16.00 uur. Alle andere dagen van 13.00 uur tot 16.00 uur.
De toegang is gratis er is een mogelijkheid voor een vrije gave

Voor een bezoek aan de kluis met een groep kun je het hele jaar contact met ons opnemen via: [email protected]

Direct naar

Genhoes

Nieuws van de boswachter

logo